Coś nie tak z detalem na niskim ISO?
Coś nie tak z detalem na niskim ISO?
Janko, to jest matryca uzywana w NEX, lustrach Sony, Pentaxa, Nikona.
Wkrotce LEICA tez dostanie wersje FF (EVIL ponoc juz na ukonczeniu), mam nadzieje wykastrowana z AA.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Matryce masz wieksza niz 43, rozdzielczosc wieksza niz u43, czy E-5 (pisze teraz na bazie matrycy NEX) - a detali na niskim ISO nie zobaczysz wiecej, a czasem nawet mniej - jesli tlem sa np. wlosy, nitki materialu - dzieku filtrowi AA. Owszem - wszystko bedzie wieksze, rozdmuchane.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 23.02.11 o 15:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
A ja myślę, na podstawie swoich własnych zupełnie amatorksich obserwacji, że ów legendarny "detal na niskim ISo dla matryc 4/3 i u4/3" jest... sporo rozdmuchany
Obecność AA oraz różna jego siła w różnych systemach są faktem jednak w codziennym foceniu znaczenie tego parametru (ilości detalu w 4/3 i u4/3) jest tu chyba jednak przeceniane.
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 23.02.11 o 16:07
Ilosc Mpix nie ma znaczenia. Chodzi o technologie. Sony nie tworzy matryc w dziesieciu technologiach.
Tak jak obraz z GH2 - matryca o wiekszej ilosci Mpix niz GH1 - rodzina ta sama, efekt zblizony.
I na pewno inny, niz NEX, czy X100.
Sample, ktore widzialem z X100 przypominaja to co na codzien dostaje z NEX.
Czekam na RAW'y.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Najpierw piszesz o matrycy, a przyklad dajesz engine'u JPG. Zdecyduj sie.
Dziesiejsze, ostatnie matryce APS-C - walcza juz na milimetry, nie metry.
To co bardziej zaczyna sie liczyc to nie jakosc matrycy (w obrebie APS-C), ale ergonomia aparatu, akcesoria, szkla, itd. Mowie o tzw. mainstream'ie.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 23.02.11 o 16:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
dałem przykład jedyny jaki mam, nie ma sampli z raw, jeśli o takie Ci chodzi.
jakość wynikowych JPEGów nie są funkcją tylko engine'u, ale także a może przede wszystkim matrycy, zresztą jako fotografa (amatora) nie interesuje mnie tak bardzo z czego wynika dobra jakość, o ile jest
tak na marginesie ... jaki właściwie masz teraz aparat ? NEX ? oczywiście z ciekawości pytam
pozdrawiam
Fuji zagralo nie fair, zrobili wielkie lal kolo x100, a okazuje sie, ze matryca jest z jakiego starego soniaka a500, tylko porzadnie oprogramowana i dlatego fuj skonczyl sie dla mnie na S-kach, choc nie powiem dezajnersko x100 jest miodzio.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Widziales roznice w JPG miedzy Olkiem i Panasem? Poczawszy od czasow G1 i E-P1?
A wiesz, ze matryca (z wyj. GHx) jest ta sama?
Roznice o ktorych napisales - mowia w 99% o engin'ie JPG oraz ewentualnie oprogramowaniu matrycy. Ale nie o roznych matrycach.
Plus jakis (ale na pewno nie drastyczny) wplyw moze rowniez miec ciut mniejsza rozdzielczosc.
Uzywam NEX, M9, obserwuje X100 oraz nadchodzacy EVIL FF.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43