Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 185

Wątek: Pzyszłość E systemu w najbliższych latach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    takim softem jest dcraw lub cameraraw gdy wylaczymy odszumianie, kontrast i wyostrzanie

poczekajmy jeszcze 3 tyg na pierwsze zdjecia tablic i... rawy
    Więc wytłumacz mi proszę (proszę ponownie) jakim cudem wg Ciebie wyostrzenie obrazka spowoduje fizyczne dodanie sporej ilości detali? bo wg mojej wiedzy, jeśli czegoś nie ma w źródle to żadne wyostrzanie i odszumianie nic nie da. ale widać się całkowicie nie znam.

Nie rozumiem, jak można, z uporem maniaka twierdzić, ze detale z JPG to efekt wyostrzania samego JPG, i w samym RAWie tych detali nie zobaczymy. Więć skąd one się wzięły Podążająć za Twoją logiką, można stwierdzić, że nie są to detale, tylko istny artefakt, powstały poprzez ogromne wyostrzanie?
    Ostatnio edytowane przez jacek00 ; 20.10.10 o 08:38

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta
    Więc wytłumacz mi proszę (proszę ponownie) jakim cudem wg Ciebie wyostrzenie obrazka spowoduje fizyczne dodanie sporej ilości detali? bo wg mojej wiedzy, jeśli czegoś nie ma w źródle to żadne wyostrzanie i odszumianie nic nie da. ale widać się całkowicie nie znam.

Nie rozumiem, jak można, z uporem maniaka twierdzić, ze detale z JPG to efekt wyostrzania samego JPG, i w samym RAWie tych detali nie zobaczymy. W takim razie, nie są to detale, tylko istny artefakt, powstały poprzez ogromne wyostrzanie?
    Nie znasz się Jak dobrze wyostrzysz zdjęcie Marsa to zobaczysz jak kosmici po nim chodzą, ale tylko w JPG. RAW nie może posiadać takich szczegółowych informacji, bo po prostu kosmitów nie lubi!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Panowie ja to widzę tak:

Pamiętacie jak AMD wyskoczył z pierwszymi procesorami w 45nm, były one sobie takie, około 18 miesięcy trwało zeby dobrze opanowali ten proces i obecne procesory AMD z generacji 45 nm tak podniosły poziom ze w niektórych egzemplarzach wyraźnie spadło i TDP i wzrosła wydajność.

Z każdej partii wafli krzemu wycina się układy które idą na 3 ghz i na 5 ghz, na początku 90% jest tych gorszych a 10% tych najlepszych. W miarę jak proces produkcyjny jest coraz bardziej dopracowany ilość tych q4 (czwarty kwartyl, ten najlepszy) się zwiększa i cały dzwon się przesuwa...

to jest fakty oraz jeszcze jedna rzecz - do najwyższych egzemplarzy daje się najlepsze (selekcjonowane) układy z każdej partii.

Mój wniosek jest taki - olek z czasem opanował matryce (panas ich wytwarzanie więcej jest matryc najlepszych z danego procesu technologicznego), matryce do E-5 są selekcjonowane na 10 otrzymanych od Panasa matryc - 9 idzie do Penów a najlepsza do E-5

A teraz przykład z innej półki, mój kolega Canoniarz ma 50d i 500d (chyba tak), niby te same matryce, ale on na wszystkie sposoby mówi ze matryca z 50d jest jednak lepsza od tej z 500 d, mniej się grzeje np.
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie ma potrzeby dzielić włosa na czworo. Jakby nie patrzeć olek wycisnął z 12mpix wszystkie soki. Jak to osiągnął, to już jego słodka tajemnica. Fajnie, że tak się stało i 4/3 nie poszedł w kierunku drastycznych skoków megapikseli z jednoczesnym coraz większym budyniowaniem obrazu.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Camera RAW korzysta z " instrukcji " dostarczanej przez producenta urządzenia,
    Czytałem, pisał gdzieś Yoggie ( chyba na swoim blogu ) , ale i inni ( w wątku o E-30) , że po wywołaniu RAW-a z E - 30, dawała sieczkę do czasu publikacji aktualizacji. Co więc chcesz wyłączać jak nie ma sterownika czy jak to tam zwał.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    Nie ma potrzeby dzielić włosa na czworo. Jakby nie patrzeć olek wycisnął z 12mpix wszystkie soki. Jak to osiągnął, to już jego słodka tajemnica. Fajnie, że tak się stało i 4/3 nie poszedł w kierunku drastycznych skoków megapikseli z jednoczesnym coraz większym budyniowaniem obrazu.
    Ale ja to rozumiem i tego nie neguję. Po prostu (zboczenie zawodowe) z czystej ciekawości chciałbym poznać zasadę dodawania detali poprzez wyostrzanie pliku wynikowego (bo w pliku źródłowym tych detali nie będzie).

