Strona 34 z 41 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Rafał - a pokażesz zdjęcia robione przez tego cudotwórcę? Porównamy je sobie z przeciętnymi, współczesnymi "kotletami"? Ja poproszę o konkrety - o konkretne efekty, a nie o teoretyczne "da się, pewnie się da". Teoretycznie to pijany wujek Kazik zrobi zdjęcie Motorolą z zoomem cyfrowym...

Na marginesie - zastanawiające jest to, ze ty, osoba, która z pogardą wypowiada się na temat "kotleciarzy", odcinająca się od tego typu działalności, nie wykonująca tego typu zdjęć i (chyba) nie zainteresowana ich zamówieniem w przyszłości, ma najwięcej do powiedzenia w tym temacie
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 30.08.10 o 12:39

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Na marginesie - zastanawiające jest to, ze ty, osoba, która z pogardą wypowiada się na temat "kotleciarzy", odcinająca się od tego typu działalności, nie wykonująca tego typu zdjęć i (chyba) nie zainteresowana ich zamówieniem w przyszłości, ma najwięcej do powiedzenia w tym temacie
    Mariuszu, mam do ciebie prośbę - czy mógłbyś nie pisać głupot? Wskaż mi post, w którym z pogardą wypowiadam się na temat "kotleciarzy". To po prostu kłamstwo, demagogia i tani chwyt poniżej pasa.

A dlaczego piszę w tym wątku? Wprowadzasz ludzi w błąd, dlatego reaguję. Jeśli przestaniesz wypisywać dyrdymały - zamilknę.

Robisz z fotografowania ślubów reporterkę co najmniej tak trudną jak focenie barykady w Kabulu pod obstrzałem.

Mam po prostu inne zdanie, które wynika z mojego doświadczenia. Zrobiłem w swoim życiu kilka ślubów analogowo (moim przyjaciołom), oprócz tego robię zdjęcia od 5 klasy podstawówki. Jestem fotografem - praktykiem (niektórzy twierdzą, że niezłym). Czy to daje mi prawo (które usiłujesz mi odebrać) do dyskusji w tym wątku?

Mariusz, fotografia ślubna naprawdę nie zaczęła się wtedy, kiedy kupiłeś sobie cyfraka.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30.08.10 o 13:11
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wiele robi sluby ostrzac recznie dalmierzami.
    Daja rade.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    A dlaczego piszę w tym wątku? Wprowadzasz ludzi w błąd, dlatego reaguję. Jeśli przestaniesz wypisywać dyrdymały - zamilknę.
    Hmmmm....... ale jak na razie tylko mariush pokazał argumenty/efekty/przykłady w postaci zdjęć.

Ja wiem, że się da zrobić zdjęcia obiektywami bez AF, bez ISO milion pięćset sto dziewięćset, bo kiedyś w erze analoga ludzie też mieli ślubne zdjęcia (czego dowodem są choćby zdjęcia z mojego ślubu w ilości 3 sztuk).
    Tylko poproszę o przykłady -tak jak prosił mariush, porównajmy te stare zdjęcia z manualnego analoga, do obecnie robionych przez przeciętnego kotleciarza....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Mariuszu, mam do ciebie prośbę - czy mógłbyś nie pisać głupot? Wskaż mi post, w którym z pogardą wypowiadam się na temat "kotleciarzy". To po prostu kłamstwo, demagogia i tani chwyt poniżej pasa.
    Wpis kilka stron wcześniej, kto będzie chciał ten sobie znajdzie.

Rafał, możesz pisać sobie do woli, natomiast uważam (i sądzę, że większość czytających uważa tak samo), że nie zajmując się tym w praktyce na co dzień "widzimisiuejsz" jedynie. Tak samo jak ja mogę sobie widzimisiować w kwestiach fotografowania jeleni lub fotografii podwodnej.

Dlatego konkrety, Panie Kolego, konkrety poproszę. Konkretne dyrdymały. I konkretne przykłady wprowadzenia w błąd.

I, skoro "kotlety" są takie proste jak budowa cepa, to uprzejmie poproszę o zdjęcia.

Rafał - odnośnie linków - chyba coś ci się pomyliło i nie wiesz w jakim wątku piszesz. To nie jest wątek pt. "czy analogiem da się zrobić dobre zdjęcia?", ale wątek pod tytułem "Czy amator, bez doświadczenia i z amatorskim sprzętem, na pierwszym ślubie zrobi dobre zdjęcia?"
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 31.08.10 o 09:36

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Sprostowanie, wątek dotyczy tematu "poprosili, ale nie mam doświadczenia - użyć tego co mam, czy kupować nowy sprzęt?"
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ale z AF czy bez ?

http://www.isabellawrence.com/ -przykłady o tak małej rozdzielczości, że nie ma jak ocenić ich jakości/ostrości itd

http://www.stephendevriesweddings.com/ -też nie za duże. Trafiają się nieostre, nadal ciężko ocenić...

http://bsweetfoto.com/ -ponownie dla dokładnej oceny jakości przydały by się większe zdjęcia. Sporo przepalonych i o zgrozo z papierową GO (jedno oko ostre, a drugie nie, przynajmniej na miniaturce), co jest bardzo krytykowane.......... przez pewne osoby

http://www.josevillaphoto.com/ -kolejne znaczki pocztowe.

A tak poza tym to zdjęcia prześliczne. Tylko nie zapominajmy o czym pisał mariush -o totalnym amatorze, któremu proponuje się wybrać na ślub z sprzętem, który nie ułatwi mu pracy..... -a argumentem za tym są najczęściej słowa "da się" i przykłady zdjęć profesjonalistów.......... tylko nadal nie wiem czy zrobione sprzętem z AF czy nie ?

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    MAriush a czy Ty mając amatorski sprzęt o którym pisze autor wątku zrobił byś dobre foto ślubne?
    E- system i N-system

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Rafał - odnośnie linków - chyba coś ci się pomyliło i nie wiesz w jakim wątku piszesz. To nie jest wątek pt. "czy analogiem da się zrobić dobre zdjęcia?", ale wątek pod tytułem "Czy amator, bez doświadczenia i z amatorskim sprzętem, na pierwszym ślubie zrobi dobre zdjęcia?"
    Dyskusja meandruje. Ostatnie wpisy dotyczyły właśnie kwestionowanej przez ciebie tezy, że manualnymi obiektywami da się zrobić weselicho jeśli fotograf nie jest w ciemię bity. Kazek wrzucił dobre foty zrobione manualami, ale to ci nie wystarczyło.

Mariusz, to ty wypowiadasz się na temat o którym nie masz zielonego pojęcia. Nie robiłeś kliszakami, a zabierasz autorytatywny głos. Ja drogi kolego w odróżnieniu od ciebie robiłem przez zdecydowaną większość mojej fotograficznej przygody właśnie analogami bez AF, mam kilka dalmierzowców (do dziś tak focę od czasu do czasu). I wiem, że nie ma problemu z ostrzeniem (trwa to tylko odrobinę dłużej) na jasnych obiektywach i na wielkiej jak telewizor matówce z klinem i rastrem.

Zrobienie ślubu analogiem bez AF jest w moim przekonaniu jak najbardziej możliwe.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 31.08.10 o 09:51
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.