Witam.
Tylko proszę o wyrozumiałość, jestem początkujący a w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Pytanie jest pewnie banalne ale proszę o poradę.
Czy na obiektyw zakładać dwa filtry tj. uv+polar albo odwrotnie czy tylko jeden?
Witam.
Tylko proszę o wyrozumiałość, jestem początkujący a w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Pytanie jest pewnie banalne ale proszę o poradę.
Czy na obiektyw zakładać dwa filtry tj. uv+polar albo odwrotnie czy tylko jeden?
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
Było na forum o filtrach dość dużo- poszukaj. Zakładać oczywiście tylko jeden ponieważ przy dwóch jakość obrazu będzie optycznie pogorszona i kłopoty z ostrością nieuniknione.
pozdrawiam Wiejo
Wielki dzięki. Tak myślałem ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi wprost.
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
Polar tak, UV - wyrzuć albo sprzedaj
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Witam
Na ZD 12-60 zakładałem UV i w razie konieczności - polar. UV bardziej dla ochrony.
Nie przepadam za filtrami... Im więcej, tym gorzej. Polar i szary - jeszcze ok...
Pozdrawiam
Pat
Wybieram się na wycieczkę do Grecji i myślę że zastosowanie polara przy fotografii krajobrazu może być zasadne. Tak naprawdę to specjalnie do tego go kupiłem. Jak sądzicie potrzebny, czy nie?
A UV to tylko dla ochrony.
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
Ja tam zakładam polara na UV, bo nigdy mi się nie chce ściągąć UVki. A UV kilka razy mi skórę uratowała. Wiem, że strata na jakości jest, ale prawdę mówiąc, dla mnie niezauważalna i w pełni akceptuję te "wybrakowane" zdjęcia.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Popieram w 100%...
...a propo Grecji.Tam polara miałem założonego na UV-kę i czasami bez UV-ki,praktycznie cały czas...(no oczywiście o pewnej póżnej porze to ją ściągałem)...dodatkowo daświetlałem błyskiem lampy(czasami oczywiście-zależy CO,GDZIE,KIEDY i z KIM)...
Pozdrawiam...
ps....SANTORINI z Polarkiem - miodzio!!!!!!!
E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!
przydałaby się jeszcze szara połówkai będzie miodzio
![]()
Olympus E-520 + 14-42 + 40-150 + Helios 2/58 + Pentacon 4/200 + Mir 1b 2.8/37 + inne duperele
Polar Marumi uratował mi zdjęcia w Grecji. Polecam. Ale używaj z rozsądkiem.![]()