Zboczenie zawodowe, bo codziennie siędzę po 8h w Photoshopie i zajmuję się także zdjęciami, i o takich cudach na kiju jeszcze nie słyszałem. Ale widać się nie znam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ale ja to rozumiem i tego nie neguję. Po prostu (zboczenie zawodowe) z czystej ciekawości chciałbym poznać zasadę dodawania detali poprzez wyostrzanie pliku wynikowego (bo w pliku źródłowym tych detali nie będzie).

Zboczenie zawodowe, bo codziennie siędzę po 8h w Photoshopie i zajmuję się także zdjęciami, i o takich cudach na kiju jeszcze nie słyszałem. Ale widać się nie znam
    Już wyraźnie podkreśliłeś sarkazm na temat głupiej wypowiedzi. Wystarczy. Choć odbiorca i tak pewnie wie swoje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    chyba nikt jeszcze nie podał tego linku:
    Olympus E-5 Review: Night Street Shooting at Jonker Walk, Malacca

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    więc wytłumaczy mi jakim cudem wyostrzenie obrazka spowoduje fizyczne dodanie sporej ilości detali? bo wg mojej wiedzy, jeśli czegoś nie ma w źródle to żadne wyostrzanie i odszumianie nic nie da. ale widać się całkowicie nie znam.
    Witam !

Wyostrzanie to tak naprawde oszustwo ktore wykorzystuje
    niedoskonalosci postrzegania oka ludzkiego.

Wyostrzanie "To taki korektor graficzny" ktory sztucznie podbija
    luminancje rozniacych sie pixeli tak... aby oko ludzkie zobaczylo ze cos jeszcze jest... tam gdzie "na oko" wczesniej niby nic nie bylo.

To tak samo jak sluchasz muzyki i wszystkie instrumenty
    graja na raz... na tym samym poziomie wzmocnienia to
    slyszysz to nieco zlane w calosc i trudniej wylapac
    brzmienia pojedynczego instrumentu.
    Wystarczy, ze pozmieniasz poziomy wzmocnienia dla
    kazdego instrumentu i dodasz lekki szum to okaze sie
    ze nagle zwieksza Ci sie przestrzen odsluchowa i znacznie
    lepiej odrozniasz te instrumenty i lepiej slyszysz co graja
    dla kazdego z osobna.

Wracajac do fotografii...

Im bardziej wyrafinowany algorytm wyostrzania tym
    mocniejszy procek musi byc w aparacie i efekty koncowe
    sa bardziej naturalne... tego wyostrzenia.

Tak naprawde dany detal zawsze byl... Ale
    przed wyostrzeniem... Znacznie gorzej spostrzegany przez oko ludzkie.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar MiQ27
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Darek, ale sam piszesz że ten detal był. Mniej lub bardziej widoczny.
    Wykorzystując Twoją muzyczną analogię, wszyscy tu chcą się dowiedzieć czegoś innego.
    Mniej więcej tego, jak przy pomocy korektora graficznego dodać kolejny fortepian (albo i dwa) do koncertu orkiestry symfonicznej?
    Ostatnio edytowane przez MiQ27 ; 20.10.10 o 09:32
    Pozdrawiam
    Michał