Strona 30 z 95 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 948

Wątek: Biebrza całodobowo

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Sobota 3.30 dzwoni budzik. Wyglądam przez okno, nie pada czyli jest dobrze. Po czwartej jestem już na trasie na Białystok. Ok. szóstej mijam Narew i wjeżdżam na Carską Drogę. Przed Długą Luką widzę świetliki w świetle reflektorów. Zatrzymuję się, po chwili z rowu wynurza się klępa z młodym łoszakiem. Po paru sekundach z drugiego rowu wychyla się drugi "malec". Niestety, jest kompletnie ciemno i z fotek nici. Mijam powoli klępę z młodymi i ruszam w stronę wieży na Bagnie Ławki. Ok. siódmej jest na tyle jasno, że mogę zacząć myśleć o zdjęciach. Niestety, na Bagnie Ławki pusto. Wracam do klępy z młodymi. Wysiadam z samochodu i oddalam się, żeby ich nie płoszyć. Łosie pozują. Czasy naświetlania 1/8 sek., więc każdy ich ruch powoduje rozmycie. Znad przeciwka zbliża się samochód, łosie ustawiają się od najmniejszego do największego. Wszystko wygląda super, trzy sztuki mam w kadrze. Niestety w miarę zbliżania się nadjeżdżającego samochodu łosie z zaniepokojeniem patrzą w drugą stronę. Samochód się zatrzymuje, kierowca podziwia łoszaki po czym odjeżdża. W tym momencie jest po zdjęciach. Łosie schodzą do rowu. Po chwili wynurza się jeden młodziak i zaczyna iść w moją stronę. Chowam się za samochodem. Po chwili zaciekawienie moją osobą mija i łoś schodzi do rowu. Wracam na Bagno Ławki. Światło robi się cudne. Pomarańcze w różnych odcieniach. Na bagnie chodzi przy trzcinach jeden łoś. Niestety, jest za daleko i mogę na niego jedynie popatrzeć. Po ósmej nie widać już łosi. Na Bagnie Ławki pozostałem do godziny dziesiątej. Zaobserwowałem w tym czasie bardzo duże ilości zięb i jerów. Dodatkowo sójki, bogatki, modraszki, ubogie i raniuszki. Jedząc kanapkę w samochodzie miałem możliwość obserwacji tych ostatnich z bardzo bliska. W pewnym momencie podleciały do mnie całym stadem na 2,5m. Aparat leżał na tylnej półce samochodu, więc ze zdjęć nici. Na koniec pobytu wisienka na torcie czyli para Bielików kołująca nad Laskowcem w obstawie pięciu kruków.

Podsumowując, pierwszy raz wracam znad Biebrzy praktycznie bez zdjęć. Natomiast możliwość obserwacji przyrody na terenie BPN bezcenna.

PS. Jak zawsze, chciałem podziękować Moose'owi za nakreślenie aktualnej sytuacji nad Biebrzą. W załączniku jedna fotka poglądowa.

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1257.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	283,7 KB
ID:	40285  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Para bielików + kruki? trza się będzie rozejrzeć po krzakach - albo coś leży albo myśliwi patroszyli na Brzozowym.
    W bajorku na płd granicy BPN-u bobry składają magazyn na zimę. Niestety widać tylko jak gałęzie wędrują pod wodą, a same bobersy pokazują się już po zmroku.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Awatar KamilB
    Mieszka w
    podlaskie (BKL)/SGGW
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Podsumowując, pierwszy raz wracam znad Biebrzy praktycznie bez zdjęć.
    Ja raz wróciłem bez żadnego zdjęcia

Ta ptasia drobnica to gdzie Koło wieży

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KamilB Zobacz posta
    Ta ptasia drobnica to gdzie Koło wieży
    Tak, przy zjeździe z asfaltu. Jest tam brązowy śmietnik i tam się kręci drobnica. Poza tym zięby i jery po całej długości Carskiej Drogi.

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Codziennie około 14.30 (płd granica Parku, 1km za leśniczówką Laskowiec) rowem od wschodu pływa sobie spokojnie bobers. Wpływa na bajorko przy mostku ( kleci tam magazyn) , trochę się pokręci i znika w norze. Czasem pływa z gałęziami.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Zambrowa, podlaskie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wczorajszy tak piękny, ciepły dzień zachęcił do wyjazdu w te magiczne strony... Z wysokiego brzegu rzeki w Burzynie widoczek był niesamowity na jesienny pejzaż Biebrzy. Klucze gęsi ciągnących chyba na noclegowisko pod Brzostowem i o dziwo jakieś zapóżnione stadko żurawi. W powietrzu spokojnie krążył sobie myszołów co i raz zawisajac w powietrzu i wypatrując zdobyczy. Do czasu... Uparciuszka ganiała drapieżnika w podniebnych ewolucjach raz wyżej, raz niżej aż w końcu odleciał w siną dal.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sroka-i-myszak.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	63,5 KB
ID:	40487  

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Hej. Jeżeli komuś będzie po drodze to zapraszam na wystawę do Golubia-Dobrzynia. Moja pierwsza wystawa i w rodzinnej mieścince.
    http://kulturagolub.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Zambrowa, podlaskie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Piękna sprawa Piotrze! Szkoda, że to troszkę daleki świat...Chciałbym wierzyć, że i do Osowca lub tu gdzieś w nasze okolice sprowadzisz tez swoje wspaniałe fotogramy a wtedy na pewno zawitam z moja ukochana dziewczyna. Pozdrawiam serdecznie!

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Moja pierwsza wystawa i w rodzinnej mieścince.
    Moje gratulacje. Chętnie bym się wybrał, ale kompletnie nie po drodze. Daj znać, jak będziesz prezentował swoje prace w okolicach Biebrzy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Na ARD ogladalem program o Biebrzy.Byly losie,bagna,ptaki,pogadanki przy ognisku.Byli tez ludzie mowiacy po polsku.Moze i Ty byles