Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 185

Wątek: Pzyszłość E systemu w najbliższych latach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    więc wytłumaczy mi jakim cudem wyostrzenie obrazka spowoduje fizyczne dodanie sporej ilości detali? bo wg mojej wiedzy, jeśli czegoś nie ma w źródle to żadne wyostrzanie i odszumianie nic nie da. ale widać się całkowicie nie znam.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    ...w puszcze jest nowy soft majacy na celu poprawe wrazenia ostrosci oraz mniej bledow w kolorach (czyli plam na wyszych iso)..

1.Mniej kolorowego szumu na wysokim ISO, oraz usunięcie efektu mory
    2.Inna - programowa obróbka danych zarejestrowanych przez matryce przez nowy soft + dostatecznie szybki procesor. - tak ja to rozumiem i nie jest to to samo co ty piszesz - tu nie ma miejsca na wrażenie.
    3. To umożliwiło zastosowanie słabszego filtra AA.

Obrazki w rawach z E-5 są ostrzejsze od rawów z E -30 i EP-1. Matryca jest prawdopodobnie ta sama. procesor nowy, szybszy i ma inne algorytmy.

Gdy popatrzysz na rosyjski test E-5 zobaczysz, ze matryca zachowuje się jak ta z EP-1 a obraz jest troszkę inny...

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 20.10.10 o 00:34
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Marcin510 poza tajemnicą pojawiania się detali na drodze wyostrzania opowiedz mi jeszcze jakim cudem podniecać się możesz jakimś durnym tekstem niekompetentnego pracownika regionalnego?

W oryginale ten tekst nie mówi nic o "wrażeniu" ani "gorszych systemach". W dniu jego wydania już tu pisałem, że ktoś pokroju Jaka powinien zareagować i odpowiednio przeredagować tekst na rzetelny i nie flame'o-twórczy...

Żaden soft nie odczytuje jak an razie plików z E-5. Ani OV nie miał aktualizacji ani ACR ani nic innego. Jakim cudownym sposobem pewne portale/gazety testują cokolwiek poza JPG to ja nie wiem...

Chyba, że w opakowaniu E-5 jest nowsza wersja OV i tylko pospólstwu zapomnieli go udostępnić co też byłoby dziwne?

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Badacze rosyjscy zastosowali oprogramowanie Olympusa i sterowniki do E-600 - ostatnie jakie wydał Olympus przed E-5. Napisali to w teście.
    Jak to robią inni nie wiem...

Ale pożyczyli szkło do testu z Olympusa , może im to ktoś z firmy podpowiedzia , poza tym wiesz, że z Władywostoku bliżej do Japonii niż do Europy, może mają informacje, których my nie dostaliśmy jeszcze.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To, że użyli "sterowników" z innego modelu to ja wiem ale to przecież może znacząco przekłamać testy. Choćby z powodu procesora, którego żadna inna pucha nie ma...

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Zgadzam się z Tobą to wszystko przypomina piractwo.

Pewne porównanie będzie możliwe po pojawieniu się oficjalnego wsparcia producenta. Jeżeli aparat zostanie dostarczony do sprzedaży w październiku, to i oficjalne sterowniki muszą pojawić się w tym samym terminie.

A to już tylko 11 dni...

Pozdrawiam AP.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Z tym wyostrzaniem jpg to jest jakaś dziwna sprawa. Jak kiedyś napisałem, że jpg z Olka nie są dość dobre to mi się dostało Ale teraz w lato robiłem kilkukrotnie zdjęcia w lepszym świetle dziennym i te jpg wyszły znakomicie - byłem zaskoczony bo ustawienia te same a zdjęcia jak z innej puszki.
    Zawsze robię raw + jpg dla podglądu i wcześniej musiałem się nieźle napracować z raw aby uzyskac dobre zdjęcie a z tych letnich ujęć wystarczy właściwie lekka obróbka samego jpg i gotowe.
    Dla mnie to trochę dziwne bo nie chodzi tu (wg mnie) o ilość światła ale o jego temperaturę.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Marcin510
    Gość
    rawy z e5 oblsuguje dcraw

dcraw jest w ogole zalecany jako wywolywarka tifow do programow testujacych

glupota bedzie uzywanie softu olympusa do wywolywania rawa i porownywanie z innymi rawami

po co to robic, skoro taki raw nie bedzie sie niczym roznil od jpga? wszystkie algorytmy beda w tym sofcie i przejda z rawa na wynikowy jpg

jesli porownywac to w sofcie niezaleznym ktory nie ingeruje w zaden sposob w rawa

takim softem jest dcraw lub cameraraw gdy wylaczymy odszumianie, kontrast i wyostrzanie

poczekajmy jeszcze 3 tyg na pierwsze zdjecia tablic i... rawy
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 20.10.10 o 05:20

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Bardzo mnie cieszy, że nowy Olek zamiata w testach.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta

glupota bedzie uzywanie softu olympusa do wywolywania rawa i porownywanie z innymi rawami
    Głupoty to ty cały czas tutaj nam serwujesz. Narzędzia do wywoływania RAW dobiera się do osiągnięcia najlepszych rezultatów w JPG. W testach powinno robić się takie same ujęcie w takich samych warunkach i wywoływać w najlepszym silniku jaki istnieje dla danego modelu aparatu, a potem porównywać wynik finalny jakim jest JPG.

Te wasze pseudotechniczne gadki o wywoływaniu RAW, dxomarka, itd są śmieszne i nie są w najmniejszym stopniu wyznacznikiem dobrego zdjęcia.

PS
    myślałem, że odkąd z forum zrezygnował qbic i kilku innych nie będę musiał na każdym kroku czytać tych wypocin, ale widzę, że życie nie znosi próżni.