Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Założ na statyw, połóż na parapecie na woreczku z gryką , fasolą , wyłącz IS i wyzwól na z opóźnieniem 2 lub 12 sekund i wszystko się wyjaśni - 5 prób i oglądanie. Do tego obiektywu jak musisz to tylko filtr szary ND. To co masz - daje niebieski zafarb.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
To ja też podaję swoje przykłady: bez filtra, z filtrem na minimum i na maksimum.
Z filtrem podniesione o 2EV ISO żeby skompensować przyciemnienie (aż tyle nie trzeba było, najtańszy Marumi przyciemnił o ok. 1,5EV)
AF chodził z filtrem gorzej, ale chodził, używać się takiego zestawu dało.Problemów z celnością czy podwójnym obrazem brak.
PS. A Tobie faktycznie potwierdził ostrość czy tylko pojeździł?
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie daje mi to spokoju
Czy założenie filtra powoduje zmianę punktu (odległości) ostrzenia?
Zrobiłem próbę: Złapałem ostrość na AF bez filtra, przełączyłem na MF i założyłem filtr. Obraz w wizjerze był nieostry (zdjęcie też), potwierdzenie ostrości nie świeciło tylko "pomrugiwało". Następnie zdjąłem filtr i znowu miałem ostry obraz w wizjerze (świeciło potwierdzenie ostrości) i zdjęcie.
Nie wiem co o tym myśleć?
A w druga strone? Najpierw ostrosc z filtrem, a potem go zdejmij?
Ze tez nie mam 58mm filtra, no....
Moge sprobowac z wiekszym i go po prostu przyloze do konca 70-300.
Dam znac pozniej.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Założenie każdego filtra to jednak ingerencja w układ optyczny obiektywu, co raczej nie zmienia faktu, że dobry filtr PL takich cudów raczej nie powinien robić. Mój PL Marumi założony na ZD 700-300 nie zmienia punktu ostrości w stopniu zauważalnym w wizjerze E-3, przy ostrzeniu na obiekt oddalony o jakieś 30m. Jest pytanie o jakość Twojego filtra, być może z jakiś względów jest soczewką a nie tylko szkiełkiem? Być może nakręcając filtr przekręciłeś nieco tubusem obiektywu?