Wydłuża ogniskową x1.7. Czyli np. obiektyw o ogniskowych 28-112 zmienia się w 48-190. Pytanie na ile zepsuje obraz![]()
Wydłuża ogniskową x1.7. Czyli np. obiektyw o ogniskowych 28-112 zmienia się w 48-190. Pytanie na ile zepsuje obraz![]()
Ostatnio edytowane przez henry1 ; 22.04.11 o 23:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
Dołączyłem do klubu użytkowników tego aparaciku
Kilka sampli na najwyższych ISO.
Po kolei: 4000, 5000, 6400
Pliki prosto z aparatu, zmniejszone dla forum i wyostrzone po zmniejszeniu o 10 pkt w gimpie.
Co jeszcze zauważyłem - jak dla mnie nieakceptowalny jest kolor jpg. Za bardzo wchodzi w magentę. Przycięcie kanału zielonego pomaga. Poniższe zdjęcia mają już kolor bardzo zbliżony do naturalnego.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Ktoś z szczęśliwych posiadaczy XZ'ka musi mi odpowiedzieć na kilka pytań.
W podsumowaniu u Optycznych.pl jest kilka wad:
- koło zmiany trybu umieszczone na rogu obudowy przestawia się przypadkowo - czy to jest uciążliwe,, kiedy tak się dzieje? Czy może wy tego nie zauważyliście?
- mało zaawansowane algorytmy odszumiania JPEG - na to narzekają również w komentarzach i innych forach (choć podobno da sie to poprawić poprzez firmware). Czy jest to zauważalne przy najniższych ISO?
Co do odszumiania - wyżej wrzuciłem 3 sample na najwyższych ISO, i z wyniku jestem zadowolony, na najniższych szumu praktycznie nie ma - nie wiem co optyczni powypisywali bo nie czytałem.
Kółko - nie przeszkadza. Natomiast przeszkadza mi balans bieli - muszę się go nauczyć w tym aparacie.
Ogólnie kółka i przyciski pracują bardzo swobodnie i lekko w porównaniu do sprzętu Canona, którego przez wiele lat eksploatowałem.
Przycisk zasilania - bardzo łatwo włączyć aparat, np. chowając go już do torby/futerału/kieszeni. Kółko na pleckach i wyboru trybów też lekko się kręci. Ale po jakimś czasie nabiera się obycia (a co mam napisać ?
To odszumianie... mogliby poprawić, ale nie oglądając zdjęć w skali 1:1 nie przeszkadza to jakoś bardzo. Dodatkowo ja robię RAW+JPG - JPG traktuje jako gotowca, a gdy chcę coś więcej to pracuje nad RAW. Może dlatego nie było mi dane jeszcze wkurzać się na algorytmy.
Na liście życzeń do poprawy jest też działanie AF w trybie video. Przy zoomowaniu AF gubi się, ciągle pracuje.
A wiecie, że w XZ-1 jest AF-Lock ?
W trybie zdjęć SCN/podwodne, dolny przycisk kółka włacza własnie AF-Lock.
To również życzenie, by dodali AF-Locka w innych trybach - mozna poswiecic ten sam przycisk.
A