"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Ano, trzeba próbować. Szczególnie zwracaj uwagę na miejsca z osikami powalonymi przez bobry. Łosie bardzo lubią ogryzać korę z gałęzi.
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Kilka dni temu rozpoczęto odstrzał łosi do celów naukowych. W otulinie Biebrzańskiego Parku Narodowego przeznaczonych na zabicie jest prawie 40 sztuk, a w całej Polsce 90.
Do przeprowadzenia badań wcale nie trzeba było łosi zabijać. Wystarczyło by je usypiać bądź odławiać. Jest jeszcze szansa powstrzymać ten proceder ( i uratować kilkadziesiąt zwierząt). Piszcie protesty, listy do :
Departament.Ochrony.Przyrody@mos.gov.pl
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Akcja :
http://www.facebook.com/home.php?sk=...31312073594337
Ostatnio edytowane przez moose ; 21.11.10 o 17:15 Powód: Automatyczne scalenie postów
Jeżeli zawieszą to takich widoków raczej nie należy się spodziewać.
Co za debilizm. Jak będą chcieli zbadać zdrowie dzieci na Podkarpaciu to też jakąś szkolę pod Leskiem wyrżną w pień?
Jak japońskie "naukowe" polowania na wieloryby.
Jeśli ktoś jeszcze nie był i nie widział nadbiebrzańskich okolic, to może zainspiruje go dzisiejszy film w TV. Tych co byli i widzieli chyba też zainteresuje.Sądzę, że warto rzucić okiem:
"Biebrzański Park Narodowy"
piątek, 26 listopada, 20:15, stacja: Planete
dokument, Polska 2003, 50 min.
"Filmowa opowieść o największym terytorialnie parku narodowym w Polsce. Na potrzeby filmu powstały niezwykłe ujęcia lotnicze i animacje komputerowe, zrealizowano wspaniałe zdjęcia rzadkich zwierząt. Autorzy dokumentu podejmują próbę przedstawienia parku jako zjawiska nie tylko przyrodniczego, ale również historycznego i kulturowego. Film składa się z czterech sekwencji, prezentujących park z różnych perspektyw. Zdjęcia realizowano ponad rok."
(źródło: tv.wp.pl)
Hej. Zwyczajowo zaczęły się ,,łosie przy szosie". Szczególnie odcinek Carskiej od Gugien po krzyżówkę szosy na Ełk.
Niezłe miejsce jest też za torami po skręcie na Sośnię ( droga na Łomżę) . Po wichrach była masa wywrotów, a teraz jest sterta gałęzi, na których łosie żwawo żerują.