Strona 40 z 103 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mundek12 Zobacz posta
    Ktoś z szczęśliwych posiadaczy XZ'ka musi mi odpowiedzieć na kilka pytań .
    W podsumowaniu u Optycznych.pl jest kilka wad:
    - koło zmiany trybu umieszczone na rogu obudowy przestawia się przypadkowo - czy to jest uciążliwe,, kiedy tak się dzieje? Czy może wy tego nie zauważyliście?

- mało zaawansowane algorytmy odszumiania JPEG - na to narzekają również w komentarzach i innych forach (choć podobno da sie to poprawić poprzez firmware). Czy jest to zauważalne przy najniższych ISO?
    1) Z kółkiem trybów najmniejszych problemów nie mam, nie wiem w czym rzecz, może kwestia sposobu trzymania

2) Odszumianie JPG w puszce jest, hmmm... I nie chodzi tyle o algorytm (bo robi tak jak na kompakt przystało - ostrzej i stanowczo plastikowiej niż w lustrzankach - gotowe małe odbitki "dla ludu" - w tym jest dobry), co o brak możliwości regulacji/wyłączenia. Dla wymagających pozostaje RAW.

Co do balansu bieli, faktycznie w żarowym kiszka, ale na marne pocieszenie dodam że E-30 ma podobnie i jest rozbudowana korekta WB w aparacie. Mój stary E-620 lepiej sobie z tym radził.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czy ktoś już obczaił jak działa autofocus w trybie kręcenia filmów? Dziś testowałem na dzieciach i co chwilę ostrość uciekała na dalszy plan
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domadm Zobacz posta
    Czy ktoś już obczaił jak działa autofocus w trybie kręcenia filmów? Dziś testowałem na dzieciach i co chwilę ostrość uciekała na dalszy plan
    Da się go po prostu wyłączyć?

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Da się go po prostu wyłączyć?
    W menu do filmów jest tylko opcja HD/nie HD i czy ma rejestrować dźwięk. Podczas filmowania nic nie da się ustawić oprócz zooma.
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Kręcenie startuje z parametrami "foto", więc jeżeli wstępnie ustawisz MF to ostrzył nie będzie, to samo z wyborem pola af. Doostrza ciągle chyba tylko przy ciągłym af (choć muszę sprawdzić), trochę pomaga śledzenie włączone. Aha - w słabym świetle (szczególnie żarowym) lepiej af w filmach wyłączyć.
    Wyklikane z mobilka

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ja stosuję ustawienie focusa na opcję TR (śledzenie autofokusa) i przyznam że w tym ustawieniu zachowuje się dość poprawnie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czy ktoś z was próbował już zamontować filtr polaryzacyjny w XZ-1??? Tubus obiektywu nie ma gwintu przy przedniej soczewce więc normalnie nie da się wkręcic tam filtra. Myślałem o dorobieniu jakiejś plastikowej przelotki, która z jednej strony nachodziłaby na tubus obiektywu a z drugiej nachodziła na gwint zewnętrzny filtra. Jakiej średnicy filtr tam najlepiej się sprawdzi 40,5 czy 43 mm?? Wskazówki mile widziane.
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Gwint jest tam, gdzie ruchomy pierścień wokół obiektywu. Trzeba tam wkręcić przelotkę, a dopiero do niej filtr.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wiem, że potrzeba nabyć Conversion lens adapter CLA-12. Wkręca się to pod pierścień, w środku mamy opiektyw. Na drugim końcu wkręcam filtr, itp. Gdzie można nabyć konwerter CLA-12?? Co zrobić jak nie mam konwertera?? Wiem, że kombinowanie po swojemu to taki Adam Słodowy, ale przecież potrzeba jest matka wynalazwów. No na razie zobaczę co się da zrobić z tulejką samoróbką. Chyba, że wcześniej dostanę tego CLA.
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piecka Zobacz posta
    Co zrobić jak nie mam konwertera??
    Kupić go. Niestety nie wiem gdzie go można dostać.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów