Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: E-3 50-200 SWD AF-C ptaki w locie

Centus
    Gość

E-3 50-200 SWD AF-C ptaki w locie

Witam

sprzet jak w tytule , firmware aparatu 1.4 obiektywu 1.1
    mam problem ze zrobieniem ostrych zdjec ptakow w locie

poprzednio uzywalem przez rok e-520 i 40-150 ustawialem centralny punkt AF
    do tego tryb AF-C obiektyw przymykalem tak do 7 czasami 8 i dawalo rade
    fotografowalem w trybie priorytetu przyslony

po zmianie sprzetu liczylem ze bedzie duzo lepiej a jak narazie jest duzo slabiej , poki co wine zwalam na tzw czynnik ludzki czyli "mnie"

przegladnalem forum i widzialem rozne porady nawet takie zeby do ptakow w locie uzywac trybu AF-S

opisze moze sposob w jaki probowalem robic fotki na jakich ustawieniach i byc moze ktos podpowie co zmienic

1. wylaczam stabilizacje
    2. iso tak w granicach 400 czasami 800
    3. tryb priorytetu przyslony (czytalem na forum ze lepiej tryb Manualny , dlaczego ?)
    4. obiektyw przymykam tak do 5.6
    5. tryb zdjec seryjnych H
    6. tryb autofocusa AF-C
    7. centralne pole autofocusa

i niestety ptaki wychodza nieostre (ewidentnie po za obszarem GO)

probowalem tez duzej i malej czulosci punktu af
    oraz centralnego punktu wspieranego dynamicznie bocznymi

testowalem rowniez opcje blokady AF-C wg instrukcji chodzi o to zeby w razie sledzenia obiektu w ruchu kiedy pojawi sie cos innego w kadrze np galazka obiektyw nie przestawil ostrosci wlasnie na ta galazke
    ale nie zauwazylem zadnej poprawy dzialania korzystajac z tej funkcji

ostateczny test zrobilem na jadacych samochodach (predkosc aut ok 60 km odleglosc od samochodu od 20 do 60 metrow)
    i tam z trybem AF-C nie bylo wiekszego problemu
    ostrosc ustawialem na tablicy rejestracyjnej

fotografowane ptaki to byly glownie mewy , czasami kaczki
    wiem ze latwiej ostrosc ustawia sie na kaczkach bo sa bardziej kontrastowe
    z mewami slabiej

staralem sie tak kadrowac aby nie robic zdjec z drzewami w tle bo moglo by sie okazac ze galezie na tle nieba sa bardziej kontrastowe od ptaka

zdjecia robilem podczas przelotow z prawej do lewej strony kadru lub odwrotnie , oraz ptaki lecace prosto na mnie

odnosnie pracy samego AF w moim E-3 zdjecia w trybie AF-S
    wychodza dobre sprawdzalem i na 12-60 i na 50-200
    niz zauwazam ani FF ani BF pomimo iz mam wersje firmware body 1.4
    owszem zdazy sie aparatowi pomylic ale w bardzo malej liczbie przypadkow

przepraszam za przydlugi post ale staralem sie opisac jak najdokladniej sytuacje , bardzo licze na pomoc osob z forum
    chetnie tez poznam osoby z Poznania i okolic ktore interesuje fotografia przyrodnicza

pozdrawiam

Jacek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Dorzuć do tego zdjęcia lub wycinki kadrów ilustrujące problem.
    Od siebie mogę Ci powiedzieć, że AF w E-3 tak właśnie działa - kapryśnie. Niestety, automatyczne ustawianie ostrości w tym aparacie jest szybkie, ale mało precyzyjne, bywa czasami też wręcz nieprzewidywalne.
    Być może jednak powinieneś poszukać wątku o problemach z AF przy firmware 1,4 i zrobić downgrade oprogramowania do wersji 1,2. W niektórych przypadkach ta operacja pomagała.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Dorzuć do tego zdjęcia lub wycinki kadrów ilustrujące problem.
    Od siebie mogę Ci powiedzieć, że AF w E-3 tak właśnie działa - kapryśnie. Niestety, automatyczne ustawianie ostrości w tym aparacie jest szybkie, ale mało precyzyjne, bywa czasami też wręcz nieprzewidywalne.
    Być może jednak powinieneś poszukać wątku o problemach z AF przy firmware 1,4 i zrobić downgrade oprogramowania do wersji 1,2. W niektórych przypadkach ta operacja pomagała.
    Witam

probowalem juz downgrade do wersji 1.2 i nie zauwazylem roznicy , wiec wrocilem do 1.4 , doczytalem jak zrobic "twardy" reset i zrobilem go jednak nie sprawdzilem jeszcze efektow (postaram sie jak najszybciej)
    co do zdjec to bedzie problem bo nieudane zdjecia poprostu kasuje

chcialem zaznaczyc ze w trybie AF-S nie zauwazylem zadnych anomali
    problem dotyczy tylko AF-C

pozdrawiam

Jacek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Spróbuj uruchomić wszystkie pola AF, samo środkowe może nie wystarczyć. Ptak na tle nieba będzie wystarczająco się odcinał od tła by AF go wyłapał. Problemem może być kontrastowe tło np. pojedyncze drzewa.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Spróbuj uruchomić wszystkie pola AF, samo środkowe może nie wystarczyć. Ptak na tle nieba będzie wystarczająco się odcinał od tła by AF go wyłapał. Problemem może być kontrastowe tło np. pojedyncze drzewa.
    Witaj

dziekuje za oddzew

tak jak pisalem probowalem juz srodkowego z dynamicznym wspomaganiem bocznymi , raz sprobowalem wlaczyc wszystkie pola AF i mialem wrazenie ze aparat zapetlil sie myslac ktory punkt wybrac tak dlugo myslal nad wyborem
    faktem jest ze mialem wtedy malo ciekawe tlo wiec to moglo byc powodem
    generalnie frustruje mnie problem z AF-C dlatego ze w E-520 z 40-150 dzialalo to bardziej przewidywalnie i mialem wiecej sukcesow a teraz na dwa wyjscia w teren zero ostrego zdjecia ptakow w locie . Oczywiscie zdjecia w trybie AF-S obiektow ktore nie uciekaja sa super .

