Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 163

Wątek: Który system?

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    - dlaczego nikt nie bierze pod uwagę Alfioka 850?
    To chyba najtańszy FF, większość talibów FF i tak nie wychodzi poza dwie rzeczy: iso 800 i raw a jeśli nawet otwarte stałki są gorsze to jest dobry Sigmiok 50, 85 i np. 150 OS(pamiętamy, że w wątku chodzi o portret) są też i Zeiss'y.
    Może dlatego, że przyszłość fulfrejmowych lustrzanek (tych z tradycyjnym lustrem) od sonolty jest mało klarowna
    pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Raczej 2000 lph (czyli ilość np czarnych linii na np białym tle).
    Przekroczenie tej wartości powinno spowodować morę.
    Hmm... lph to są linie na wysokość kadru, czy pary linii? Wydaje mi się, że różnie to podają.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Alfy 850 i 900 zostały wymienione. Co prawda chyba nie więcej niż dwa razy, ale jednak.
    Szczerze mówiąc, gdybym kupował FF tylko i wyłącznie pod kątem fotografii portretowej i temu podobnej, najprawdopodobniej skusiłbym się właśnie na A850/900. Pomijając wszystko inne,
    niesamowicie podoba mi się korpus i bardzo przyjemnie leży ta pucha w garści, szczególnie z gripem.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Argument o cropowaniu jako jedyny jest IMHO przekonujący.

Mam pytanie do bardziej zorientowanych w temacie - czy średniej klasy optyka nikonowska (bo tylko taką mam i raczej nie będę miał topowej) pod pełną klatkę, czyli 50/1.4, 35/1.8, 85/1.8, 70-300VR poradzi sobie z brutalnym cropowaniem? Czy optyka się wyrobi czy ma za małą rozdzielczość? Bo jeśli się nie wyrobi to argument o cropowaniu odpada.

Ktoś wcześniej słusznie zauważył, że w portrecie szczegół się nie liczy. Laski się bluruje, a nie podreśla zmarchy i pryszcze ostrością i wysoką rozdzielczością.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sony oferuje naprawdę dobrą jakość na niskich czułościach (jeśli chodzi o możliwość wyciągania cieni, to lepszą, niż Canon) i faktycznie dobrze leży w łapie. Przymierzałem się do A850, nawet byłem pewien, że ją kupię, ale w ostatecznym rozrachunku okazało się, że nie uśmiecha mi się kupowanie starych szkieł Minolty (co innego, gdybym już je miał), a na nowe Zeissy, mimo że są świetne, zwyczajnie nie starczyłoby mi kasy. Canon z L-kami f/4 okazał się najlepszym kompromisem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    koronkowe staniki będą lepiej wychodzić na tej gładkiej skórze
    To jeszcze się robi w stanikach?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Chińczycy robią
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    To jeszcze się robi w stanikach?
    Jak jest ładny to dlaczego nie? A potem bez, rzecz jasna
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    a na nowe Zeissy, mimo że są świetne, zwyczajnie nie starczyłoby mi kasy. Canon z L-kami f/4 okazał się najlepszym kompromisem.
    Dlatego napisałem o Sigmiokach. Albo narzekamy na brak MPx (D700) albo na ceny szkieł a pomiędzy to wszystko jeszcze wkrada się obawa czy obecne szkła prosumer wyrobią się na 21-25 MPx...

Obawa o przyszłość systemu.

Bez sensu jest kupować sprzęt z myślą o tym, że to ma być na lata. To ma określony cykl życia produktu, założony przez producenta imho na max 5 lat (puszka), 8-10 lat szkło. To tym terminie nie powinno nikogo dziwić jak wypną się na kogoś zadem pod pretekstem braku części czy upgrade'u do aktualnej wersji, jak coś padnie.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    czy średniej klasy optyka nikonowska (bo tylko taką mam i raczej nie będę miał topowej) pod pełną klatkę, czyli 50/1.4, 35/1.8, 85/1.8, 70-300VR poradzi sobie z brutalnym cropowaniem? Czy optyka się wyrobi czy ma za małą rozdzielczość?
    Wyrobi się bez problemu (no co do 70-300VR nie mam 100% pewności), byłem bardzo zaskoczony (pozytywnie) obrazkiem z D3x z podpiętym do niego 35 1.8 @1.8.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Bez sensu jest kupować sprzęt z myślą o tym, że to ma być na lata. To ma określony cykl życia produktu, założony przez producenta imho na max 5 lat (puszka), 8-10 lat szkło. To tym terminie nie powinno nikogo dziwić jak wypną się na kogoś zadem pod pretekstem braku części czy upgrade'u do aktualnej wersji, jak coś padnie.
    Hmmm, mam dwa szkła z 1986 roku -robią wrażenie dużo solidniejszych od ich obecnych odpowiedników i co ważne działają perfekcyjnie.