Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 136

Wątek: ZD 35-100/2.0 - moje subiektywne wrażenia i opinie

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Karol, świetny opis. Nic dodać nic ująć. Mam ten obiektyw i potwierdzam to wszystko co napisałeś. Ale mimo drobnych mankamentów, nie pozbędę się go. Zdjęcia nim robione są naprawdę fantastyczne.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Zacząłem eksperymentować i obserwować zachowanie pracy układu AF. Było hmmm, dziwne. Kierując obiektyw prostopadle na porowatą ścianę, a więc dość łatwy motyw dla AF, przy S-AF i naciskaniu spustu migawki, obiektyw miał tendencję do trafiania w inne miejsce za każdym razem, czasem trafiał, czasem ostrzył na BF. Przestawienie na C-AF również skutkowało dziwnym zachowaniem – przy tej samej ścianie, a więc statycznym obiekcie, aparat miał tendencję do doskakiwania, szukania ostrości, zachowywał się jakby obiekt był ruchomy, nawet jak dla pewności umieściłem aparat na statywie. Wpięcie obiektywu do E-330 paradoksalnie znacznie poprawiło sytuację.

Ostatecznie nie ma tragedii, da się z tym żyć, niemniej od obiektywu „top pro” wpiętego w najwyżej pozycjonowany korpus w systemie oczekiwałbym znacznie pewniejszej pracy AF.
    Mam takie same spostrzeżenia z E-3+150/2. Kto wie, czy po prostu to nie wina AF w E-3. E-400 miał lepszą celność niż E-3 ale za to nie dawał rady tak szybko ustawiać ostrości jak E-3.
    Może następca E-3 oprócz "najszybszego AF na świecie" będzie również trafiał w cel najlepiej na świecie

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Mam takie same spostrzeżenia z E-3+150/2. Kto wie, czy po prostu to nie wina AF w E-3.
    Pewnie tak, przy czym przypuszczam, że coś tu miesza osławione firmware 1.4 w body. Z wersją 1.2 jest znacznie lepiej. Co ciekawe, wersja 1.4 oprócz strzałek do wybierania punktu AF, poprawia kulturę pracy autofocusa z 35-100, w sensie obiektyw pracuje ciszej, jest mniej "pykania", doskakiwania, sprawia wrażenie pewniejszego. Wrażenie, bo przy 1.2 jest jakby bardziej nerwowo, ale celniej.

Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ Zobacz posta
    Karol, świetny opis. Nic dodać nic ująć. Mam ten obiektyw i potwierdzam to wszystko co napisałeś. Ale mimo drobnych mankamentów, nie pozbędę się go. Zdjęcia nim robione są naprawdę fantastyczne.
    To ja Cię tu podpuszczam, obserwuję giełdę wypatrując 35-100 za czapkę gruszek, widzę, że daremnie Oczywiście żartowałem
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Z jasnymi teleobiektywami i robieniem zdjęć z ręki zazwyczaj jest problem z trafieniem w punkt. Duża masa, duża bezwładność, mała GO, małe kąty widzenia, najmniejszy ruch i ostrość jest w innym miejscu niż złapał AF.

piotrek204
    Gość
    Problem to moze jest przy przyslonach 1.4 przy FF, w tym wypadku az tak malej GO nie ma.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Problem to moze jest przy przyslonach 1.4 przy FF, w tym wypadku az tak malej GO nie ma.
    Zależy na jak daleko umieszczony obiekt ostrzysz. (Pomijając, że to nie kwestia GO tylko perspektywy).
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Z jasnymi teleobiektywami i robieniem zdjęć z ręki zazwyczaj jest problem z trafieniem w punkt. Duża masa, duża bezwładność, mała GO, małe kąty widzenia, najmniejszy ruch i ostrość jest w innym miejscu niż złapał AF.
    chyba nigdy nie robiłeś zdjęć takim szkłem. Tak jak piotrek pisze, przy 1.4 to rzeczywiście się odczuwa, przy 70-200 zwykle rzadko. Zwłaszcza Olympusowym, z GO odpowiadającym f4 w Fx...

Poza tym, zwykle takie obiektywy mają super sprawny i szybki AF, który eliminuje takie błędy...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    chyba nigdy nie robiłeś zdjęć takim szkłem. Tak jak piotrek pisze, przy 1.4 to rzeczywiście się odczuwa, przy 70-200 zwykle rzadko. Zwłaszcza Olympusowym, z GO odpowiadającym f4 w Fx...

Poza tym, zwykle takie obiektywy mają super sprawny i szybki AF, który eliminuje takie błędy...

w olku DOF przy 3-4 metrach masz na poziomie 2-4 cm (z przodu i tyłu)... jak ktoś ma nawyk robienia zdjęcia z blokowaniem ostrości najpierw (a jeszcze wychodzi dodatkowe przekadrowywanie), to stosunkowo łatwo jest z tych cm wypaść... Przy większych odległościach ine powinno być problemów.

Podpinał ktoś szkiełko do e-30? Jak tam zachowuje sie af?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zależy na jak daleko umieszczony obiekt ostrzysz. (Pomijając, że to nie kwestia GO tylko perspektywy).
    Fotografujac swoim 70-200/4 ktory jest dokladnym odpowiednikiem 35-100/2 nie mam zadnych klopotow z mala GO przy odleglosciach portetowych i wiekszych. W praktyce problem nie wystepuje, w reportarzu uzywaja najczesciej 70-200/2.8 i tez trafiaja. Wszystko zalezy od AF'a. Jesli pudluje to nie wina malego GO. Obiektyw o tych ogniskowych powinien miec szybki silnik, jest tutaj bardziej potrzebny niz w 14-35.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Fotografujac swoim 70-200/4 ktory jest dokladnym odpowiednikiem 35-100/2 nie mam zadnych klopotow z mala GO przy odleglosciach portetowych i wiekszych. W praktyce problem nie wystepuje, w reportarzu uzywaja najczesciej 70-200/2.8 i tez trafiaja. Wszystko zalezy od AF'a. Jesli pudluje to nie wina malego GO. Obiektyw o tych ogniskowych powinien miec szybki silnik, jest tutaj bardziej potrzebny niz w 14-35.
    Co ma szybkość silnika do pewności AF?

To, ze Ty masz problem nie znaczy, ze inni nie maja, zwłaszcza jeżeli wcześniej nie mieli do czynienia z jasnymi długimi szkłami i wielopunktowym af.

A to wszystko wcale nie dowodzi, że AF w 35-100 jest idealny i bez wad, ale zdecydowanie daleko mu od fatalności, którą mu przypisywałeś(zwłaszcza, ze jak wynika z powyższych wypowiedzi, częścią problemu nie jest 35-100 tylko e-3).