Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 185

Wątek: Pzyszłość E systemu w najbliższych latach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    tak... wszystko ok, puszka bardzo mnie kusi i wcześniej czy później pewno wydam na nia moje zaskórniaki, jedyne co mi się nie podoba to ten filtr dramatyczna tonacja... powinna się nazywać 'dramatyczna kaszana'...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Weź nie wyskakuj z cenami, tam gdzie argument ten w ogóle nie ma sensu.
    Ceny są istotne przy kompletowaniu sprzętu. Chyba lepiej uzyskać podobne rezultaty za 2000zł niż z 5000zł.
    Test jest skopany i tyle.
    No to fotopolis skopało również test D700 i D3x bo jpegi z tych puszek też są mizerne w stosunku do jpega z E-5 ..... Nie chciało mi się szukać fotek z A900/850 i 5D/5DII ... ale domyślam się, że będzie podobnie jak z Nikonem ... też skopali?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    O, teraz będziemy udowadniać, że Olek wymiata wszystkie fulfrejmy. Zapowiada się niezłe kino akcji
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez AdSR Zobacz posta
    Cóż, niektórzy mają widać większą frajdę, gdy sprzęt jest w odpowiednim systemie.
    Co widać na każdym forum użytkowników danej marki. Na jednym mają tendencje do wywyższania się ponad innych, na innym zaś robią z siebie ofiary losu, których nikt nie kocha, ale oni i tak wiedzą lepiej.

Martwią mnie trochę zapowiedzi zarządu firmy nt przyszłości E-Systemu. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić pro aparatu z EVF.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Martwią mnie trochę zapowiedzi zarządu firmy nt przyszłości E-Systemu. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić pro aparatu z EVF.
    Dlaczego? Przecież dobry EVF (DOBRY!) to same zalety - histogram/powiększenie określonego fragmentu...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Przecież dobry EVF (DOBRY!) to same zalety - histogram/powiększenie określonego fragmentu...
    Dodatkowo na bieżąco ocena balansu bieli i co najważniejsze ekspozycji, po przesiadce z R1 na lustrzankę jest to coś czego mi najbardziej brakuje.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    rawy z e5 oblsuguje dcraw

dcraw jest w ogole zalecany jako wywolywarka tifow do programow testujacych

glupota bedzie uzywanie softu olympusa do wywolywania rawa i porownywanie z innymi rawami

po co to robic, skoro taki raw nie bedzie sie niczym roznil od jpga? wszystkie algorytmy beda w tym sofcie i przejda z rawa na wynikowy jpg

jesli porownywac to w sofcie niezaleznym ktory nie ingeruje w zaden sposob w rawa

takim softem jest dcraw lub cameraraw gdy wylaczymy odszumianie, kontrast i wyostrzanie

poczekajmy jeszcze 3 tyg na pierwsze zdjecia tablic i... rawy
    No ale chyba interesuje nas efekt ? Jesli efekt z softu dedykowanego do danego RAWa będzie lepszy niż z innego programu X to po co chcesz używać inny program ?? to tak jak byś dla porównania samochodów wszystkimi chciał jeździć na 4 tym biegu nawet jesli mają bieg 5 ty lub 6 sty...

przecież to bez sensu... porównujemy to co da się wyciagnąć z aparatu skoro soft Olka programowany pod kątem uzyskania najlepszego efektu podczas wywołania orf to korzystajmy z tego... Ja osobiście mam jakieś wieksze zaufanie do softu Adobe - ale to kwestia przeczucia..

natomiast jesli rzeczywiście Olka soft daje większe efekty to czemu z tego nie korzystać ??
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Niby tak, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Zobacz że i tak jesteśmy w sytuacji gdzie bez prądu nie zrobiosz zdjęcia. Więc co za różnica czy masz matówkę czy wysokiej klasy EVF ? W samym EVF do PENa obraz mnie już rzucił na kolana ( pomijam obraz po ciemaku bo wtedy drażni szum )

gdyby wkładać EVF do aparatu który może zrobi zdjęcie bez baterii na jakimś czasie, to rzeczywiscie bezsens, ale tak.. Nie wydaje mi się aby była to jakaś ślepa uliczka.
    Choć na tą chwilę zdecydowanie wolę tradycyjne rozwiązania - tylko tokwestia przyzwyczajenia raczej

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    popracowali dobrze nad softem, i chyba olek ma najlepsze odszumianie i wyostrzanie coraz bardziej zlizajace sie do pro pluginow jak Sharpener Pro oraz Noiseware Pro

ja jednak wole miec lepszy obraz w raw bez tych pluginow bo zawsze moge ich jeszcze uzyc
    Więc ściągnij RAWy z D300s/700/3x C7/5/1, potem użyj swoich pro pluginów i zademonstruj jpegi lepsze lub porównywalne do tych z E-5 Czekam z niecierpliwością ....

Marcin510
    Gość
    chetnie, jesli ktos udostepni rawy wykonane porownywalnymi obiektyywami
    i zfoci te same obiekty

ale nie da sie zrobic cudow jak ktos specjalnie uzywa w jednej puszcze bardzo ostrej stalki, a w innej mydlanego zooma

a w tescie fotopolis tak wlasnie zrobiono