Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 163

Wątek: Który system?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tjszl Zobacz posta
    To prawda nie w temacie a w temacie lepiej nie mieszać

Choć generalnie to forum jest olka wiec ...

Może to pozostawmy
    W zasadzie to po klockach. Za moment ten wątek zamieni się w to samo, co działo się wcześniej z innymi wątkami dotyczącymi sprzętu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Eddie: Kilka lat używałem z Mamyją RB6x7 specjalny obiektyw miękkorysujący 150/4 , więc potrafię odróżnić miękkość optyczną obiektywu od mydełka powstającego z ogólnego badziewia optyki Poza tym gentelmeni nie rozmawiają o faktach --trzeba tak dawać zdjęcie do galerii, aby było wyraziste (ja sam często robię poprawki, gdy mam uwagi o małej ostrości)
    Irku, nie rozmawiamy tu o moim zdjęciu w galerii. Czytałeś tytuł wątku, wypowiedź autora oraz odpowiedzi innych użytkowników? Przeczytaj.
    A na koniec, żebym nie musiał więcej do tego wracać, daję takie zdjęcie jakie uważam za stosowne i jakie mi się podoba. Nie robię dla publiki tylko dla siebie, publice może się podobać lub nie. Kropka.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 7.04.11 o 18:17 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jedni szukają emocji w zdjęciach a inni w sprzęcie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Rafale, mimo całej sympatii do Ciebie odnoszę wrażenie, że sam - prawdopodobnie niechcący - sprowadziłeś dyskusję na mniej przyjemny ton.
    Taka dyskusja, jeśli jest na odpowiednim poziomie, dyskusja na argumenty, a nie szczeniackie epitety, jest bardzo ciekawa. Naprawdę byłem ciekaw czy jest jakiś argument (oprócz lepiej mieć niż nie mieć), którego sam nie znałem, za matrycą 21 mpx. Prawdę mówiąc nikt mnie nie przekonał.

Być może sam kiedyś stanę przed takim wyborem. Na razie cyfrowo robię cropem, ale może zachce mi się kiedyś cyfrowego FF. Mam trochę szklarni Nikona, ale co to za problem sprzedać i wejść w Canona? Nie przywiązuję się do żadnego systemu. Tym bardziej, że analogowo robiłem kupę lat Canonem, więc mam pewien sentyment, do dziś w szafie leży EOS 50.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Taka dyskusja, jeśli jest na odpowiednim poziomie, dyskusja na argumenty, a nie szczeniackie epitety, jest bardzo ciekawa. Naprawdę byłem ciekaw czy jest jakiś argument (oprócz lepiej mieć niż nie mieć), którego sam nie znałem, za matrycą 21 mpx. Prawdę mówiąc nikt mnie nie przekonał.
    Takiego argumentu po prostu nie ma dopóki nie potrzebujesz tego sprzętu do pracy, w której te 21 mpix jest wykorzystywane. A przynajmniej ja takiego nie widzę.

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Rafale w sytuacji gdy potrzebujesz zrobić większego cropa i do tego zachce Ci się większy wydruk zapasowe piksele mogą się przydać. Pisałeś, że robiłeś duży wydruk i było ok, ale nie miałeś obok kopii z większej matrycy (np. C5D MK II) może by było jeszcze bardziej ok. Jest to takie na zapas bo póki co mnie, aż nadto wystarcza te 12mln ze starej 5-tki Kupując nową musiałbym do kompletu nabyć szybszego kompa by móc sensownie obrabiać te rawy.
    pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Takiego argumentu po prostu nie ma dopóki nie potrzebujesz tego sprzętu do pracy, w której te 21 mpix jest wykorzystywane. A przynajmniej ja takiego nie widzę.
    Eddie, podaj przykład takiej pracy, kiedy 12 mpx nie wystarczy. Pytam bez przekąsu, powoduje mną tylko ciekawość.

TomekS, a może przy fotografowaniu zwierzyny przewaga w pikselach jest istotna? Nie znam się na takim fotografowaniu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

af w 5d2 kontra d700

skorzystam z okazji i zapytam: czy biorąc pod uwagę TYLKO punk środkowy AF,
    5dII czy D700 jest lepszy? (wyraźnie?, ledwo co?) bardzo proszę o wypowiedź ludzi, którzy mają doświadczenie w tych sprzętach a nie wyczytali w @.
    W d700 jest ten sam AF, co w D3?

w temacie się nie wypowiadam, bo mam za mało wiedzy praktycznej - aparat to tylko puszka.
    jak się umie, to nawet kanonem można ładnie przyfocić
    Ostatnio edytowane przez Syd Barrett ; 7.04.11 o 19:22

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    W d700 jest ten sam AF, co w D3?
    W D700 jest zastosowany Multi-CAM 3500FX, 51 pól pomiarowych (w tym 15 krzyżowych).
    To ten sam moduł co w D3.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Eddie, podaj przykład takiej pracy, kiedy 12 mpx nie wystarczy. Pytam bez przekąsu, powoduje mną tylko ciekawość.
    Ale jaki to ma sens?
    Proszę bardzo, ogromne wydruki reklamowe. Jak myślisz,dlaczego w cywilizowanym świecie przy tego typu wysokobudżetowych produkcjach wykorzystywane są średnie formaty o rozdzielczości w okolicach 40 mpix?

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale jaki to ma sens?
    Proszę bardzo, ogromne wydruki reklamowe. Jak myślisz,dlaczego w cywilizowanym świecie przy tego typu wysokobudżetowych produkcjach wykorzystywane są średnie formaty o rozdzielczości w okolicach 40 mpix?
    Pokaż przykład takiego wydruku wielkoformatowego.

Bo praktycznie w 100% przypadków, druk wielkoformatowy nigdy nie jest drukowany z pliku wyjściowego w skali 1:1, a w skali dużo mniejszej.