Strona 76 z 239 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    czyli...takim ludkom, co sobie chcą po swojemu fotki ustawiać, a nie działać w iAuto pozostaje się pochlastać albo patrzeć w stronę Panasonica?
    Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby sobie wszystko po swojemu ustawiać w e-pl1. Kwestia kilku kliknięć.
    Gdyby e-pl1 miał wszystko, to kompletnie straciłby sens jakikolwiek e-p3.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby sobie wszystko po swojemu ustawiać w e-pl1. Kwestia kilku kliknięć.
    Mnie chodziło o bezpośredni dostęp do pewnych funkcji i parametrów - tego zrobić się nie da w EPL-1. Na przeszkodzie stoi właśnie brak owych przycisków bezpośredniego dostępu.
    Brakuje mi kółka dla przysłony/czasu. Brakuje mi ISO i WB pod przyciskami bezpośrednimi. Nie da się tego rónież przypisać guziczkom funkcyjnym.
    Przy takim okrojeniu body z przycisków bezpośredniego dostępu oraz kółka nastaw wydaje się, że aparat jest stworzony dla osób, które chcą korzystać głównie z iAuto. Osoby chcące manipulować parametrami po swojemu przy kazdym zdjęciu mają gorzej, bo zmiany parametrów są jednak zdecydowanie bardziej uciązliwe jeśli nie ma przycisków bezpośredniego dostępu oraz kółka nastaw.

Jednak rozumiem logikę marketingową PEnów - EPLe muszą być pozbawione czegoś co by uzasadniało istnienie dojrzalszych braci EP1, EP2, EP3??

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Osoby chcące manipulować parametrami po swojemu przy kazdym zdjęciu mają gorzej, bo zmiany parametrów są jednak zdecydowanie bardziej uciązliwe jeśli nie ma przycisków bezpośredniego dostępu oraz kółka nastaw.
    Droga Tokin-ko?
    Wydaje mi sie, ze wystarczy sie przyzwyczaic do guzikologii, wcisniecie jednego przycisku kontra wciasniecie 2x tegos samego. NIby prosciej ale?

Czy pasuje CI tylne koleczko z maciupenkimi przyciskami z EP? czy pasuje Ci rolka z przodu z G1? Mi np nie za bardzo.

W EP wciskalem w kolko kilka przyciskow na raz w panasie nadal czesto klika mi sie kolko w glab i zmieniam nie ten parametr, nadmienie, ze nie mam lap jak bochenkow i nie jestem king kongiem.

Gdybysmy dostali korpus wielkosci EPL1 z wszystkimi guzikami na wierzchu, to nie wygladal by tak jak EPL1, pewnie do tego nigdy nie dojdzie, bo Olympus targetuje kazdy produkt do klasy budzetowej w tej polce, czyli niedzielnego pstrykacza, ktory im wiecej przyciskow, tym wieksza niechec.

Majac wiekszosc systemow dostepnych na rynku wierz mi nie znalazlem do tej pory idealnej egronomi, a juz tym bardziej idealnej puszki.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Żeby było lepiej, nie jest słabo jest dobrze, ale zawsze można zrobić o 1EV lepiej. Nie zawyżać iso, wyostrzanie przerzucić jeszcze bardziej na filtr aa poprawić IBIS i najważniejsze: możliwość programowania w korpusie (wybór algorytmu) światłomierza - patent muflona z C-B- i dalsze dążenie do perfekcji (świetlówka) w AWB, nie wiem może jakiś dodatkowy, obok głównego, dedykowany do 2000-3700K sensor balansu bieli. No i oczywiście 6400 (realne 3200 zazwyczaj).
    Style obrazka typu: velvia, itp. Szybsza elektronika umożliwiająca dioramę w video, zresztą Oly jak dla mnie i tak wygrał jednym tematem z E10 a kluczowym w cyfrowej foto - one touch WB; ja mam pod video przyciskiem
    No i M w video, bitrate do poprawy - to tylko kilka rzeczy spisanych na trzy generacje do przodu
    No no, konkretne życzenia. Nie jakaś tam rolka czy wizjer.
    Pełen szacun .

Gdyby zebrać wszystkie potrzeby i pomysły wyartykułowane na tym forum, to Oly powien dokonać konkretnego pozycjonowania Penów.
    Od uproszczonych penów, zbliżonych łatwością obsługi do kompaktów,
    poprzez semi pro do highendowych maszynek dla zawodowców.
    Za tym oczwywiście musza iść szkła o podobnym pozycjonowaniu.

Kto wie czy za kilka latek tak się nie stanie. Ja jestem za.
    A narazie tłuke moim penikiem zdjęcia do kotleta.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Panasonic G3 z zupełnie nową matrycą? A G10 wycofane?
    http://www.43rumors.com/ft5-the-pana...s-coming-soon/

Innymi słowy pozbycie się najtańszego modelu i faktyczne oddanie olympusowi pola w tym zakresie. Zamiast tego nowy model pomiędzy G2 i GH2. Jeżeli to prawda.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 11.01.11 o 21:44

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    I tak dostępność body od Panasonica jest marna, więc nie ma co się napalać niestety.
    Według plotek ma być przestawiony w marcu, a dostępny kilka miesięcy później.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Panasonic G3 z zupełnie nową matrycą? A G10 wycofane?
    Czas najwyższy. Sorki za szczerość, ale Jerry pisał dlaczego (w skrócie: lepszą opcją był/jest/będzie? LNIB G1)

Innymi słowy pozbycie się najtańszego modelu i faktyczne oddanie olympusowi pola w tym zakresie. Zamiast tego nowy model pomiędzy G2 i GH2. Jeżeli to prawda.
    FT5 to zazwyczaj mocne źródło, nie doczytałeś, że zrobią korektę na G2 i to ta puszka zajmie miejsce G10 i nic nie oddają. No może oprócz naleśnika 12mm
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Ale jaja!
    slrmagic sonduje użytkowników ile byli by skłonni przepłacić za... 50 F1.

ale czad!
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12.01.11 o 16:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    slrmagic sonduje użytkowników ile byli by skłonni przepłacić za... 50 F1.
    AF, czy ,,dla koneserów''? (jak rozumiem do u4/3?)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    AF, czy ,,dla koneserów''? (jak rozumiem do u4/3?)
    Niestety manual, więc do ceny szkła trzeba doliczyć cenę VF-2.
    http://twitter.com/slrmagic/status/23643814996484097

BTW. Gdzieś czytałem, że slr magic to mogą być Fujony CCTV przepakowane w kolorowy plastik.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Mam fujiona 35 1.7 i to na pewno nie jest to szklo.

pozdrawiam serdecznie
    Janek