więc wytłumaczy mi jakim cudem wyostrzenie obrazka spowoduje fizyczne dodanie sporej ilości detali? bo wg mojej wiedzy, jeśli czegoś nie ma w źródle to żadne wyostrzanie i odszumianie nic nie da. ale widać się całkowicie nie znam.
więc wytłumaczy mi jakim cudem wyostrzenie obrazka spowoduje fizyczne dodanie sporej ilości detali? bo wg mojej wiedzy, jeśli czegoś nie ma w źródle to żadne wyostrzanie i odszumianie nic nie da. ale widać się całkowicie nie znam.
1.Mniej kolorowego szumu na wysokim ISO, oraz usunięcie efektu mory
2.Inna - programowa obróbka danych zarejestrowanych przez matryce przez nowy soft + dostatecznie szybki procesor. - tak ja to rozumiem i nie jest to to samo co ty piszesz - tu nie ma miejsca na wrażenie.
3. To umożliwiło zastosowanie słabszego filtra AA.
Obrazki w rawach z E-5 są ostrzejsze od rawów z E -30 i EP-1. Matryca jest prawdopodobnie ta sama. procesor nowy, szybszy i ma inne algorytmy.
Gdy popatrzysz na rosyjski test E-5 zobaczysz, ze matryca zachowuje się jak ta z EP-1 a obraz jest troszkę inny...
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 20.10.10 o 00:34
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Marcin510 poza tajemnicą pojawiania się detali na drodze wyostrzania opowiedz mi jeszcze jakim cudem podniecać się możesz jakimś durnym tekstem niekompetentnego pracownika regionalnego?
W oryginale ten tekst nie mówi nic o "wrażeniu" ani "gorszych systemach". W dniu jego wydania już tu pisałem, że ktoś pokroju Jaka powinien zareagować i odpowiednio przeredagować tekst na rzetelny i nie flame'o-twórczy...
Żaden soft nie odczytuje jak an razie plików z E-5. Ani OV nie miał aktualizacji ani ACR ani nic innego. Jakim cudownym sposobem pewne portale/gazety testują cokolwiek poza JPG to ja nie wiem...
Chyba, że w opakowaniu E-5 jest nowsza wersja OV i tylko pospólstwu zapomnieli go udostępnić co też byłoby dziwne?
Badacze rosyjscy zastosowali oprogramowanie Olympusa i sterowniki do E-600 - ostatnie jakie wydał Olympus przed E-5. Napisali to w teście.
Jak to robią inni nie wiem...
Ale pożyczyli szkło do testu z Olympusa , może im to ktoś z firmy podpowiedzia , poza tym wiesz, że z Władywostoku bliżej do Japonii niż do Europy, może mają informacje, których my nie dostaliśmy jeszcze.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
To, że użyli "sterowników" z innego modelu to ja wiem ale to przecież może znacząco przekłamać testy. Choćby z powodu procesora, którego żadna inna pucha nie ma...
Zgadzam się z Tobą to wszystko przypomina piractwo.
Pewne porównanie będzie możliwe po pojawieniu się oficjalnego wsparcia producenta. Jeżeli aparat zostanie dostarczony do sprzedaży w październiku, to i oficjalne sterowniki muszą pojawić się w tym samym terminie.
A to już tylko 11 dni...
Pozdrawiam AP.
Z tym wyostrzaniem jpg to jest jakaś dziwna sprawa. Jak kiedyś napisałem, że jpg z Olka nie są dość dobre to mi się dostałoAle teraz w lato robiłem kilkukrotnie zdjęcia w lepszym świetle dziennym i te jpg wyszły znakomicie - byłem zaskoczony bo ustawienia te same a zdjęcia jak z innej puszki.
Zawsze robię raw + jpg dla podglądu i wcześniej musiałem się nieźle napracować z raw aby uzyskac dobre zdjęcie a z tych letnich ujęć wystarczy właściwie lekka obróbka samego jpg i gotowe.
Dla mnie to trochę dziwne bo nie chodzi tu (wg mnie) o ilość światła ale o jego temperaturę.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
rawy z e5 oblsuguje dcraw
dcraw jest w ogole zalecany jako wywolywarka tifow do programow testujacych
glupota bedzie uzywanie softu olympusa do wywolywania rawa i porownywanie z innymi rawami
po co to robic, skoro taki raw nie bedzie sie niczym roznil od jpga? wszystkie algorytmy beda w tym sofcie i przejda z rawa na wynikowy jpg
jesli porownywac to w sofcie niezaleznym ktory nie ingeruje w zaden sposob w rawa
takim softem jest dcraw lub cameraraw gdy wylaczymy odszumianie, kontrast i wyostrzanie
poczekajmy jeszcze 3 tyg na pierwsze zdjecia tablic i... rawy![]()
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 20.10.10 o 05:20
Bardzo mnie cieszy, że nowy Olek zamiata w testach.
Głupoty to ty cały czas tutaj nam serwujesz. Narzędzia do wywoływania RAW dobiera się do osiągnięcia najlepszych rezultatów w JPG. W testach powinno robić się takie same ujęcie w takich samych warunkach i wywoływać w najlepszym silniku jaki istnieje dla danego modelu aparatu, a potem porównywać wynik finalny jakim jest JPG.
Te wasze pseudotechniczne gadki o wywoływaniu RAW, dxomarka, itd są śmieszne i nie są w najmniejszym stopniu wyznacznikiem dobrego zdjęcia.
PS
myślałem, że odkąd z forum zrezygnował qbic i kilku innych nie będę musiał na każdym kroku czytać tych wypocin, ale widzę, że życie nie znosi próżni.