Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 134

Wątek: Dalmierzowce analogowe

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mimo wszystko różnica spora pod względem jakości, ergonomii, kultury pracy. Revue to fajna zabaweczka, w sam raz do kieszeni. Leica, Zeiss czy nawet i ta Bessa to już konkretne narzędzia do fotografowania. Różnica w rozmiarach, materiałach, wizjerach, dalmierzach etc. Ja bym bardziej celował w Yashicę albo Konicę, biorąc pod uwagę taniość. To takie lajki dla ubogich : )

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    wszystkich zainteresowanych informuję ze sprzedam Revue za 220zł. oczywiście całkowicie sprawny z nielicznymi sladami uzytkowania. Dam tez jakiś film kolorowy do testów do niego. z oryginalna zatyczka obiektywu i nieoryginalnym ale bardzo fajnym futerałem od konici C35 EFP. dodam tylko że jest to brat bliźniak Minolta Hi-Matic 7sII, Vivitar 35ES i Konica Auto S3, testy dowodzą że to najprawdopodobniej jeden i ten sam aparat brandowany przez różne marki. Dosłownie połowa rozmiaru Yashici z równie dobra optyką o takiej samej jasności.
    Ostatnio edytowane przez czmielek ; 12.01.11 o 17:09

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    sn00p, słuchaj Hrabiego, dobrze chłop gada. Ja wybór bym zawęził do Yashic'a Electro (i tak jest kilka modeli) bo ma tryb priorytetu przysłony czyli tryb A (tak jak Zeiss, Leica, Bessa), pozostałe mają tryb S. Yaśkę w super kondycji kupisz za 500-600zł (aledrogo lub ibaj), tylko trzeba zapolować, ale myślę, że po miesiącu kupisz.
    Chyba jestem slepy bo ostrzenie Yashica Electro w ciemniejszym nie bardzo mi juz wychodzi. Bywalo inaczej.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dla mnie małe dalmierze typu Canonet, Yashica, Konica, czy Olumpus 35 to porażka. Mały wizjer, mała plamka itp - szkoda kasy i zachodu...
    Jeśli brać się za dalmierze to za konkretne , czyli np. Bessa.
    Miałem kiedyś Voigtlander Vito CLR i to jest piękna sprawa ( pewnie wrócę ) bo jakoś wizjera to podstawa, a ten Voigtlander miał go wielki i wyraźny z dużą plamką...
    Od tego czasu podarowałem sobie te ustrojstwa, bo mnie na Bessę nie stać.

To tyle mojej subiektywnej opinii..

Pozdrawiam
    rumpel

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    Nokton 40mm f/1.4
    Super Wide-Heliar 15mm f/4.5 z wizjerem na sanki.
    To taki wymarzony zestaw do puszki z bagnetem M
    Jakbyś był zainteresowany Noktonem, jeszcze na gwarancji, to wal jak w dym

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Jakbyś był zainteresowany Noktonem, jeszcze na gwarancji, to wal jak w dym
    Najpierw trzeba mieć gdzie to przypiąć
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Dla mnie małe dalmierze typu Canonet, Yashica, Konica, czy Olumpus 35 to porażka. Mały wizjer, mała plamka itp - szkoda kasy i zachodu...
    Jeśli brać się za dalmierze to za konkretne , czyli np. Bessa
    Zwróć uwagę, że radzimy chłopu, żeby kupił wymienione przez Ciebie dalmierze na początek. Jeśli się rozsmakuje, polubi to kupi coś poważniejszego z wymienną optyką. Jeśli nie to nie straci pieniędzy na poważne zakupy.

Ja tak miałem. Choć robię kliszakami od dziecka to nie miałem nigdy dalmierza (gdzieś w chałupie leżała ruska zorka, ale mając wypasionego zenita 12xp brzydziłem się brać to to do rąk ). Jakiś czas temu postanowiłem spróbować, kupiłem kilka tych maluchów i dałem sobie spokój.

