Strona 79 z 372 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 3717

Wątek: Foto łowy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ale nie można prezentować podejścia jakby te zwierzęta czyniły to z rozmysłem chcąc spowodować straty finansowe. Przecież one nie mają o tym pojęcia.
    Po prostu chcą żyć i tyle.
    Skoro człowiek wyłowił ryby z rzek i jezior i teraz musi je sztucznie hodować w stawach, to gdzie taki rybołów ma się pożywić? Nie przeprowadzi się na Syberię, bo tam przecież są ryby w rzekach...

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domadm Zobacz posta

Np. wędkarze płacą za kartę wędkarską i z tych opłat koła zarybiają akweny - wszyscy zadowoleni, to jest pewna rozsądna równowaga.

.
    No nie wszyscy... pewna równowaga jest.
    Weźmy na przykład wspomniane wcześniej kormorany, wędkarze płacą składki i mają prawa do zabrania max 5kg białej ryby( o ile coś się nie zmieniło), natomiast dorosły kormoran potrafi o.....ć do 6kg na dobę, a składek nie płaci i nie zarybia, dodając jeszcze fakt co dzieję się w miejscach gdzie lądują jego odchody - robi nam się ciekawie...
    Uwielbiam obserwować "dziką przyrodę", jednak mam świadomość, że nie zawsze jest tak pięknie jak na zdjęciu.
    O/N

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    Ale nie można prezentować podejścia jakby te zwierzęta czyniły to z rozmysłem chcąc spowodować straty finansowe. Przecież one nie mają o tym pojęcia.
    Zgadza się, dlatego są ludzie, instytucje którzy odpowiednio mają zarządzać gospodarką leśną, zwierzyną itd. Są regulowane okresy ochronne, odstrzały zwierząt, wydzielone rezerwaty. Niestety życie pokazuje, że trudno jest zachować idealną równowagę w przyrodzie, dlatego często się zdarza, że coś albo ktoś zostaje pokrzywdzony.

Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    Po prostu chcą żyć i tyle.
    Skoro człowiek wyłowił ryby z rzek i jezior i teraz musi je sztucznie hodować w stawach, to gdzie taki rybołów ma się pożywić? Nie przeprowadzi się na Syberię, bo tam przecież są ryby w rzekach...
    No tak, wszystkiemu winien jest domadm, niech u niego wszystko wyżerają

Spokojnych i Wesołych Świąt życzę.

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Kij ma zawsze dwa końce, często pozory mogą mylić.
    Wiele osób zawziętych "zielonych", zmienia swoje zdanie kiedy pod nieubezpieczone auto (AC) wpada im leśny zwierzak, nagle chcieliby wszystkie powybijać, a przedtem mówili jakie to wspaniałe zwierzęta.
    to podobnie jak z pieszymi.. też zmieniamy podejście do ludzi jak nam wpadają pod koła... Problem polega na tym, ze infrastruktura dla ludzi jest i mają mozliwość przejśc na druga stronę.. ze zwierzami już troszke inaczej

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    to podobnie jak z pieszymi.. też zmieniamy podejście do ludzi jak nam wpadają pod koła... Problem polega na tym, ze infrastruktura dla ludzi jest i mają mozliwość przejśc na druga stronę.. ze zwierzami już troszke inaczej
    To jest to co pisałem wyżej: ...Zgadza się, dlatego są ludzie, instytucje którzy odpowiednio mają zarządzać gospodarką leśną,.. niestety, nie funkcjonuje wszystko tak jak byśmy chcieli.
    pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zupełnie niepotrzebna dyskusja o szkodnictwie rybołowa, kormorana i jeszcze paru innych rzeczach. Lecz gwoli wyjaśnienia:
    kasprzyk
    Za kolizje ze zwierzętami łownymi płaci dzierżawca obwodu łowieckiego, na którym do zdarzenia doszło. Więc nie koniecznie tylko AC wchodzi w rachubę.
    Cytat Zamieszczone przez rafrr Zobacz posta
    [...]
    Weźmy na przykład wspomniane wcześniej kormorany, wędkarze płacą składki i mają prawa do zabrania max 5kg białej ryby( o ile coś się nie zmieniło), natomiast dorosły kormoran potrafi o.....ć do 6kg na dobę, a składek nie płaci i nie zarybia, dodając jeszcze fakt co dzieję się w miejscach gdzie lądują jego odchody - robi nam się ciekawie...
    [...]
    Kormoran zjada dziennie ok. 0,5 kg ryb, 6 kg na dobę to "trochę" dużo.
    Wędkarze zarybiają, płacą składki... .Zarybiają - owszem, tylko np. bezmyślne zarybianie doprowadziło do straszliwego zubożenia składu gatunkowego ryb i np. na Roztoczu wprowadzany pstrąg wrąbał wszystko co żyje, w tym gatunki rzadkie i chronione- nie kormorany i rybołowy bynajmniej.
    Apetyt rybołowa jest podobny do kormorana. Zważywszy, że jest rzadki i ma duże rewiry prawdopodobieństwo wystąpienia znaczących strat jest bardzo małe.

