Rawy nie mogą być uszkodzone, sprawdź czy karta nie jest zepsuta.
Błędne wyświetlanie wolnego miejsca przewijało się już na forum, spróbuj poszukać.
Rawy nie mogą być uszkodzone, sprawdź czy karta nie jest zepsuta.
Błędne wyświetlanie wolnego miejsca przewijało się już na forum, spróbuj poszukać.
Soft aparatu liczy "niekorzystny" wariant (czyli taki, że pliki RAW są duże). Czyli mniej plików się wtedy mieści na karcie. W trakcie zapełniania karty, ta prognozowana ilość plików rośnie
Myślę, że to prawidłowo.
Pliki RAW są różnej wielkości. U mnie na przykład od 11 do 20 MB.
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
Co rozumiesz przez uszkodzone RAWy?
Kiedys ostatnio formatowales karte?
Z tym zliczaniem "niekorzystnym" to wiem, że tak się dzieje. Napisałem tak o tym przy okazji problemu z uszkodzonymi rawami. U mnie Rawy mają po 9-11MB.
Uszkodzone są w ten sposób, że nie mogę ich wywołać, nawet nie importują się do formatu dng. Dzisiaj spróbowałem wrzucić orfy do oprogramowania olympusa, ale też są uszkodzone. Te rawy, których nie mogłem wywołać wcześniej, po kliknięciu na nich pojawia się na chwilę podgląd w oknie zdjęcia, ale po chwili robi się czarno...
To mnie zaskoczyliście że Rawy nie mogą być uszkodzone, od samego początku zdarzył się (1 na 50) jakiś RAW uszkodzony, taka informacja wychodziła w LightRoom.
Pamięć jest Kingstona x266, formatuję często, właściwie przy każdym czyszczeniu karty. Jak sprawdzić czy jest uszkodzona? No chyba że to kwestia wirusa, może dostaje się jakiś na kartę podczas każdorazowego podłączania aparatu do komputera?
Ale jpgi nie zauważyłem, aby się uszkadzały
Sprawdzić najłatwiej przez
Mój komputer -> PPM na literce napędu z kartą -> Właściwości -> zakładka Narzędzia -> Sprawdź.
Wirus na karcie z obrazkami raczej nie, ale na komputerze - już tak, choć nie sądzę, żeby to było przyczyną uszkadzania ORF-ów. Może coś z oprogramowaniem korpusu? Masz najnowszy firmware?
Ostatnio edytowane przez Amigo! ; 9.08.10 o 18:10
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
@photoo poproś kolegę skow o analizę "popsutego" RAWa, on je zna od podszewki (IMHO), może Ci pomoże![]()
The question is: What is a Mahna Mahna?
Amigo!, sprawdziłem pamięć z różnymi opcjami, ale wychodziło ok.
Za to program antywirusowy znalazł dwa pliki zarażone...
A możesz wrzucić gdzieś jakiś przykładowy uszkodzony pliczek RAW?
Jak coś to się odezwij na PW to dam Ci lotnisko dla pliczku.
Na karcie te pliki z wirusem? ORF-y?
Nie słyszałem o takim przypadku jeszcze.
Najlepiej usuń te robaki co masz i sprawdź wtedy czy będą się tworzyć zepsute pliki RAW (ORF).
Jeżeli jest jak piszesz, to pliki mogą się uszkadzać w czasie kopiowania (czy przenoszenia) z aparatu (karty) do PC. Uszkadzać je może zainfekowany program kopiujący. Albo wywoływarka czy przeglądarka.
Bez gruntownego wyczyszczenia systemu się nie obejdzie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Może pokaż log z antywirusa? Będzie wiadomo co było zainfekowane. Wtedy łatwiej będzie coś zdiagnozować.
Ostatnio edytowane przez Amigo! ; 11.08.10 o 16:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pozdrawiam, Andrzej.