Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Automatyczne wykonywanie zdjec

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Automatyczne wykonywanie zdjec

Witam.
    Ostatnimi dni zainteresowala mnie kwestia automatycznego wykonywania zdjec przez aparat w identycznych interwalach czasowych. Wszystko fajne, swietnie tylko mialoby to przebiegac bez ingerencji uzytkownika (naciskania spustu wielokrotnie). Wyobrazmy sobie sytuacje: aparat stoi sobie na statywie. Wlasciciel podchodzi i inicjuje cala akcje wykonywania przez aparat zdjec. Od chwili inicjacji aparat wykonuje regularnie co powiedzmy 10 sekund zdjecie, az do zapelnienia karty lub tez do przerwania calej akcji przez uzytkownika. I teraz sedno.
    Czy jest to mozliwe? W jaki sposob mozna taki efekt osiagnac - moze softowo z podlaczonym aparatem do np. komputera? Czytalem o specjalnych odbiornikach falowych, ktore sluza do wykonywania zdjec dzikich zwierzat ale to rozwiazanie jest i drogie i mijajace sie z celem.
    Dzieki z gory za odpowiedzi.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
    "Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell

Oleryk
    Gość
    Wiele aparatów ma tę funkcje wbudowana fabrycznie.
    O ile pamiętam, to maił to Canon S2IS, Olympusy SP320, SP350 i pewnie z setka innych.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: Automatyczne wykonywanie zdjec

Cytat Zamieszczone przez rap1d
    ...Czy jest to mozliwe? W jaki sposob mozna taki efekt osiagnac - moze softowo z podlaczonym aparatem do np. komputera? ...
    Aparaty Olka serii kreatywnej (np. SP-320/310/350/510UZ/550UZ) posiadają TimeLapsa, jednak w sposób bardzo ograniczony - do 99 zdjęć w serii przy jednym uruchomieniu, najkrótszy interwał - 1 minuta. Oczywiście można zrobić to softowo - najprościej użyć lustrzanki E-Systemu i Olympus Studio.
    Jack

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    I to jest konkret. Dzieki.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    E1 w polaczeniu z laptopem tez ma taka funkcję obslugiwana przez oprogramowanie z laptopa.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    E1 w polaczeniu z laptopem tez ma taka funkcję obslugiwana przez oprogramowanie z laptopa.
    To właśnie miałem na myśli pisząc powyżej. Każda lustrzanka E-System (nie tylko E-1) po przełączeniu w tryb Control może być obsłużona laptopem (o ile jest na nim zainstalowany jakiś program sterujący, np. Olympus Studio).
    Jack

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rap1d
    I to jest konkret. Dzieki.
    Ale jeszcze dopiszę, że do starszych Olków można samemu stworzyć odpowiedni program sterujący, np. przy pomocy Visual C++ i bibliotek SDK. Wykaz aparatów obsługiwanych z komputera: http://developer.olympus.com/cameras_25.html
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To juz na przyszlosc. Jako student informatyki z pewnoscia sie zainteresuje tym

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    To właśnie miałem na myśli pisząc powyżej. Każda lustrzanka E-System (nie tylko E-1) po przełączeniu w tryb Control może być obsłużona laptopem (o ile jest na nim zainstalowany jakiś program sterujący, np. Olympus Studio).
    Jack
    Olympus Studio znam... Jakie inne oprogramowanie da mi możliwość zdalnego sterowania E-Olkami (najlepiej freeware)?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nikon D200 ma bardzo rozbudowane możliwości w tym względzie.

Problem z komputerem jest w plenerze. Ja stosowałem do tego Palma i OmniRemote.

OmniRemote to programik uniwersalnego pilota używającego Palmowego IR z możliwością wywoływania sekwencyjnego z określonym opóźnieniem. Nauczyłem go (OmniRemota) kodów pilota RM1 i prawie działało.
    Prawie dla tego że z nieznanych mi powodów czasami Olek (510) "nie zauważała" wyzwoleń pilota i robiły się dziury. Generalnie mi z OmniRemota Olek odpalał w 80% (bez dotykania palma i aparatu). Z RM1 100%.

Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły???

Do składania filmików najlepiej by sobie kupić osobnego kompakta - tani, nie blokuje body jak pstryka a super rozdzielczość etc nie są tu potrzebne. Ale ograniczenia np do 99 zdjęć i minimalny delay 1min jak ma na przykład moja stara Dimage5 je dyskwalifikują