Strona 27 z 98 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 975

Wątek: Moje zwidy i herezje...

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Taka "kupa" straszna ta ostatnia wrzuta, ze nikt nawet kijem na odleglosc tego nie chce "pomacac"?

T.
    198 - twarz przez obróbkę wyszła jakby pocięta żyletką

199 - pierwsza wersja fioletowa, druga żółta
    zakładam, że w tej żółtej zachwyca kontrast?
    czemu nie np. tak:
    http://img35.imageshack.us/img35/9862/111111111111f.jpg
    - przez obróbkę na ciemnych partiach wyszedł masakryczny szum (w kurtce na 198 też wyszedł, tylko prawie nie przeszkadza)

197 - nie rozumiem jeśli np byłby gest modelki - np. odgięła by głowę do tyłu - może miałoby wtedy to jajo. Tak dla mnie jest po prostu nijakie.

Może masz coś z monitorem?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    198 - twarz przez obróbkę wyszła jakby pocięta żyletką
    OK. Machinery nie zadzialalo

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    199 - pierwsza wersja fioletowa, druga żółta
    zakładam, że w tej żółtej zachwyca kontrast?
    czemu nie np. tak:
    - przez obróbkę na ciemnych partiach wyszedł masakryczny szum (w kurtce na 198 też wyszedł, tylko prawie nie przeszkadza)
    Może masz coś z monitorem?
    Zgadza sie druga wersja zolto/zielonkawa (lekko). Taki byl zamysl drugiej wersji. Napisalem. Czy zachwyca? Nie. To tylko probka symulacji cross-processu.
    Co do fioletowosci. U mnie OK, moze deczko za rozowa jak juz (nie fioletowa), ale tak chcialem (ale na pewno nie fioletowa).
    W kazdym razie monit mam OK - przynajmniej jak daje do zrobienia odbitki z plikow dostarczonych to mam (na oko) na zdjeciach to co widze na monitorze.
    I to zarowno w kwesti kolorow jak i jasnoci/kontrastow.
    To co Ty zaproponowales ja widze jako zbyt kontrastowe... za duzo czerni i np. siersc na misku deczko "wyjarana".
    Monit moze nie high-end, ani nie kalibrowany sprzetowo, no ale 3klocki kosztowal swego czasu, poza tym jak napisalem - z labu dostaje odbitki WYSIWYG :P
    Kontrasty i jasnosci ustawione zgodnie z jakas mundra stronka o grafice (na przykladowych planszach), plus w monicie tryb sRGB (WB 6500K), na stronie
    X-rite testujacej widzenie kolorow na monitorze po korektach dostalem powtarzalne 0 bledow - to tez o czyms swiadczy
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kolory_test_2.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	291,2 KB
ID:	44380

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    A nie mozna robic fotek bez bajerow? ja wiem i rozumiem, ze miales taka wizje tylko ten kros jakis zolty wyszedl...

Sam robie czesto jakas przecietna fotke i jeszcze do niedawna probowalem to ratowac jakimis konwersjami, teraz po prostu kosz...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    OK. Machinery nie zadzialalo

Zgadza sie druga wersja zolto/zielonkawa (lekko). Taki byl zamysl drugiej wersji. Napisalem. Czy zachwyca? Nie. To tylko probka symulacji cross-processu.
    Co do fioletowosci. U mnie OK, moze deczko za rozowa jak juz (nie fioletowa), ale tak chcialem (ale na pewno nie fioletowa).
    W kazdym razie monit mam OK - przynajmniej jak daje do zrobienia odbitki z plikow dostarczonych to mam (na oko) na zdjeciach to co widze na monitorze.
    I to zarowno w kwesti kolorow jak i jasnoci/kontrastow.
    To co Ty zaproponowales ja widze jako zbyt kontrastowe... za duzo czerni i np. siersc na misku deczko "wyjarana".
    Monit moze nie high-end, ani nie kalibrowany sprzetowo, no ale 3klocki kosztowal swego czasu, poza tym jak napisalem - z labu dostaje odbitki WYSIWYG :P
    Kontrasty i jasnosci ustawione zgodnie z jakas mundra stronka o grafice (na przykladowych planszach), plus w monicie tryb sRGB (WB 6500K), na stronie
    X-rite testujacej widzenie kolorow na monitorze po korektach dostalem powtarzalne 0 bledow - to tez o czyms swiadczy

Tomek
    Mnie osobiście taka papka (w ciemnych partiach) przeszkadza, stąd moje pytanie odnośnie monitora - jego jasności. Co do "fioletu" chodziło mi o tinte, która moim zdaniem idzie za bardzo w kierunku magenty, co potwierdza pacnięcie pipetą balansu bieli - wtedy dość poważnie spada w kierunku zieleni. Ale w końcu nie robiłem sobie testu online color iq, ani też nie jestem kobietą, więc co ja tam wiem!
    Podstawą zdjęcia jest kadr, który w tym wypadku jest ok. Reszta to tylko już jakieś 10% fotografii.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Takie dwa na szybko. Pseudo proby "studyjne"
    Poprosze tez o info w kwestii kolorow i ewentualnych zafarbow w kierunku rozowego/fioletowego. Choc staralem sie nie przesadzic

200.

Nazwa:	__P2252605_0A_filtered_2.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	203,9 KB
ID:	45107

201.

Nazwa:	__P2252626_1_filtered_2_lzn.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	193,6 KB
ID:	45108

Thomasso
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 2.04.11 o 19:30

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    No mnie kolor sie tak ustawil, Quato mnie wrzeszczal,ze cos z kolorem nad lewym Jej okiem nie tak,konkretnie nad brwia.
    a to drugie tak.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 2.04.11 o 19:59

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    A gdybys zapytal o swiatlo i jak mialoby sie rozkladac to zmienilbym obrabiajac i stosujac taka maske,retusz.I wyszlo by mi tak

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A gdybys zapytal o swiatlo i jak mialoby sie rozkladac to zmienilbym obrabiajac i stosujac taka maske,retusz.I wyszlo by mi tak
    Świetnie! Może IMHO za ostro "wymiziane", ale chętnie bym poczytał jak to z tą maską się robi i w ogóle? A może w necie jakis fajny tutorial możesz wskazać?

T.

Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Świetnie! Może IMHO za ostro "wymiziane", ale chętnie bym poczytał jak to z tą maską się robi i w ogóle? A może w necie jakis fajny tutorial możesz wskazać?

T.
    http://photoshop.pl/node/8513
    prosze
    E-3, ED 70-300 f/4-5,6, Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 ,Zuiko Digital ED 50 f/2.0 Macro,Raynox DCR-250

http://www.robertrybczynski.com

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

T.
    Tutka na obrobke w necie nie znam,napewno sa jakies.Ja do kazdej fotki podchodze indywidualnie.Nie stosuje nigdy zadnego przetwarzania wsadowego.Pierwsza czynnosc to usuwam naloty barwne i doprowadzam wg mnie do prawidlowych barw.Nastepna czynnosc to usuwanie szumu.Pozniej patrzac na zdjecie i pracujac na warstwach i ich maskach,rozjasniam,wyostrzam,sciemniam,rozmywam poszczegolne fragmenty obrazu.Czyli tzw tradycjonalny retusz.Ogladam efekty i jesli przypadaja mi do gustu to je zatwierdzam lub pomijam.Czesto zapisuje te czynnosci jako akcje.Wtedy zawsze moge wrocic i cos na kolejnych etapach dodac lub poprawic.