Strona 42 z 239 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Chyba rekordzista jeśli chodzi o światło, nie przypominam sobie w tej chwili ciemniejszego zooma (pomijam samjangi/walimexy 650-1300)... cena 900$ to jakiś absurd.
    Chyba nie na takie szkła wszyscy czekali ?
    To ma być szkiełko filmowe ciche AF itd... stąd pewnie ta cena...

CO nie zmienia dwóch faktów:

1/światło porażka - mz zupełnie przekreślająca to coś.
    2/ to jeszcze niepotwierdzona plotka
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    olek konkuruje na gramy
    Rzeczywiscie na to wychodzi...

Ktos niezle te ruchy podsumowal - Oly kopiuje wszystko co wypuscil Panasonic, przy okazji robiac to troche mniejsze i tansze... A gosc chcialby miec kompaktowe rozwiazanie o dobrej szybkosci (swiatlo) i uzytecznych na co dzien ogniskowych. Pozniej Oly moze szalec z "wildlife"...

Pana 20mm -> Oly 17mm
    Pana 100-300 -> Oly 75-300
    Pana 45mm -> Oly (zapowiedz) 50mm
    Pana 7-14 -> Oly 9-18
    Pana 14mm (zapowiedz) -> Oly (zapowiedz) 12mm
    Pana Fisheye -> Oly (zapowiedz) Fisheye

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Ale bieda...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Olek kompletnie daje ciała. 4/3 sobie odpuścił (nie wierzę by E5 było hitem sprzedaży), a micro43 fatalnie prowadzi. Jedyne ciekawe szkiełko to 9-18mm (choć nadal ciemne), oraz dobrej jakości EVF. Panas robi wszystko lepiej (choć drożej, jednak trudno porównywać ultrabudżetowy EPL1 do GF1, a EP2 już kosztuje sporo). To co teraz ma wypuścić (wg plotki) to jakaś porażka. Kadrowanie ekwiwalentem 600mm trzymając PENa w pozycji zombi? Tu żadna stabilizacja nie pomoże.

Jeśli jeszcze Sony w zapowiadanych 5 nowych obiektwyach do NEXów (w tym jakieś Carl Zeiss) wypuści ze 2-3 stałki, to załatwi micro43 na cacy. Jeszcze Panasonic trzyma poziom, ale na razie tylko 20/1.7 spełnia założenia systemu. No, może jeszcze 45/2.8. A tak się pięknie zapowiadało...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Olek kompletnie daje ciała. 4/3 sobie odpuścił (nie wierzę by E5 było hitem sprzedaży), a micro43 fatalnie prowadzi. Jedyne ciekawe szkiełko to 9-18mm (choć nadal ciemne), oraz dobrej jakości EVF. Panas robi wszystko lepiej (choć drożej, jednak trudno porównywać ultrabudżetowy EPL1 do GF1, a EP2 już kosztuje sporo). To co teraz ma wypuścić (wg plotki) to jakaś porażka. Kadrowanie ekwiwalentem 600mm trzymając PENa w pozycji zombi? Tu żadna stabilizacja nie pomoże.

Jeśli jeszcze Sony w zapowiadanych 5 nowych obiektwyach do NEXów (w tym jakieś Carl Zeiss) wypuści ze 2-3 stałki, to załatwi micro43 na cacy. Jeszcze Panasonic trzyma poziom, ale na razie tylko 20/1.7 spełnia założenia systemu. No, może jeszcze 45/2.8. A tak się pięknie zapowiadało...
    ... a wyszło jak zawsze

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    2/ to jeszcze niepotwierdzona plotka

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jeśli jeszcze Sony w zapowiadanych 5 nowych obiektwyach do NEXów (w tym jakieś Carl Zeiss) wypuści ze 2-3 stałki, to załatwi micro43 na cacy.
    Już załatwił (legacy lenses)
    Nie załatwi, jeśli chodzi o nowe szkła. Budżetowe? E16/2.8 jest tragiczne (CA, rozdzielczość/winieta poza obszarem m43).
    Zeiss będzie kosztował mniej od 20/1.7? - no f-way!

Panas 14, 20 i 45 będzie... mniejszy. O ile PL45 nie jest mistrzem wide open o tyle 20 zabija a w podobny deseń ma być skrojona 14-stka.

Taki zestaw jest imho lepszym wyborem niż Nex, którego sensor jest lata świetlne przed tym z m43 i trochę lepszy od tego z GH1. Niestety póki co nawet nie mają jednego dobrego naleśnika. Dyszle - choć optycznie dobre - pomijam.
    Zostaje MF, który w m43 dopiero nadchodzi w f/1 wydaniu
    W nowych aparacikach niech zamontują VGA/3 cale ekran i można się bawić w F/1

___edit___

Patent Olka na usuwanie kropelek z obiektywu poprzez wprawianie w wibracje przedniej soczewki!*

http://tinyurl.com/34e8h35

i patenty na nowe szkiełka M.ZD:

12/3.5; 14/2.8; 20/2.8;

http://tinyurl.com/2wmgpj2

* - to ile czasu po pierwszych śmichach chichach zanim zobaczymy pierwszą eLę z trzęsącą się mordką
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 30.08.10 o 14:39
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

a czego się spodziewaliście?

przesadzacie, koledzy, z tym totalnym dołowaniem szkła u43 75-300. z zapowiedzi na road map wynikał właśnie mniej więcej taki zakres ogniskowych. ciemny? niewiele ciemniejszy od obecnych obiektywów 70-300 (bo jaka jest różnica między 6.7, a 6.3, 0.3 EV czy jeszcze mniej?) drogi: tak, tutaj też jestem niezadowolony (liczyłem na ceny w okolicach "normalnych" obiektywów 70-300, czyli coś około połowy zapowiadanej ceny .
    zakres ogniskowych: no cóż, ja mam już ogniskowe do 150 mm, więc jak dla mnie to mógłby zaczynać się około 100 mm i ciągnąć nawet do 400 mm, ale jak ktoś ma tylko kita 14-42, to zestaw 14-42 plus 75 - 300 być może pozwoliłby obejść się bez średniego tele.

pozdrawiam

EDIT: teraz widzę, że coś przyciemniłem 70-300 na dłuższym końcu, nie wiem skąd przyplątało mi się 6.3 zamiast 5.6. Niech będzie, w takim razie MZ 75-300 jest o 0.5 EV ciemniejsze od ZD 70-300. do przełknięcia
    Ostatnio edytowane przez osiołek ; 30.08.10 o 21:48

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Dla kogo te obiektywy? Stawiam, że na palcach jednej ręki będzie można policzyć na tym forum użytkowników, którzy do PENa podepną cokolwiek poza kitem i naleśnikiem. Po prostu jakoś mi się nie widzi, aby ktokolwiek mógł być zainteresowany rozbudową systemu takimi szkłami. Ona raczej pozostaną na zawsze tylko taką ciekawostką przyrodniczą.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    dla profesjonalnych fotografów nie,
    ale powiem wam, ja mam kontuzje barku i bóle kręgosłupa od taszczenia sprzętu na zlecenia...

a olek, na pewno wygrywa w konkurencji jakość/ wagę.... zobaczcie ile obiektywów można zmieścić do kilograma
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dla kogo te obiektywy? .
    Znów nie przesadzaj. Dla tych co teraz kupuja zd 70-300 czy 40-150
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.