Strona 32 z 41 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 405

Wątek: Pierwszy ślub/wesele - dylemat.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Rafal <> Mariush:

Mariush,
    naprawde nie ma sie co zzymac. Nie wszyscy potrzebuja Mercedesa, niektorym wystarczy Maluch.

Rafal,
    rzemioslo, nie rzemioslo - poradzic sobie w roznych, czesto jednak nieprzewidywalnych momentach - badz, co badz wymaga troche potu, zaangazowania, przewidywania, itd.

Mariush,
    wielu z nas jest w stanie spokojnie stworzyc dokumentacja z blogoslawienstwa, slubu, wesela, pleneru - dajaca satysfakcje Mlodym, Dziadkom, itd. Pogodz sie z tym

Rafal,
    Mariush oferuje cos wiecej niz tylko dokumentacje - daje produkt na wysokim poziomie technicznym, jakosciowym, ale rowniez gwarancje w sensie posiadania co najmniej dwoch body, lamp. itp na wypadek awarii. Niektorzy tego potrzebuja. Pogodz sie z tym

Sa tez tacy, ktorzy maja potrzeby takie jak Ty - mam na mysli wspomniane emocje, reportaz, lapanie chwili - bardziej niz kreacje chwili. Tacy moga wybrac oczywiscie innych. A moze porozmawiac z Mariushem, powiedziec mu o swoich oczekiwaniach. A on wezmie zlecenie, albo nie.

* * *
    I tak u nas na forum malo takich dyskusji, na C Desce watki specjalne wydzielaja
    http://canon-board.info/showthread.php?t=67364

* * *
    Do LUMIX G1 kup LUMIX 20mm f/1.7, jak ktos juz wspomnial.

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moolash Zobacz posta
    jolly, to jak już się przyznałaś, skąd jesteś to może zdradzisz nam na czym ta specjalna usługa polega i jaki jest jej koszt? Nie pogardzimy też reakcjami lokalnej społeczności
    ... ja bym poszerzył ofertę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    jolly, to jak już się przyznałaś, skąd jesteś to może zdradzisz nam na czym ta specjalna usługa polega i jaki jest jej koszt? Nie pogardzimy też reakcjami lokalnej społeczności
    Hmmm...nie mam zielonego pojęcia, nawet nie śmiałam pytać też o koszt tejże usługi, bo obawiam się, że nie potrafiłabym zachować należnej powagi podczas rozmowy o owej usłudze z "artystami fotografami, którzy mają na swoim koncie kilkadziesiąt wystaw fotograficznych, a dorobek ich pracy nagrodzony został medalami (złote, srebrne i brązowe), oraz obecnością ich prac w Muzeum Fotografii w Norwegii." Uffff.....to z ich strony

Ja omijam ten zakład fotograficzny szerokim łukiem. Nie wiem, czy zakład fotograficzny to odpowiednie słowo, może powinnam użyć słowa "studio"?
    Ale....istnieją na rynku długo. Otwierają kolejne filie czyli mają, o zgrozo, klientów. Jak się przyjął ten pomysł? Nie mam pojęcia. I nie wiem, czy chcę wiedzieć, bo jeszcze się okaże, że się przyjął i upewnię się tylko w swoim osądzie, że większość społeczeństwa zadowoli się byle czym, kiczem, tandetą.
    Pozdrawiam, Jola

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    No to Ja ponowię pytanie chociaż fajnie się Was czyta

sigma 30 czy sigma 50
    Nie wiem jak się spisuje Sigma 50mm ale wiem jedno, ma już dość wąski kąt widzenia i w pomieszczeniach może być to spore utrudnienie. Fotografowałem Canonem 50mm i stwierdziłem, że w pomieszczeniach przydał by mi się szerszy obiektyw. A przecież 50mm na Olku da jeszcze węższy kąt widzenia.

Sigma 30 mm będzie bardziej uniwersalna - dużo wygodniejsza na sali, wygodniejsza w kościele, i dobra w plenerze.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    No to Ja ponowię pytanie chociaż fajnie się Was czyta

sigma 30 czy sigma 50
    Jeśli pytasz, którą sigmę to odpowiedź brzmi 30-tka.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Husky, koledzy fotoreporterzy twierdza, że najlepsze portrety robi 80.

A dla rozluźnienia (chyba ze juz to widzieliście)
    http://www.fotoknyt.pl/galeria/e-plener-nowosc

Konkretnie 85 f/1,4 .
    Ostatnio edytowane przez hades ; 24.08.10 o 22:25 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    konkretnie 85 f/1,4 .
    1,2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    @Jaka ogniskowa obiektywu?

