Strona 19 z 95 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 948

Wątek: Biebrza całodobowo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Tak w temacie planów foto. W tym roku może być na Biebrzy dobre bukowisko/rykowisko ( 10-25.09). Jest sporo wody i zwierz będzie wyłaził na suche grądy. Jeżeli mnie nos nie zawodzi to szlak od Barwika będzie na Dolnym Basenie debest - Kompleks grądów ,,Lisie Nory - Kaliszek".
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Ciekawie to brzmi, może chłopaków namówię?
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Polecam. Osobiście wolę wrześniowe stękanie/ryczenie niż wiosenny ptasi szał. No i zgrabnie się wtedy dzień układa. Od 5tej do 8mej na bagnie, przerwa do 18tej i znowu na bagno. I tak cały miesiąc.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Kilka możliwości fotografowania:
    1) Słupki na łąkach (np. Zajki)- siedzące, karmiące się
    2) Kałuże na groblach ( Zajki, Grądy Woniecko) - kąpiel, karmienie, kopulacja
    3) Kąpieliska wśród łąk - podobnie jak kałuże tylko rybitw o wiele więcej, na pograniczu chaosu
    4) gniazda - wysiadywanie, doloty, karmienie młodych, same młode. Gatunek mało stresujący się obiektywem, bardzo szybko powracający na gniazdo, porzucenia gniazda nigdy nie stwierdziłem.
    Witam. Dziś załączniki do pkt 2 i 3. Sytuacje podobne, warunki też.
    Na wstępie dwie najważniejsze i podstawowe rzeczy przy tym ( i nie tylko) gatunku. Wiatr i słońce. Rybitwy ZAWSZE!!! lądują, polują, siadają, dolatują do gniazda - POD wiatr!!! Słońce można mieć w kontrze, za sobą, z prawej lub lewej - jak kto lubi, ale wiatr musimy mieć za plecami lub lekko skosem zza siebie. Inaczej kartę będą zapełniać zgrabne kadry ..ogonków
    Słońce nie rozpieszcza ze względu na upierzenie białoskrzydłych. Typowe B&W. Im ostrzejsze światło tym gorzej dla matrycy. Bez względu na jej producenta

Przy kąpieliskach warto wbić gustowny palik ( patol). Na atlasy itp.
    Doskonale widać kiedy za chwilę wyląduje samiec. Samica wyraźnie to zaznacza wyciągając szyję i otwierając dziób.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5052007.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	191,7 KB
ID:	36826   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5052032.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	218,5 KB
ID:	36827   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5051985.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	217,9 KB
ID:	36828   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5194611.jpg
Wyświetleń:	132
Rozmiar:	257,2 KB
ID:	36829  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5214737.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	222,8 KB
ID:	36830   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5214857.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	233,3 KB
ID:	36831  

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Moose, dzięki za kolejną porcję cennych informacji popartych bardzo dobrymi fotkami.

Ja wybiegnę trochę w przyszłość i spytam odnośnie Łosi. Pomimo że mam już niezłe fotki z tej wiosny, ale cały czas pozostaje niedosyt i chciałbym ustrzelić łoszaczka nowym szkiełkiem.

Pytanie odnośnie jesieni, kiedy można się wybrać z powrotem w Twoje okolice, żeby znowu przy Carskiej Drodze był taki wysyp łosi jak na wiosnę??

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    We wrześniu będzie trudniej - bukowisko. Mogą być na Bagnie Ławki koło wieży ( początek września), pierwszym mostku za Groblą Honczarowską ( koniec września ) . Tyle, że to już raczej czas byków, a nie łoszaków.

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Białoskrzydłe - jajo...

Czyli etap przygniazdowy fotografii.
    Zdarza się, że nie ma wyjścia i chcąc mieć pełną biologię trza się ustawić w okolicy gniazda.
    To zawsze jest stres dla ptaków. Zależnie od gatunku mniejszy lub większy ale stres.
    W wypadku rybitw nie jest źle - porzucenia lęgu raczej się nie spodziewałem, raczej trzeba uważać na głowę, bo można porcję z dzioba zarobić. Nie trzeba dostawiać się z budą ( co kilka dni parę metrów do przodu albo budować etapami). Stawiam czatownię od razu ale siadam po dwóch dniach najszybciej.
    W zasięgu szkła miałem 3 gniazda w odległościach 2.5m, ~4m i ~6m. Różne odległości bo i sytuacje bywają rozmaite.
    Pamiętać warto, że włazi się bezczelnie w kolonię. Najlepiej zająć miejsce gdzieś na obrzeżach. I jeszcze dodam, że nie tylko ładne ptaszki i pisklęta się widuje. Z tegorocznego fotografowania mam kilka obrazów przed oczami:
    -pływające jajko, z którego wystają dwie nóżki
    - pływające padnięte młode
    -resztki skorupek na gnieździe po wizycie drapieżnika
    -rozszarpane dorosłe
    -resztki piskląt
    Nowe życie niesamowicie miesza się ze starą śmiercią.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5305861.jpg
Wyświetleń:	132
Rozmiar:	345,1 KB
ID:	36957   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5295770.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	338,0 KB
ID:	36958   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5295584.jpg
Wyświetleń:	129
Rozmiar:	273,7 KB
ID:	36959  

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Świetne zdjęcia, czemu do Ciebie tak daleko, choć w piątek i sobotę byłem w Białymstoku, ale czasu nie stało by po drodze zajrzeć. Pozdrawiam.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    A trzeba było. Mam fajną łąkę gdzie jeszcze białoskrzydłe karmią podloty . 2 godzi porobione. Ja już dwa i pół miesiąca siedzę przy tym gatunku ( tydzień przerwy na dudki i tydzień na perkozka). Jakieś 3300 zdjęć.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Z przyjemnością oglądam Twój wątek Moose. Jakaż to miła odmiana na tym forum. Nie dość, że można poczytać ciekawe rzeczy to jeszcze z dobrymi zdjęciami. Mam nadzieję, że nie zrobisz sobie urlopu
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.