Rafale, mimo całej sympatii do Ciebie odnoszę wrażenie, że sam - prawdopodobnie niechcący - sprowadziłeś dyskusję na mniej przyjemny ton.
Przede wszystkim jednak bez sensu jest próba udowadniania zasadności kupowania czegoś, bo ma więcej. Chcesz, masz możliwość, kaprys, niekoniecznie potrzebę, po prostu widzimisię - kupujesz, i już. Ty stawiasz na wodoszczelność (która w tym D700 chyba nie jest tak doskonała), szybkostrzelność meganieomylny AF, ktoś inny stawia na coś innego lub wybiera coś innego, ponieważ poza tym megaszybkostrzelnym i nieomylnym AF jest coś takiego w danym sprzęcie, co dla niego stanowi wadę albo po prostu mu nie pasuje. I koniec, finito. Tu już nie ma znaczenia czy potrzebuję tych 21mpix czy nie. Mam do wyboru dwie stajnie. Jako doświadczony i świadomy użytkownik przeciwstawiam sobie zady i walety oraz własne preferencje, na koniec dokonuję wyboru. Reszta jest bez znaczenia.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Możliwe gdyby wybór pomiędzy 5D a D700 był prostszy to już bym zmienił system a tak to sam nie wiem co jest lepsze
Zresztą obie puszki są leciwe i teraz najbardziej mnie ciekawi co się zmieni. W Nikonie wystarczy mi film a Canonie lepszy AF.
Głownie do Canona przekonują mnie kolory i koszmarny serwis Nikona w Polsce.
Tak to już jest niektórych naszych wyborów nie da się racjonalnie wytłumaczyć i lepiej nawet tego nie próbować bo do niczego dobrego to nie prowadzi.
Fatman fajne dwa zdjęcia mi tylko brakuje w serii trzeciego zrobionego olkiem.
Irku, widziałem. Brak ostrości mylisz z miękkością, to raz. Dwa, prezentowany w internecie mały plik traktujesz jako wyznacznik jakości sprzętu. No cóż...
A skoro już o tym mowa, E-3 to była często skopana ostrość.
Tutaj zdjęcie z Olka byłoby nie w temacie, wątek dotyczy ff.
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 7.04.11 o 18:00 Powód: Automatyczne scalenie postów
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Eddie: Kilka lat używałem z Mamyją RB6x7 specjalny obiektyw miękkorysujący 150/4 , więc potrafię odróżnić miękkość optyczną obiektywu od mydełka powstającego z ogólnego badziewia optykiPoza tym gentelmeni nie rozmawiają o faktach --trzeba tak dawać zdjęcie do galerii, aby było wyraziste (ja sam często robię poprawki, gdy mam uwagi o małej ostrości)
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 7.04.11 o 18:11
BernArt - Moje zdjęcia