To bardzo proste. Idzie się do kościoła z dwoma kitami. Dobiera się wartości takie jakie mają stałki (20, 25, 30, 50) i patrzy się co przy jakiej ogniskowej widać w kościele. Do pomocy można zabrać modela (modelkę) o gabarytach podobnych do panny/pana młodego. Uwaga. Lepiej nie prosić o pomoc ludzi modlących się w kościele.

@Sigma 30mm
    Jestem jej szczęśliwym posiadaczem Lubię ją, nawet bardzo! Plastyka na olku świetna!
    Ale z moim e-510 do reportażu się nie nadaje. Raz, że AF w słabym świetle za wolny (mimo silnika), dwa że zwłaszcza we wnętrzach sigma lubi się mylić. Co gorsza tego NIE widać na ekraniku. O tym, że para młoda będzie niewyraźna w najważniejszych momentach ślubu fotograf przekona się dopiero na drugi dzień na komputerze. Można oczywiście do bólu ostrzyć, ale w połączeniu z ISO1600 to jest zabawa skazana na porażkę. W plenerze, gdzie ujęć można zrobić kilka pod rząd za każdym razem ustawiając AF na nowo to praktycznie nie jest problemem. Ale w reportażu najważniejszych chwil życia może nieco (bardziej, bardzo, masakrycznie) przeszkadzać.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Husky, koledzy fotoreporterzy twierdza, że najlepsze portrety robi 80.
    :
    Dla 4/3 odpowiednikiem takiej portetówki jest 35-100/2. Ale to koszt 10tys zł. I nie daje takiego efektu jak 85/1.4 czy 1.2 dla N czy C.

Co do dyskusji.
    Większość par młodych nie zna się na fotografii, wystarczy im prosta dokumentacja aparatem, który ma mniejszą głębie ostrości niż ich kompakt.
    Niektóre świeżo poślubione pary wady swoich amatorskich zdjęć zaczynają dostrzegać dopiero wtedy, gdy zobaczą wyczypistą sesję u swoich najlepszych znajomych. Zazdrość to silne uczucie Z kolei jest wiele par temu uczuciu ( w tym temacie) się nie poddających, które do końca bedą szczęśliwe ze zdjęć, jakie dostały od znajomych. Trudno mi się opowiedzieć za którąś ze stron, chociaż sam dokładnie wiem, czego na swym ślubie bym chciał
    Ostatnio edytowane przez Pietrucha ; 25.08.10 o 01:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    OMG pozostaje mi trzymać w tajemnicy miejsce zamieszkania i wstydzić się po cichu, w duchu.
    Wczoraj byl artykul w niedzielnym "Kansas City Star" na temat tych artstoof....Swiatoffcyyyy pani kochana.......swiatoffcy.....
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ... dlatego trochę mnie wstrzymuje przed 30 ta celność dla e3 błąd wynosi 26% ( według testu ) z drugiej strony 50 będzie miała za mały kąt i będzie ciasno... ciekawy jestem czy poprawiło się to przy e30...

... wątek o tych szkłach przeczytałem dokładnie, ale nic nie wnosi bo tutaj to jest focenie w specyficznych warunkach.

... o plener się nie martwię dojechała 105/f2,8 sigmy ( za tą kasę rewelacja )
    i nie długo będzie 50-200 zuiko i tu 50 była by idealnym dopełnieniem...

Najlepsze by było 30 i 50 ale nie ogarnę, zresztą mam tylko jedną puszkę a na zmianę szkieł nie ma czasu...

Miałem przyjemność ostatnio popracować na 5d mark II i z obiektywem 50 1,4

Zdjęcia w 95% udane... i cena fajna za ten obiektyw bo niecałe 1400pln

taaa... w takich przypadkach zastanawiam się nad zmianą systemu ale lubię ola od czasów OM 10 który był moją pierwszą ...

Ktoś pracuje z e-30 na 30 sigmy ???

Bliskie ideału był by ten słoik:
    http://www2.olympus.pl/consumer/dslr...1_2_0_SWD_.htm

... ale na razie nowy poza zasięgiem

albo właśnie 35-100 ... cenowo podobnie lecz co stałka z dobrym światłem to stałka z dobrym światłem... już sam nie wiem...
    Ostatnio edytowane przez Husky ; 25.08.10 o 09:07

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ktoś pracuje z e-30 na 30 sigmy ???
    ja - (10 znaków)
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||