MOOSE Dudki po prostu brak słów, rewelacja.
MOOSE Dudki po prostu brak słów, rewelacja.
moose - piękne ptaki, mam na nie ogromną chrapkę![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Fajne fotki, ładne ptaki - nigdy ich nie udało mi się spotkać (oczywiście na wolności).
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Koło mnie zagęszczenie jest spore i co roku jakby ich więcej. Niestety, nie dorwałem żadnej ciekawej dziupli. Za to w eternicie....mnogość. Co dzikie wysypisko śmieci to para w kupie eternitu. Na jednym nawet były dwie pary 10m jedna od drugiej.
Średnio 3 pary na wioskę.
Na pierwszym zdjęciu samiec wabiony z głośnika. Bez budy na tzw żywca. Reszta to przygniazdowe. Przy jednej parze posiedziałem tydzień - aż do wylotu młodych. Niestety ktoś mnie przy robocie wylukał i strasznie spłoszył samicę ( podjeżdżał samochodem pod samo gniazdo, stawiał budę 1.5m od eternitu na tzw doloty i samica nie mogła karmić młodych). Kiedy usiadłem w poniedziałek rano nie wiedziałem o co chodzi, okrutnie się bała obiektywu. Pomału przywykła ale młodych już po wylocie nie karmiła przy mnie tylko zabierała je w bezpieczne miejsce. Szkoda, bo foty mogły być wypasione.
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
gimnastyka po wylocie![]()
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Piękne ptaki. Niestety nigdy nie spotkałem na wolności.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Piękna seria dudków : ) Gratuluję ujęć : ) Ładne światło (no może w 1. bym ciut ściemniła), ładne kadry i urocze ujęcia : ) Gratuluję fotek, jak i spotkania z tym cudnym ptakiem : )
Pozdrawiam : )
Seria taka sobie, średnia. Światło wchodziło dopiero po 6tej i bywało za ostre. To pliki tylko po przekonwertowaniu z RAWów bez obróbki.
Kilka możliwości fotografowania:
1) Słupki na łąkach (np. Zajki)- siedzące, karmiące się
2) Kałuże na groblach ( Zajki, Grądy Woniecko) - kąpiel, karmienie, kopulacja
3) Kąpieliska wśród łąk - podobnie jak kałuże tylko rybitw o wiele więcej, na pograniczu chaosu
4) gniazda - wysiadywanie, doloty, karmienie młodych, same młode. Gatunek mało stresujący się obiektywem, bardzo szybko powracający na gniazdo, porzucenia gniazda nigdy nie stwierdziłem.
Dziś załączniki do pkt 1).