Oj Fatman... Za szybko ferujesz wyroki
Patrze na funkcjonalnosc dostepna dla uzytkownika w aparacie wypuszczonym jako konkurent GH1\2. I jak dostrzegam jakis aspekt wplywajacy bezposrednio na uzytecznosc, to o nim pisze. Jak czegos jestem ciekawy to pytam. To, ze nasz kolega Eliot ma ta puszke uwazam za swietna sprawe. Nie uwazam jak MAF, ze to ni pies, ni wydra.
Osobiscie - mnie bardziej przeszkadza brak dzialania AF przy choc lekko przymknietym szkle, niz tzw. "ghosty".
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 30.09.10 o 10:55
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Jak widać każdemu przeszkadza co innego. Tobie to o czym piszesz, a komuś może przeszkadzać niewielka możliwość manipulowania GO na małej matrycy 4/3. I juz mozna się obrazić na panasa jako mało użytecznego
Można się skupiać na szukaniu wad. Nie ma problemu. Czasami przybiera to karykaturalne wymiary jak w przypadku Twojej krucjaty przeciw sony. Nie ma dnia i tygodnia żebyś nie znalazł wady dyskwalifikującej totalnie sony.
Ohhh, ale po prostu swoim postem zakwestionowałeś możliwość kontroli GO. A taka możliwość jest i nie ma nic wspólnego z AF.
Dlatego napisałem, że trzeba było konkretniej/jaśniej napisać "o co kaman".
W kwestii AF z mojej strony sprawa wygląda jeszcze inaczej. Nie jest mi on potrzebny aż tak bardzo. Owszem, w wielu wypadkach by się przydał np. u cioci na imieninach -jednak ja takich filmów kręcić nie chcę i nie będę.
To co chcę filmować jest na tyle upierdliwe, że AF żeby nie wiem jak rewelacyjnie szybki i trafny i tak nie da rady. Dla przykładu -chcę aby ostrość przez pierwsze 3-4 sekundy znajdowała się na pierwszym planie, na twarzy osoby patrzącej w stronę kamery (twarz zajmuje połowę kadru, zbliżenie). Następnie płynnie i wolno przechodzi na drugi plan, na postać (widać ją całą) idącą w kierunku kamery.
Tego nie zrobisz za pomocą GH1/GH2, bo ostrość złapie błyskawicznie.
Pozdrawiam serdecznie.
[dopisane]
endzi, czy w m4/3 kontrola GO jest niewielka ? Wszystko zależy od obiektywów..... to oczywiste:
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 30.09.10 o 11:11
Jerry- ja póki co szkło mam cały czas przymknięte bo używam narazie tylko kita. Jak napisałem uważam panasonica za niezły sprzęt, z tym że za tyle za ile kupiłem a33 nie dostanę dziś nawet gh1 z przyzwoitym szkłem.
A możliwość użytkowania wszystkich szkieł na bagnet a pociąga bardzo.
E510+ZD14-54+ZD50.2+m42
Domysklam sie, ze zalezy Ci na bardzo wolnym i plynnym przejsciu. Bo akurat G2 i GH2 (nie GH1) wlasnie dokladnie to zrobi, w przeciwienstwie do A55.
Panas w jednym z pierwszych firmware do GH1 - swiadomie ZWOLNIL AF w WIDEO, tak, zeby byl przyjemny dla oka, zeby przypominal reczne ostrzenie. Nie blyskawicznie, jak to bylo zaraz po wypuszczeniu GH1.
Dokladnie przeciwienstwo podejscia Sony.
Jednym podejdzie A, drugim B. Nie pisze, ze jedno jest super, a drugie ble.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Endzi, wysil sie. Tyle osob Cie juz o to prosilo... Nie powtarzaj kolejny raz bazdur marketingowych Sony...
To sa wszystko ciemne szkla u43, nie manualne stalki:
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 30.09.10 o 11:22 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
A masz może jakiś przykład ? bo ostatnio widziałem filmiki gdzie ten AF zapitalał jak mały samochodzik
Aaaaaa tu też poproszę o jakieś wiarygodne źródło informacji, bo był by to chyba pierwszy przypadek, kiedy górę bierze zdrowy rozsądek nad marketingiem.Panas w jednym z pierwszych firmware do GH1 - swiadomie ZWOLNIL AF w WIDEO, tak, zeby byl przyjemny dla oka, zeby przypominal reczne ostrzenie. Nie blyskawicznie, jak to bylo zaraz po wypuszczeniu GH1.
Mi tam szybki af wcale nie przeszkadza, zwłaszcza że chodzi bardzo płynnie i nie musi przeostrzać jak niektóre aparaty z detekcją kontrastu.
A manuala można zawsze użyć kiedy się chce.
E510+ZD14-54+ZD50.2+m42