Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Jeff Wall i jego gigantyczne przeźrocza...

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Skoro o odczuciach mowa, Radio napisał "Jeff Wall wielkim fotografikiem był (przez duże G)."
    Czyli... FotoGrafikiem. Takie wytknięcie sztuczności prac p. Wall'a. Tak to zrozumiałem w kontekście słów "...(mimic) to dęta ustawka.". Ustawione, czyli poniekąd nieprawdziwe, sztuczne.

pat.p niepotrzebnie się napinasz sprowadzając dyskusję na niski poziom. Pytając o odczucia musisz być przygotowany m.in. na negatywne reakcje nawet bez uzasadnienia. Niewiele osób sili się na uzasadnianie własnych odczuć, czasem nie potrafią. Tu Panowie odpowiedzieli merytorycznie, więc tym bardziej nie ma powodu do negatywnych reakcji. Nie podoba im się i już. Nie nakażesz innym zmiany odczuć na bliskie Twoim (prawdopodobnie spowodujesz eskalację negatywnych emocji). Możesz jedynie poczekać aż odezwie się ktoś podzielający Twój gust, a jeśli się nie odezwie, to możesz to sobie wytłumaczyć mniej lub bardziej pozytywnie.

Więcej luzu i dystansu

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dla mnie te zdjęcia są nie tylko nudne, są zwyczajnie kiepskie. Jeśli ktoś tego nie widzi jest moim zdaniem ślepy. Marne kompozycje bez pomysłu ze śmieszną, rozbuchaną pseudoideologią. Sztuczność młotem wali po oczach.

Co z tego, że chłop się przy tym napracował. A gdyby ktoś kupił furę piachu, policzył ziarenka to też mam to docenić tylko dlatego, że się napracował?
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 2.11.10 o 08:34
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Nie do końca chyba zrozumiałeś moją myśl, albo i ja się nieprecyzyjnie wyraziłem. Sęk w tym, że właśnie nie chodzi o mierzenie wszystkiego. Ja argumentuję jedynie, że pewna ilość pracy w dzieło wkładana jest tak, czy inaczej, pośrednio lub bezpośrednio. Innymi słowy owo natchnienie, w sztuce wizualnej, choć natury ulotnej, nie bierze się znikąd. Niekoniecznie mam tu na myśli pracę fizyczną (faktycznie, użyłem wpierw słowa "rzemieślniczej", co może wprowadzać zamieszanie), co przecież podkreślałem, może to być również myśl, kształcenie się. Cały proces myślenia, choćby przez całą swoją długość i szerokość nie dotykał spraw sztuki wizualnej, a powiedzmy socjologii, może się zakończyć wzięciem aparatu do ręki i zrobieniem tego jednego kadru. Dążę do tego, że umacnianie pozycji, wielkości dzieła poprzez ilość pracy w nie włożonej niekoniecznie ma sens, bo każde dzieło (jeśli może być traktowane właśnie jako dzieło), ową pracę ma w sobie zawartą. To nie spada z nieba, czy pojawia się z oceanu, jak muza. Swoje trzeba wychodzić i przemyśleć.
    Nie przeczę, jest to jakaś prawda uniwersalna, trafność ujęcia tematu mniej więcej jest proporcjonalna do... napiszę ''bywania'' w środkach, co znaczy i rozwijanie wrażliwości, zwykłe poznanie czy długotrwałe męczenie warsztatu ze sprzężeniem zwrotnym czyli widzem.
    Ale uniwersalizm nie uwzględnia wyjątków.
    Poza tym w moim mniemaniu ważny jest trend czystej estetyki, niepodpartej ani warsztatem, ani uświadomieniem. I nie jest to bynajmniej grupa domorosłych geniuszy siedzących w swym wyizolowanym świecie, to olbrzymia rzesza pstrykaczy ''onetowych'' (a także wierszokletów czy podwórkowych śpiewaków), którzy jak najszczerzej i z przekonania chcą wykrzyczeć emocje. Jest tego dużo i znika jak poranna rosa, ale dopóki jest rosą, miło przyglądać się nawet nie samym kropelkom wody, które są zwykłe do bólu, co całemu zjawisku wraz z nastrojem budzącego się, kolejnego pięknego dnia...
    Uf, ale pompa

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RafaĹ Czarny Zobacz posta
    Dla mnie te zdjÄcia sÄ nie tylko nudne, sÄ zwyczajnie kiepskie. JeĹli ktoĹ tego nie widzi jest moim zdaniem Ĺlepy. Marne kompozycje bez pomysĹu ze ĹmiesznÄ, rozbuchanÄ pseudoideologiÄ. SztucznoĹÄ mĹotem wali po oczach.

