Jest dobrze. Znak to, że Sigmy coraz mniej chorują![]()
Jest dobrze. Znak to, że Sigmy coraz mniej chorują![]()
Albo, że ktoś miał szczęście i dobrze trafił
Choć bardziej pasuje mi Twoja wizja.
PS. Tablice jak dla mnie OK.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Troszkę już pracuję ze sprzętem Olka, zdążyłem poznać jego zalety i wady. Pokrótce opiszę moją przygodę z pierwszym niesystemowym szkłem z AF. Dodam, że zabawy z m42 i OM nie są mi obce..
Bardzo długo myślałem nad kupieniem sobie jasnej stałki. Z racji tego, że system cierpi na bolączkę ciemnych szkieł, poza linią super high grade oczywiście, ale na takie klocki póki co mnie nie stać.
Nie chcąc dalej odskakiwać od tematu postaram się pokrótce omówić zalety i wady tego obiektywu.
Zalety:
- Jasność 1.4 - wierzcie lub nie, ratuje w kiepskich warunkach oświetleniowych. Czasem liczy się tylko by zrobić ujęcie, kosztem gorszej jakości obrazu,
- nie wiem jak to nazwać, ale płynne przejście między przesłonami, tz. 1,4 później 1,6 dalej 1,8 itd., w stosunku do manualnego Zuiko 50 1.4, gdzie przeskok jest 1,4 od razu na 2,0 to jest luksus, lepszy kwiatek ma tylko jupiter, gdzie przesłonę przymyka się bez żadnych skoków,
- ładny bokeh,
- ostrość już w granicach 2,5 - 2,8,
- cichy, szybki AF,
- super chodzi na manualnym ostrzeniu,
- jasne światło i doskonała redukcja wstrząsów E-3/E-5 daje niezapomniane przeżycia przy reportażach,
- stosunkowo szeroki (czasem wolałbym 20mm).
Wady
- czasem za wąski,
- do 2,0 mydło - taka charakterystyka jasnych szkieł, że poniżej tej wartości przysłony obraz staje się ubogi w szczegóły,
- aberracja chromatyczna jest czasem widoczna, trzeba przymykać do ok 2,8,
- beczkuje, co czasem jest irytujące (przerysowuje portrety),
- trzeba go przymykać,
- KAŻDY MODEL ma FF lub BF, co wiąże się z wysyłaniem naszego sprzętu do serwisu Sigmy, co jest dużym minusem, bo osobiście boję się o swoje klocki,
- NIE MA USZCZELNIEŃ, a dostanie się wilgoci powoduje UTRATĘ GWARANCJI! Należy nie zapominać po podłączaniu do E-1/E-3/E-5 i innych uszczelnionych korpusów,
- drogi.
Jest to dobra propozycja dla osób gustujących w wydajnym wydawaniu pieniędzy, ponieważ dostaje się bardzo dobre szkło za rozsądną cenę. Należy być świadomym jego zalet i wad, które mam nadzieję pokrótce wymieniłem. Dodam, że na kiepskie warunki oświetleniowe e-3 z sigmą 30 jest bardzo udanym zestawem i daje przedsmak użytkowania serii ZD Super High Grade, gdzie większość wad znika i pozostają same przyjemności.
Nie zawsze ilość Mpix, szumów i innych głupot jest wyznacznikiem w osiąganiu świętego Graala w fotografii. Nie zapominajmy, że liczy się też praca z konkretnym obiektywem. Doświadczyłem to używając uszczelnianego zestawu Oly w trakcie sztormu, jak i przyjemności posiadania stabilizacji i jasnego szkła przy pracy w warunkach nocnych.
Zachęcam do dzielenia się swoimi przeżyciami z ww. obiektywem.
Nie każdy- KAŻDY MODEL ma FF lub BF, co wiąże się z wysyłaniem naszego sprzętu do serwisu Sigmy, co jest dużym minusem, bo osobiście boję się o swoje klocki,Mi się udało za chyba trzecim razem :P Poza tym teraz nowsze body mają już regulację, możesz to zrobić samemu. Od E-30/E-620, E-5 też.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
on jest jeszcze do kupienia, jako nowy...? bo tak się zastanawiam nad czymś co by portretu spróbować. Myślałem nad 50mm Sigmy albo ZD...
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
ano jeszcze jest
np TU
.
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
Zadawałem już to pytanie pod innym wątkiem. Według Was do portretu to zakupu jakiego szkła będę mniej żałował...?Tej właśnie trzydziestki lub wspomniane pięćdziesiątki...?