pozdrawiam

Jacek

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    3. tryb priorytetu przyslony (czytalem na forum ze lepiej tryb Manualny , dlaczego ?)
    W E-30 w sumie się temu nie przyglądałam, ale w E-330 była diametralna różnica w prędkości i gdy w trybie M większość zdjęć wychodziła ostra, to w to A znikomy procent. Przypuszczam, że to dlatego, że w A aparat dłużej "myśli". W E-30 używam M z auto iso z lenistwa :P

oraz centralnego punktu wspieranego dynamicznie bocznymi
    Moim skromnym zdaniem on działa najwolniej, ale jest najbardziej dokładnie. Na ptaki ja tam brałabym AF wielopunktowy, na wszystkie. Na psy na trawie bardzo ładnie działa, więc na ptaki też powinien, niebo jest mniej kontrastowe niż park. Przy okazji też muszę się wybrać na mewy

testowalem rowniez opcje blokady AF-C wg instrukcji chodzi o to zeby w razie sledzenia obiektu w ruchu kiedy pojawi sie cos innego w kadrze np galazka obiektyw nie przestawil ostrosci wlasnie na ta galazke
    ale nie zauwazylem zadnej poprawy dzialania korzystajac z tej funkcji
    Co to za opcja po angielsku? Chyba nie release priority, która jedyna mi się z blokadą kojarzy, ale tu nie pasuje
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta

Co to za opcja po angielsku? Chyba nie release priority, która jedyna mi się z blokadą kojarzy, ale tu nie pasuje
    Witaj

funkcja nazywa sie C-AF LOCK

a jej opis : When set to [ON], during focusing with C-AF mode, this prevents the focus from changing even
    if the distance to the subject suddenly changes. This is effective when shooting at a location
    where something passes in front of or behind the subject.

z tego co mi odpisujecie wnioskuje ze pomocne bedzie focenie w trybie Manualnym , w sumie plusem tego jest to ze jak sie ustawi ISO na auto
    to po zdefiniowanej przyslonie i czasie aparat bedzie dobieral ISO tak aby fotka byla optymalnie naswietlona

co do wlaczenia wszystkich punktow AF musze to pocwiczyc w sytuacji czystego nieba i jakiegos ptaszka

generalnie mysle ze w wekend wybiore sie na szachty , gdzie kiedys udawalo mi sie zrobic najwiecej mew w locie wlasnie e-520 i 40-150

pozdrawiam

Jacek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Jakie czasy uzyskujesz przy parametrach 5,6 i iso 400? Jak daleko jesteś od ptaków?

Ustawiam przysłonę na 2,8 w 50-200 nie zauważyłem żadnych problemów z ff i bf.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Jakie czasy uzyskujesz przy parametrach 5,6 i iso 400? Jak daleko jesteś od ptaków?

Ustawiam przysłonę na 2,8 w 50-200 nie zauważyłem żadnych problemów z ff i bf.
    Witam

niestety nieudane zdjecia skasowalem wiec nie pamietam czasow
    teraz beda madrzejszy i nawet nieudane zdjecia ptakow z AF-C sobie zostawie
    do doglebnej analizy problemu

najbardziej dolujace jest to ze majac poprzednie e-520 i 40-150 jakos sie specjalnie nie przykladalem do zdjec ptakow w locie stosowalem powszechnie znane zasady i zdjecia sie udawaly oczywiscie nie wszystkie ale bardzo duzy odsetek

natomiast problemy mam z e-3

tak na marginesie widze ze kolega z Poznania
    moze bywa kolega czasami na szachtach lub na rudniczym lub wpn ?

pozdrawiam

Jacek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Teraz zauważyłem, że z Poznania jesteś. Bywam, chociaż z racji zamieszkanie Rataje moje naturalne tereny łowieckie to Rogalin i Krajkowo .

Co do AF u to ciągły potrafi być chimeryczny jednak jak złapie to trzyma, dodatkowo 50-200 mimo wszystko jest trudniejszym obiektywem niż 40-150 z racji dłuższej ogniskowej. Ja jestem tak zdolny, że 1/1000 potrafię zerwać i poruszyć dlatego z tele nawet z podchodu, najczęściej wspomagam się min. monopodem. Widzę, iż odnośnie stabilizacji i przysłony czerpiesz wiedzę od fachowców ale w olku jest tak fajnie że zuiko na 2,8 3,5 nie mydli a GO jest na tyle dużo ze obiekt nie powinien z niej uciec, stabilizacja nie powoduje spadku jakości optycznej jak w innych stajniach więc wykorzystuj największe atuty Olka. Reszta wyjdzie w praniu.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl