Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Zakres tonalny w E

Marcin510
    Gość
    dynamika jest scisle powiazana z szumami
    to szumy ograniczaja dynamike

podejrzewam ze e400 e500 ma generalnie dynamike jednak nizsza od 510 ze wzgledu na wyzsze szumy, choc na iso 100 moze byc podobna

inna sprawa jest jakie aparat stosuje krzywe gamma
    oraz jak dziala swiatlomierz
    to dlatego w e510 wydaje sie ze dynamika jest slabiutka

510 swiatlomierz ma bardzo kiepski, raz niedoswietla znacznie, raz przeswietla, a krzywe gamma sa bardzo kontrastowe
    dzieki temu nie widac szumu,, bo z szarosci robi sie czern i szumy gina
    ale przepala nam jednoczesnie swiatla (przez ten bardzo duzy kontrast)

w testach wyglada to ladnie, bo szumow nie ma duzych, tyle ze nie mamy detali w cieniach tylko czern

e510 ma calkiem niezla dynamike jesli popracowac nad tym sprzetem,

jak ktos ma 510 to mam pare tipsow
    przede wszystkim, korekcja ev w dol nawet -1ev aby zrobic zapas dla swiatel
    kontrast na -2 i tryb muted (a zeby zrownowazyc kolory w trybie muted dajemy je na +2, bo w muted kolory sa wyprane)

i praca z raw, wyciaganie cieni, bo swiatla przy korekcji -1 mamy duzo
    i stosowanie linearnej krzywej gamma, z nawet lekkim podbiciem cieni

wtedy dostaniemy naprawde dynamiczny obraz z duza iloscia szczegolow w cieniach bez przepalen w swiatlach

tracimy niestety do max jednej dzialki iso, bo z iso 100 robi sie nawet iso 200
    z iso 400 robi sie 800

ale co tam, szum przy iso 200 nie jest w olku straszny, latwo sie go redukuje
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 13.10.10 o 20:32

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    kontrast na -2 i tryb muted (a zeby zrownowazyc kolory w trybie muted dajemy je na +2, bo w muted kolory sa wyprane)

i praca z raw...
    Przecież te ustawienia nie mają żadnego wpływu na rawy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Marcin510
    Gość
    no nie maja

ale podglad rawow jest taki jak te ustawienia i defaultowe ustawienia w sofcie olympusowym po wczytaniu rawa sa takie

mozna ustawwic cokolwiek, ale to sa ustawienia najblisze do tego aby wycisnac jak najwiecej z tego olka

i od nich zwykle zaczyna sie zabawa

no a jak ktos uzywa innych wywolywarek to bez roznicy, tyle ze lepiej miec podglad na lcd zblizony do tego co chcemy osiagnac, a te ustawienia to zapewnieja
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 13.10.10 o 20:38

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    510 swiatlomierz ma bardzo kiepski, raz niedoswietla znacznie, raz przeswietla, a krzywe gamma sa bardzo kontrastowe
    dzieki temu nie widac szumu,, bo z szarosci robi sie czern i szumy gina
    ale przepala nam jednoczesnie swiatla (przez ten bardzo duzy kontrast)
    Czy światłomierz w E510 raz naswietla tak, a raz inaczej ten sam motyw?
    cześć.Ch.

Marcin510
    Gość
    nie nie, ten sam motyw zawsze tak samo

wystarczy troszke przesunac kadr, pojawi sie jakies nieduze swiatlo lub to swiatlo sie przesunie i nigdy nie wiadomo
    czy fotka wyjdzie zbyt ciemna czy przepalona

moj nikon d300 jest duzo bardziej przewidywalny i zawsze bardzo ladnie naswietla

w 510 to troche denerwujace, zawsze trzeba zrobic mininimum 2 strzaly zeby skompensowac ev

mysle ze glownie przez te problemy z czujnikami swiatla oraz zbyt agresywna krzywa gamma
    dynamika w 510 uznawana jest za slaba

przeciez moglby byc taki tryb ktory rozpoznaje kontrastowe sceny i wtedy ustawia plaska gamme i odpowiednio ustawia expozycje zeby jak najwiecej detali uchwycic w swiatlach i cieniach

takie tryby sa chyba w nowszych olkach jak e30, ale nie mialem z nimi do czynienia
    dlatego one uznawane sa za majace lepsza dynamike
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 13.10.10 o 21:41

zonkinho
    Gość
    Automatyka ekspozycji jest dla mięczaków, prawdziwi fotografowie używają trybu M!

Ale zgadzam się, E-3 ciut lepiej wypada od E-510, choć oba słabiej jednak od konkurenci niestety. I mówię o rawach oczywiście.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dynamika jest scisle powiazana z szumami
    to szumy ograniczaja dynamike
    [...]

510 swiatlomierz ma bardzo kiepski, raz niedoswietla znacznie, raz przeswietla, a krzywe gamma sa bardzo kontrastowe dzieki temu nie widac szumu,, bo z szarosci robi sie czern i szumy gina ale przepala nam jednoczesnie swiatla (przez ten bardzo duzy kontrast)
    [...]
    e510 ma calkiem niezla dynamike jesli popracowac nad tym sprzetem,
    [...]
    jak ktos ma 510 to mam pare tipsow
    przede wszystkim, korekcja ev w dol nawet -1ev aby zrobic zapas dla swiatel
    [...]
    Generalnie true, ale małe ale:
    1) szum wpływa na DR ale nie on tylko. Ważne jest np to jak matryca jest w stanie rejestrować "światła". To chyba generalnie zależy od tego na ile jest w stanie korzystać ze swojej rozpiętości "bitowej" przy pomiarze światła i zamienianiu go na prąd. A z tym zazwyczaj jest największy problem, gdy aparat przepala.
    2) pomiar światła w olkach (jak zauważyłem) jest bardzo czuły i dokładny. Możliwe, że w połączeniu z domyślnym mocnym podbiciem 510-ki daje to nienajlepszy efekt. Dlatego ja zazwyczaj pracuję na pomiarze centralnie ważonym.
    3) co do myków to też używam w moje "pięsetce" muted i kolor +1 i ostrość +1. W pojedyńczych przypadkach kontrastem zjeżdżam do -1 ale nie przeginam z tym bo domyślnie nie ma takich agresywnych krzywych w tym modelu.
    4) wracając do mojego posta w którym zainicjowałem dyskusję o DR kodakowskich CCD to moją inspiracją było między innymi to jakie fajne kolory są także w Pentaxach k10d i k100d (też CCD) oraz pewien fakt jak miałem okazję porównać odbitki mojej e-500 (fakt że popieszczone) z odbitkami z D300 robionych na tej samej imprezie i miałem satysfakcję, że moje zdecydowanie lepiej wypadły
    5) zupełnie "odjeżdżając" od tematu to przydałby się taki modułowy oly, z wymienną matrycą (między innymi) gdzie można by się decydować czy chcemy super fajne kolory, DR etc z superCCD lub foevona, czy też szybkość i wysokie czułości z jakiegoś CMOSA. (marzenie typu: marketing w służbie człowieka....)
    Wojtucior

Marcin510
    Gość
    no tak rzeczywiscie, szum ogranicza dynamike ale tylko na dole
    pytanie o ile wiecej swiatel rejstruje ten ccd z e500 od live mosa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    no tak rzeczywiscie, szum ogranicza dynamike ale tylko na dole
    pytanie o ile wiecej swiatel rejstruje ten ccd z e500 od live mosa
    O ile w ogóle rejestruje więcej...

A co do światłomierzy, to np. ten w E-30 spisywał się poprawnie i w sposób przewidywalny (lepiej, niż 5DII). W E-4xx (i w E-5xx) trybu ESP jednak nie polecam.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Używałem e5x0, e410 i e1. Nie wdawałem się w rawy w trzycyfrowych, ale w jpg e1 daje dużo większy DR niż młodsi bracia. Wydaje mi się, że i e500, którego również chwilę miałem był lepszy niż następcy.