Stwierdziłem, że dalmierz nie jest dla mnie, wolę lustrzanki. Zostawiłem sobie trzy małe, prawie bezgłośne dalmierzyki do streeta. Wygodnicki jestem. Nie robię już nawet manualnymi OMkami (nie sprzedaję tego szpeju z sentymentu). Odkąd mam Nikona F90x to cenię sobie focenie z AF i wspólne obiektywy z cyfrą.

Nie zakumałem "magii" dalmierzy. Dla mnie sprzęt ma robić zdjęcia, a nie czarować.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 13.01.11 o 09:01
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Oczywiscie taki dalmierz jak mój to się do studia raczej nie nada i to prawda że okularnicy mogą mieć problem z małym wizjerem. Jest to raczej sprzęt na ulicę ale nawet taki jak ten ma swoje zalety. Czasy z ręki spokojnie utrzymuje 1/15 sekundy dzięki temu że nie ma lustra do nieporuszających się obiektów. Jest baaardzo cichy i mały i oto chodzi. Ze światłem f1.7 i filmem iso400 oraz czasami 1/15 sekundy daje radę nawet pomieszczeniach bez lampy.

Dołączam kilka fotek mojego egzemplarza dla porównania wielkości OM-1 Dwa ostratnie to oczuywiście zdjęcia zrobione tym aparatem. Jeden przykład pod światło. Wysyłka w cenie. Kto pierwszy ten lepszy.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1120301.JPG
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	805,9 KB
ID:	42201   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1120291.jpg
Wyświetleń:	144
Rozmiar:	417,3 KB
ID:	42202   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	img585.jpg
Wyświetleń:	158
Rozmiar:	711,3 KB
ID:	42203   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	img602.jpg
Wyświetleń:	151
Rozmiar:	793,2 KB
ID:	42204  

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zwróć uwagę, że radzimy chłopu, żeby kupił wymienione przez Ciebie dalmierze na początek. Jeśli się rozsmakuje, polubi to kupi coś poważniejszego z wymienną optyką. Jeśli nie to nie straci pieniędzy na poważne zakupy.
    Mi właśnie tak kiedyś radzono, fora itp. i kupiłem te wszystkie małe "popierółki" , a miałem ich trochę i właśnie przez pryzmat ich użytkowania mogę powiedzieć, że dla mnie gra nie warta świeczki.
    Dalmierzem, który ma mały wizjer i małą ciemną plamkę ostrzy się "mało przyjemnie".

Miałem potem Vito CLR, ale wizjer to po prostu miał bajka w porównaniu do tych małych dalmierzy i ostrzenie oczywiście na innym poziomie.
    Może właśnie dlatego nie pokochałeś i nie podchwyciłeś dalmierzy.

Niech kolega posłucha różnych opinii na temat, wtedy szerzej na sprawę popatrzy .

Pozdrawiam
    rumpel

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Niech kolega posłucha różnych opinii na temat, wtedy szerzej na sprawę popatrzy .
    Kolega patrzy już tak wąsko, że aż na jeden model.
    Nie wiem dlaczego, ale tak patrząc na obrazki i czytając to i owo nie ciągnie mnie do tych wszystkich maluchów ...
    Na polu bitwy zostaje głównie Bessa i to R3a.
    Ale jak tak myślę, że mam tyle pieniędzy wydać na analoga, to chyba wolę wydać jeszcze trochę i kupić Epsona R-D1. Bo jak slawekk słusznie stwierdził na PW, nie jest to wcale aparat widmo, a sprzęt który w UE i USA jest normalnie w obiegu.
    Czytając o tym sprzęcie, oglądając sample (ponownie wielkie dzięki dla Sławka) jestem nim oczarowany.
    Tak czy inaczej czekam do lutego (wtedy planuje zakup) i zobaczymy jak sprawa się ułoży.

Niemniej jednak dziękuję bardzo za tak duży odzew.
    RF to osobna szuflada, a strasznie mało o nich na forum. Jestem pewien, że niejedna osoba skorzysta

Pzdr.
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...