Strona 60 z 239 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Ciekawym na ile pewne to info jest.
    Nie za mała różnica w ogniskowych między 20 a 25 mm?

To już bym wolał Noktona kupić podejrzewam.
    a ja Sigmę 30mm F/1,4 pod obecne lustro... i taniej także pewnie od obu.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    IWO wierz mi kiedyś robiłem test sigmy 30 f1,4 i leicy 25 1,4 z paroma osobami, każda powiedziała ze dołożyła by 1000 zł do tej drugiej

A różnica w zakresach bardzo niewielka
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    wydaje sie, ze 25mm bedzie szklem wiekszym z szybkim i bezglosnym AF oraz swiatlem 1.4.
    Imho nie ma szans na zbliżenie się choćby do 14-45 jeśli chodzi o szybkość AF, ale chciałbym się mylić.
    Poza tym nie sądzę, by to szkło kosztowało mniej niż $1k, co przy kosmicznej optyce/korekcji 20/1.7 jakby nie za bardzo ma sens dla większości a matryce za 2-3 lata (mam nadzieję) znowu skoczą o 1EV do przodu.

Jedyne co mnie martwi (sorry Janko) to kolejny wyścig MPx i jednocześnie brak w ofercie odpowiednika "D3s" pod low light. Pomijam już kłamstwa typu "ile iso jest w iso". Osobiście nie mam nic przeciwko, o ile czułość jest zawyżana
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    nie ma szans na zbliżenie się choćby do 14-45
    Sam ostatnio o tym myslalem. I dostrzegam prawidlowosc - im mniejsza glebia - tym wolniejszy AF.
    Nawet najszybszy AF w 14-140mm na koncowej ogniskowej jest wolniejszy.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Nawet najszybszy AF w 14-140mm na koncowej ogniskowej jest wolniejszy.
    Jeśli chcesz patrzysz na inne szkła przez pryzmat szybkości AF w 14-140 to od razu zainwestuj w 200/2LIS czy 300/2.8LIS na De eSach

Inaczej: sukcesem będzie dużym jak to szkło będzie ostrzyć jak 8/fish, myślę, że będzie porównywalne z 20/1.7.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Juz sie nadzwigalem L'ek, dziekuje

Co nie wyklucza, ze gdybym nagle mial zarabiac na fotografii - to bym ich nie przygarnal znowu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dowiedzialem sie czegos nowego. Jak wiemy aberracja chromatyczna jest usuwana na korpusie Panasonica ze szkiel Panasonica.

Na korpusie Olympusa ze szkla Olympusa nie bedzie.
    Na korpusie Panasonica tez nie bedzie.

Wiecie dlaczego? Otoz nie ma metadanych w obiektywach Olympusa, ktore pozwalalyby ja usunac...
    A wiemy, ze Panasonic usuwal juz aberracje ze szkiel 43, a na pewno 25mm f/1.4. Czyli firmy nie dogadaly sie, nie uzgodnily wspolnego podejscia przed ruszeniem z u43...

Ostatnio czytalismy m.in. o nowej wersji kita 14-42mm, moze on bedzie mial te metadane w pamieci ROM? Olympus jakis czas temu zapowiedzial, ze doda usuwanie aberracji chromatycznej, ale nie bylo mowy o nowych wersjach obiektywow...

Awatar efat
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Czyli ta wielka zaleta systemu µ43 pt. "kompatybilność" wcale nie jest aż wielka jak ją malują. Ja używam RAW, więc mnie to w zasadzie nie dotyczy, ale dotyczy jednak większości użytkowników. Mam nadzieję, że faktycznie coś się w tym względzie zmieni. Tylko nie widzę, żeby Oly miał jakiś biznes w korygowaniu wad optycznych szkieł Panasa...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez efat Zobacz posta
    Czyli ta wielka zaleta systemu µ43 pt. "kompatybilność" wcale nie jest aż wielka jak ją malują. Ja używam RAW, więc mnie to w zasadzie nie dotyczy, ale dotyczy jednak większości użytkowników. Mam nadzieję, że faktycznie coś się w tym względzie zmieni. Tylko nie widzę, żeby Oly miał jakiś biznes w korygowaniu wad optycznych szkieł Panasa...
    Wielkie mi halo, redukcja ac... Kto nie używa rawa najczęściej tego nie widzi
    Na marginesie, osobiście jakoś nie mam zaufania do automagicznej redukcji ac. Jeśli ma być to dobrze zrobione, bez destrukcji dla innych elementów ujęcia, trzeba to zrobić ręcznie, indywidualnie dla konkretnego zdjęcia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez efat Zobacz posta
    Ja używam RAW, więc mnie to w zasadzie nie dotyczy
    To dotyczy RAW'ow rowniez. LR juz redukowal aberracje chromatyczny dla szkla 43 PanaLeica 25mm /f1.4 i robil to dobrze, bez zjadania szczegolow.