Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 181

Wątek: sony A55 i A33

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Recenzja na dpreview: http://dpreview.com/reviews/sonyslta55/

Pomysł z stałym półprzepuszczalnym lustrem, nie ruszającym się w trakcie wykonywania zdjęć uważam za trochę dziwny. Zawsze to jest jakaś strata światła.
    Choć pewnie dzięki temu uzyskali te 10 klatek na sekundę.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dobrze, dobrze, ze coś kombinują i szukają nowych rozwiązań. Tylko na tym zyskujemy mogąc dobrać sprzęt pod własne potrzeby.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Skoro ma zapewniać szybsze działanie AF w czasie filmowania, to jak najbardziej ma sens.
    W sumie racja, sens ma.
    Choć osobiście wolałbym podnoszone lustro
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    W sumie racja, sens ma.
    Choć osobiście wolałbym podnoszone lustro
    ciekawe jak będzie z głośnością, skoro lustro nie kłapie, to może sama migawka będzie bardzo cicha, no i pozostaje jeszcze kwestia szybkości AF.

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Ciekawe rozwiązanie, trzeba przyznać. Ale wolałbym to zobaczyć na żywo niż w dobrze skręconej reklamówce.
    Damn, I'm impressed.

sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    ciekawe jak będzie z głośnością, skoro lustro nie kłapie, to może sama migawka będzie bardzo cicha, no i pozostaje jeszcze kwestia szybkości AF.

Żeby A900 miało tak cicha migawkę(lustro)....
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 24.08.10 o 12:55

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jak dla mnie - zapowiada sie ciekawie.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Skoro ma zapewniać szybsze działanie AF w czasie filmowania, to jak najbardziej ma sens.
    Co znaczy szybsze? Zastanawiam sie po prostu, czym bedzie sie roznic od AF w GH1. Przeciez w nim jest jedynie kontrast - i wystarcza w zupelnosci.

Swojego czasu - z kolejnym firmware - Panasonic swiadomie ZWOLNIL dzialanie AF w WIDEO - tak, aby byl przyjemniejszy dla oka, symulowal reczne ostrzenie, zeby nie bylo gwaltownych przejsc, szarpniec - widocznych np. w PEN'ach.

endzi
    Gość
    AF podczas kręcenia w tych sonówkach rewelacyjny. Kurcze pokażcie mi firmę, która jest w stanie w ciągu 3 miesięcy pokazać nową serię bezlusterkowców (NEX), nowe podejście do lustrzanek (axx - w zasadzie rozmiarami porównywalna z korpusami w stylu G2) i jednocześnie dopracowuje non-stop coraz lepiej tradycyjne lustrzanki i ostro majstruje przy kamerach z wymienną optyką. Oni na serio podchodzą do tego biznesu.
    Ostatnio edytowane przez endzi ; 24.08.10 o 16:35

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez endzi Zobacz posta
    Oni na serio podchodzą do tego biznesu.
    Cieszy mnie twój entuzjazm, jako użytkownik tego systemu mogę tylko powiedzieć, ze mój entuzjazm dotyczący wsparcia dla istniejących produktów, jest (delikatnie rzecz ujmując) umiarkowany.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Po przeczytaniu DP Review troche ochlonalem, aczkolwiek bede sledzil temat z zainteresowaniem.

AF przy zdjeciach - w trakcie walenia seriami nie tak rozowo, jak by ze specyfikacji wynikalo.
    Nigdzie nie znalazlem informacji o kalibracji w body. Ktos cos wie? Co jak jest front\back focus? Nie znalazlem rowniez nigdzie info, o mozliwosci korzystania z LV AF (zamiast detekcji fazy) - wtedy odpada problem front\back focusu, oraz ograniczanie sie do 15 pol.

AF w WIDEO - na ta chwile nie rozumiem sensu szybkiej detekcji fazy i ogranicznia do 15 pol, skoro detekcja kontrastu stosowana juz w Alphach by wystarczyla. Tak jak wystarcza w GH1, czy G2.

Rowniez mozliwosc wskazania punktu AF w WIDEO - za pomoca dotykowego ekranu w G2 - to jest to, czego brakowalo w GH1 i wydaje sie byc bardziej elastyczne, niz ograniczanie sie do 15 pol...

Zmiany parametrow podczas WIDEO - pewnie SONY da dopiero w nowych modelach...

PS: Porownanie JPG'ow z E-PL1, czy G2 - na razie nie powala... Oczywiscie nie mowie o ISO 3200, czy 6400.
    Zobaczymy jak bedzie z RAW'ami. Widac dalsze kontynuowanie dodawania filtra AA ciagnie za soba oslabienie rozdzielczosci... Pytanie co zatem daje matryca 16 Mpix...
    I czy np. nadchodzacy E-5 z mniejsza rozdzielczoscia i slabszym filtrem AA nie przegoni jej w rzeczywistosci.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    _
    "PDAF (phase detection autofocus) is done with the lens at its widest aperture. This means that if you want to shoot video with PDAF you lens will always be used at its maximum aperture. [...] If one wants to shoot video at a smaller aperture this is possible, but AF is disabled."
    http://www.luminous-landscape.com/re...-preview.shtml

Czyli AF po kontrascie zarezerwowany dla kolejnychy modeli lub wyzszej polki...
    Skutecznosc 10 fps juz opisana na DP Review.
    Ale wrazenie robi
    Tak jak ISO 6400 w G2 - tez na papierze...

Tak dobrze sie zapowiadalo...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 24.08.10 o 17:59 Powód: Automatyczne scalenie postów