Wrzuć do kompa - format i sprawdzanie karty jakimś programem do sprawdzania dysków (chyba nawet systemowy scandisk da rady).
Jeżeli będzie ok to do aparatu - ponowny format i zobaczyć co dalej.
Na innych kartach problem tez występuje?
Wrzuć do kompa - format i sprawdzanie karty jakimś programem do sprawdzania dysków (chyba nawet systemowy scandisk da rady).
Jeżeli będzie ok to do aparatu - ponowny format i zobaczyć co dalej.
Na innych kartach problem tez występuje?
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Dzięki, tak właśnie zrobię. Innych kart CF nie posiadam, tylko tę jedną Kingstona 4Gb x266
Znajdz pod swoj system jakis program do liczenia sum kontrolnych MD5 lub SHA1
(lub cos w tym stylu).
Znajdz jakis ogromny plik (np obraz plyty DVD) i policz sume kontrolną.
Nagraj tel plik na karte a potem policz sume kontrolna tego pliku na karcie.
Obie sumy powinny byc rowne
Zmiana nawet jednego bitu spowoduje, ze wartosci te beda calkocie rozne
i oznacza ze karta jest uszkodzona.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Dzięki skow, sprawdzę to w ciągu kilku dni i wtedy napiszę...
Mam jeszcze takie pytanie... Swoje Rawy (orf) konwertuję do DNG. Czy jest sens trzymać także orfy w archiwum? Jak Wy robicie?
Moim zdaniem oryginały .orf warto, a nawet trzeba archiwizować.
.
Czołem,
W moim Olku e510 pojawił się ostatnio taki problem: po włączeniu aparatu, niezależnie od tego na jakiej pozycji znajduje się pokrętło trybów, zgłasza się tryb SCENE (np. pokrętło wskazuje tryb A a aparat załącza się w trybie SCENE) Po przekręceniu pokrętła na inną pozycję aparat pracuje już prawidłowo. Problem ten nie występuje przy każdym uruchomieniu ale "co jakiś czas". Wydaje mi się, że ostatnio częściej :/ Macie na to jakąś receptę??
qorba
Dzięki! Myślałem, że może coś z softem... ale racja, trza iść do serwisu. A gwarancja już dawno minęła![]()
qorba