Cytat Zamieszczone przez slaszysz
    Tutaj sporo racji ma slaszysz, bo gospodarka rybacka i wędkarstwo doprowadziły do zmiany składu gatunkowego ryb, co zawęża jego bazę pokarmową i jest jedną z przyczyn zmniejszenia liczebności.
    http://www.birdwatching.pl/wiadomosci/18/art/271

Sam ponoszę corocznie duże straty dzięki zwierzynie łownej, lecz przy każdym zdjęciu dzika, czy sarny nie wpadam w furię- tylko oceniam walory fotografii. Więcej spokoju, święta idą...
    E-520, ZD 14-42, 70-300

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roztoczol Zobacz posta
    Kormoran zjada dziennie ok. 0,5 kg ryb, 6 kg na dobę to "trochę" dużo.
    Wędkarze zarybiają, płacą składki... .

Napisałem dokładnie o tym samym, ale stwierdziłem że nie bede pisał - jednak skoro nie jestem jedyny - to juz napiszę

Kormoran dziennie zjada miedzy 400 a 700 gram ryby. Średnio koło 0,5 kg

KIRBY J.S. 1994. Position statement concerning Cormorant research, conservation and
    management, GdaZsk 1993. Colonial Waterbirds Society Bulletin 18 (1): 23–26.

Pisanie że zjada 6 kilo dziennie to 12 krotne zawyżenie wartości...

Sytuacja nagminna jeśli chodzi o informacje na temat zagryzionych owiec, zaduszonych kur, zjedzonych plonów w sadzie itp itd... sytuacja nagminna jesli chodzi o opowiesci jak to ludzie cierpia przez szkodniki...

Mam chęć zobrazować jak znaczący jest 12 krotny błąd w podaniu jakiejś wartości. Otóż to tak jakby pomylić się między 50 000 PLN a 4160 PLN

Jest różnica ???

Rosną legendy o krwiożerczości lisów wilków kormoranów czapli, drozdów szpaków itp itd... przekazywane z ust do ust..

Łatwiej i taniej strzelać do kormoranów niż rozwieszać linki lub siatki nad stawami. Mimo wszystko na zgniłym zachodzie stawy się przykrywa siatkami albo rozpina się nad nimi linki w regularnych odległościach fermy lososia sie przykrywa a nie strzela sie do wszystkiego co się rusza

a zwierząt które żyją naszym kosztem - cała masa

drozdy i szpaki plądrują sady - ludzie mają straszne straty z tego powodu
    wilki zżerają owce - ludzie mają straszne straty z tego powodu
    lisy duszą kury - ludzie znów mają straszne straty z tego powodu
    bobry ( tu będzie dobre ) robią dziury w wałach przez co są powodzie
    sarny łosie i żubry wpadają pod koła tworząc zagrożenie na drogach i wpędzając ludzi w koszty...

itp itd

tylko nie sztuka odstrzelić - sztuka nauczyć się współistnieć tylko tu znów wkracza nasza mentalność

po co współistnieć .. jak zamiast zabezpieczyć kurnik można założyć wnyki przed jama lisa ( już 4 mam w domu zdjęte sprzed nory )

bo warto się zastanowić czy to nie ludzie żyją czyimś kosztem - patrząc na deforestacje, postępująca urbanizację, regulowanie rzek, odstrzał niszczenie "szkodników" , itp itd...

