Strona 41 z 42 PierwszyPierwszy ... 3139404142 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Zadawałem już to pytanie pod innym wątkiem. Według Was do portretu to zakupu jakiego szkła będę mniej żałował...? Tej właśnie trzydziestki lub wspomniane pięćdziesiątki...?
    nikt Ci nie powie którego szkła będziesz żałować po zakupie. To już Twoja decyzja i Twoje pieniądze wydane na szkło.

do portretu raczej ZD50mm f/2.0

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebu$ Zobacz posta
    nikt Ci nie powie którego szkła będziesz żałować po zakupie. To już Twoja decyzja i Twoje pieniądze wydane na szkło.

do portretu raczej ZD50mm f/2.0

.
    wiem, wiem najlepiej to mieć trzydziestkę i pięćdziesiątkę ZD... z pierwszym może się okazać że trzeba za blisko podchodzić a drugie że za ciasne, jednak chciałbym mieć coś jaśniejszego niż f2.0...

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    wiem, wiem najlepiej to mieć trzydziestkę i pięćdziesiątkę ZD... z pierwszym może się okazać że trzeba za blisko podchodzić a drugie że za ciasne, jednak chciałbym mieć coś jaśniejszego niż f2.0...
    Ja za jakiś czas może sprawię sobie 30tkę. Wolę mieć trochę szerzej i mieć z czego wykadrować.
    W druga stronę w przypadku 50tki raczej nie wyjdzie mi ten myk
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do Bodzip.. ok, close-upy, zrób zdjęcie blisko hiperfokalnej, w świetle dziennym i bez postprocesu, dam sobie rękę odciąć, że nie jest to ostrość taka jak przy Zuiko..

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Co do doboru ogniskowej to ja bym bral 30stke
    Bo wole szersze plany w portrecie a zblizenia czesto ciekawie wychodza...
    Poza tym pamietaj ze 30stka na olku to 60 w rzeczywistosci i dla mnie by to i tak bylo za wasko :P
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Martwią mnie te wasze opinie co do loteryjności tego szkła, no i że trzeba trafić w egzemplarz. U mnie na wsi to sobie nic nie powybieram, jak zamówię przez internet to przyślą jaki przyślą, a potem co...? znając mojego pecha to bujanka z ff czy bf albo jeszcze coś tam. Z tego co czytam z ZD 50mm nie ma większych problemów. Więc skoro to jest moja pierwsza stałka to chyba zdecyduje się na "rodzime" szkło, a jak się okaże za ciasne, to wtedy temat trzydziestki sigmy powróci...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Co to porównywać...

30 to szkiełko pod portret całej sylwetki, planu aamerykańskiego, ew od pasa... Przy popiersiu a zwłąszcza samej twarzy pojawia się już przerysowania....

zd 50 zaś inaczej, do popiersia i twarzy miód, jak szerzej, to już odległości trzeba robić ...

I jeszcze jedno, jak to ma byc z nastawieniem na portret, to mocno bym się zastanowił nad sigmą 50 1.4
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar Esjot
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ameryki nie odkryję ale dobrze jest mieć i 30 i 50.Posiadam obie Sigmy i jest to tandem nie do pogardzenia świetnie się uzupełniający.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Zadawałem już to pytanie pod innym wątkiem. Według Was do portretu to zakupu jakiego szkła będę mniej żałował...? Tej właśnie trzydziestki lub wspomniane pięćdziesiątki...?
    Osobiscie i bez zastanowienia kupilbym 50/2 Olympusa, ktorego posiadam i z ktorego jestem bardzo zadowolony. Posiadalem pozyczona sigme 30/1,4 ( wielkie dzieki Danielowi) i zawiodlem sie. Na duzych otworach mialem mydlo, af byl niecelny, wolny. Na malych otworach nie jest mi potrzebna. Bo i po co. Zd50/2 ma lepszy af i duuuuzo lepsza jakosc obrazu juz od 2,0 oraz ta niezwykla plastyke. Jakby to nie nazwac.
    Co do ogniskowej to wole osobiscie 50(100) niz 30(60). 30 to za szeroko i wymusza naprawde mocne podejscie do twarzy by uzyskac ciasny portret twarzy. Sigma wypuscila ten obiektyw nie pod 4/3, stad w naszym standarcie daje ta przeliczeniowa ogniskowa 60, ni w kij ni w oko. Ani to standart ani szersza portretowka.
    Do szerszych portretow nadaje sie i szeroki kat i co sie chce, jesli to ma byc "portret charakterystyczny" czyli czlek i "okolicznosci przyrody" ( towarzyszaca mu rzeczywistosc).. Wiec ta Sigma?? Jej jedyna zaleta jest duza dziura, ale mnie ona nie odpowiada z powodu jakosci.
    Fotki robilem na E1 i E510- Danielowym( mial on matowke z klinem i Daniel ostrzyl recznie, mnie nie szlo to latwo tak od razu w ciemniejszym pomieszczeniu, ale mysle, ze mozna pocwiczyc), na 510 Af byl troche lepsiejszy choc nadal niepewny, szczegolnie w ciemniejszych planach. Fotki robilem w szopie( proba teatralna) za dnia i swiatlo bylo dosc takie sobie. Nie wiem jak inne egzemplarze bo mialem przyjemnosc wylacznie z jednym.
    Czesc.Ch.

Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki, raczej wszystko przemawia na korzyść ZD 50mm