Co z tego, Ĺźe chĹop siÄ przy tym napracowaĹ. A gdyby ktoĹ kupiĹ furÄ piachu, policzyĹ ziarenka to teĹź mam to doceniÄ tylko dlatego, Ĺźe siÄ napracowaĹ?
    Piaskownica... Jeszcze dopisz, że nie tylko ślepy ale i głupi. Zwykła chamska odzywka.

Awatar fugas
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do czasu ile się poświęca na wykonanie tzw. dzieła.
    Mamy bardzo uzdolnioną portrecistkę (malarkę), która zasłyneła z portetów różnych sław (m.in.rodzina królewska z UK). Otóż twierdzi ona, że pracuje szybko, gdyż powolna praca oznaczałaby brak talentu. Z drugiej stony mamy dość znanego w kraju felietonistę, który ciągle narzeka na ilość gniotów powstających od czasu spopularyzowania "cyfry". Następnie opisuje ile to on godzin spędził w ciemni nad swoim dziełem, po czym pokazuje to "dzieło" i człowiek się zastanawia czy jest aż tak nieczuły na sztukę czy to co widzi jest delikatnie mówiąc "cienkie".
    JPEG - ulubiony format gospodyń domowych

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Piaskownica... Jeszcze dopisz, że nie tylko ślepy ale i głupi. Zwykła chamska odzywka.
    Dziecinadę to Ty odstawiasz, nie tylko w tym wątku. Jak obrażalski przedszkolak. Ktoś inny ośmielił się mieć inne zdanie i foch za fochem.

Słowo "głupi" Ty napisałeś. Ja napisałem ślepy. Dla mnie tylko ślepiec lub ktoś kompletnie pozbawiony poczucia estetyki może twierdzić, że te knoty to wartościowe dzieła.

Król jest nagi.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 2.11.10 o 16:02
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ja tam sie nie znam-murarz jestem.A skoro sie nie znam to nie gadam.Wiem tylko,ze kariere w 80% robi sie na salonach a nie ciezka praca i znajomoscia tematu.W roznych srodowiskach ta sama cegla jest roznie ceniona i opisywana.Wstawiajac fote tu u nas mam same krytyczne zdania,a jak se wstawie na Nasza Klase to na 500 komentarzy jeden tylko ze mi sie bardzo nie podoba,a reszta sika z zazdrosci.Wstawie tu to oceniaja na 3,a pani co kolko fotograficzne prowadzi i stawia mnie za wzor dla innych moje zdjecia oceniajac jako wybitne-nic tylko sie pochlastac.Co mi tam jakis Massa czy Kubicajak sasiadka chwali,ze ja najlepszy kierowca jestem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Panowie, trochę dystansu do czasu, a zacytuję za wstępem z Tate:

Jeff Wall has played a key role in establishing photography as a contemporary art form. His innovative approach, characterised by large-scale photographic tableaux mounted in lightboxes, marked a radical new development in twentieth-century photography. Bringing together more than forty key works from the late 1970s to the present day, this exhibition is the most comprehensive survey of his work to date.

I zanim zaczniecie dalej obrzucać się zaprawą murarską, może łaskawie spojrzycie na datę kiedy Jeff przyjął, taką a nie inną fotograficzną formę prezentacji własnych przemyśleń. Dobrze też mając już tę świadomość spojrzeć na wybór jego prac w kontekscie właśnie czasu i kultury w której tworzył.

Chętnie zobaczę Wasze prace za jakieś 30 lat, zebrane jako "wypowiedż autora na temat otaczającego go świata" w tak odkrywczej formie.

Trzymam kciuki, bo Wasze galerie już widziałem i szansę na taką retrospektywę przecież macie Panowie - i odkrywcza forma a także przekaz przecież tam się kryje

Pozdr
    M.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Te zdjęcia są znakomite ,rozumiem ten rodzaj estetyki bo najtrudniej jest pokazać rzeczy proste i błahe.

pat.p
    Gość
    Właściwie to nie ma sensu komentować...
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Każdy niech ma tyle z tego, ile chce...
    Piękno jest w oku patrzącego...

Pozdrawiam, do widzenia
    Pat
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 3.11.10 o 01:54 Powód: Automatyczne scalenie postów