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...
    Kormoran dziennie zjada miedzy 400 a 700 gram ryby. Średnio koło 0,5 kg
    [...]
    Mam chęć zobrazować jak znaczący jest 12 krotny błąd w podaniu jakiejś wartości. Otóż to tak jakby pomylić się między 50 000 PLN a 4160 PLN

Jest różnica ???

Rosną legendy o krwiożerczości lisów wilków kormoranów czapli, drozdów szpaków itp itd... przekazywane z ust do ust..

Łatwiej i taniej strzelać do kormoranów niż rozwieszać linki lub siatki nad stawami. Mimo wszystko na zgniłym zachodzie stawy się przykrywa siatkami albo rozpina się nad nimi linki w regularnych odległościach fermy lososia sie przykrywa a nie strzela sie do wszystkiego co się rusza
    Tylko wyobraź sobie, że leci takie stado 100-150 szt albo więcej, to już jest prawie 100 kg za jednym posiedzeniem.

Rozwieszać linki to sobie można nad oczkiem wodnym, jakoś nie widziałem nigdzie jeziora lub akwenu > 2ha z jakimiś siatkami, w moich warunkach również niewykonalne. Wiesz ile innej zwierzyny zaplącze się w coś takiego? jaka aferta wybucha... łoj

Nikt się przecież nie przejmuje aż tak jakimś rybołowem czy parą czapli, problem zaczyna się przy zmasowanym ataku, i jak ktoś słusznie zauważył - w miejscu gniazdowania takiej masy ptactwa.
    Po prostu, u nas - jak zwykle - ministerstwo rolnictwa poszło w skrajność.

Dobra, wrzućcie jakieś fotki, bo off-top straszny już się zrobił.
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roztoczol Zobacz posta
    Lecz gwoli wyjaśnienia:

Za kolizje ze zwierzętami łownymi płaci dzierżawca obwodu łowieckiego, na którym do zdarzenia doszło. Więc nie koniecznie tylko AC wchodzi w rachubę.
    Już także nie chcę zaśmiecać tego wątku, dla wyjaśnienia innym, skoro jesteś zorientowany w tym temacie, jak sytuacja się ma w przypadku kiedy jest postawiony znak ostrzegawczy Uwaga na zwierzęta dzikie
    - kiedyś owszem wypłacało nadleśnictwo, teraz ten znak podobno "załatwia" temat odszkodowania - jak jest na prawdę ?
    pzdr

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Najpierw sie odniose do ostatniej kwesti Kasprzyka.

Masz wypadek ze zwierzakiem to:
    Jest znak = nie ma odszkodowania ani od kola, lesnictwa, a ni od zarzadcy drogi chcbys nie wiem co robil.
    Nie ma znaku to:
    Kase dostaniesz od kolo lowieckiego tylko gdy jest przeprowadzane polowanie w okolicy akurat w tym czasie.
    Lesnictwo jest ubezpieczone i sprawe zbywa na ubezpieczalnie.
    Z lesnictwa sprawa moze trafic do zarzadcy drogi ktory z ubezpieczenia pokrywa.
    I to wszystko w temacie.

A jesli chodzi o szkody zwierzat:
    Raz, ze w diecie rybolowa nie dominuja super zdrowe osobniki, wot poluje tak aby najmniej na tym sil stracic a to mu gwarantuja osobniki nie do konca w dobrej kondycji.
    Dwa prosze przestudiowac jaka dieta jest w przypadku nawet rzeczonych kormoranow, a pozniej mozna ferowac wyroki o szkodach w rybostanie.
    Gorsze szkody wynika z dzialalnosci czlowieka (juz pomijam fakty introdukcji obcych gatunkow) itd. itp.
    Nie robmy off topa bo temat nie o tym

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów