Mmmmmmmm, czyli to już nie wina olkowego "wyostrzania jpega" ale wina obiektywu ...
Aaaaa czyli 24-70mm na f=4 to podły mydlany zoom, hmmm za jedyne 7000zł ... ponoć lepszy na APS-C niż na FF. Ma Nikon jakiegoś lepszego zooma dla swoich FF coby nie psuć obrazka swoim mydełkiem.
PS
Powtarzam, ponoć E-5 jest dedykowany dla pro userów mających na stanie szkłą typu 14-35, 35-100, 150, 7-14 ... one na 1000% dają obrazek porównywalny z ZD50mm, ja tam się cieszę.
Marcin510, 14-35mm kosztuje tyle samo co mydlany zoom Nkona 24-70, co Ty na to?
Hehehehe, czytając dochodzę do wniosku, że przyszłość E-systemu jest nierozerwalnie związana z D300s, D700, 7D, 5D i jeszcze parę...Jeśli tak to nie ma się co martwić, dopóki APS-c i FF doputy 4/3![]()
![]()
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
dalej twierdze ze w olku to efekt wyostrzania przeciez
a w nikonie mydlany obiektyw tez zrobil swoje, tym bardziej ze o dziwo gdy fotopolis testowal d300 obraz jest ostrzejszy od tego d300s
ale miętolicie ...
jak tu http://www.imaging-resource.com/PRODS/E5/E5A.HTM pojawia sie juz sample (rawy) to bedzie mozna wziac taki z tego "domku" i tych "poustawianych gadzetow" i przemielic oba dcrawem (zeby zrownac posprocess a zobaczyc, co idzie z rawa)
imaging-resource testuje na stalce 50 zdjecie tych pędzelkow, chusteczek itp. wiec bedzie jakies odniesienie (detale na pędzelku czy na tych serwetkach, czy tarczy z podziałką)
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Ostatnio nawet dpreview stworzyło fajną porównywarkę sampli wołanych z rawów. Szkoda tylko, że oni stosują tam lekkie wyostrzanie. Co prawda o stałą wartość, ale jednak...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A mnie bardzo cieszy, że E5 skopał tyłek takiej "sławie" jak D300s. Przecież od tego te znakomite Nikony nie przestaną robić świetnych zdjęć. A że Olek lepszy? Tylko się cieszyć i zazdrościć userom E-systemu.
Zabawne jest to, że jeśli w testach Olek dostaje po tyłku nikt nie jojczy, że test skopany. Ale jeśli Olek wygrywa to słychać gorzkie żale.
W coś trzeba wierzyć. Ja wierzę w Fotopolis.![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 20.10.10 o 20:00