Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Nikon D80 - wrazenia maksymalnie subiektywne ;-)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Nikon D80 - wrazenia maksymalnie subiektywne ;-)

matowka - duza, jasna i czytelna, milo, ze mozna sobie wlaczyc np linie trojpodzialu, ale przeszkadzalo nieco takie czerwonawe podswietlenie. ma nieco nizszy punkt oczny (niz E1) i w okularach musialem sie troszke przyciskac, zeby zobaczyc cala (w 30D tylko bez okularow - porazka jak dla mnie)

klawiszologia, menu itp - dosc intuicyjnie rozmieszczone klawisze skrotow - brakowalo mi robienia powiekszenia zdjecia za pomoca pokretla (tam sie robi za pomoca dwoch klawiszy z lupka), histogram RGB, bardzo fajnie dzialajace programowalne AutoISO - mozna ustawic do jakiej wartosci ISO ma isc i po jakim przekroczeniu czasu migawki - miod malina, kiedy nie ma czasu na zmiane tego parametru recznie a biega sie na zewnatrz i do srodka pomieszczenia

obudowa - jak na plastik solidna, ale pozostal mi pewien niesmak, poniewaz miodnie sciska mi sie E1 i takie skrzywienie mi zostanie, ale rownie miodnie sciskalo mi sie 1Ds Mk2, tyle, ze wole kupic autko ehhe

AF - zabojczo szybki i precyzyjny (sprawdzalem z kitowcem 18-70 3.5-4.5), tak jak wspominal Radek - mozna psioczyc na nikona, ale AF ma najlepszy w amatorskich puszkach w porownaniu do innych
    pokusilem sie o drobny test: do Canona 30D zapialem 24-105L/4 a D80 mial kita wymienionego wyzej. wyciag w nikonie ustawilem na 70mm, co dalo swiatlo 4.5, L-ke canona ustawilem, zeby dawala niemal identyczny kadr. celowalem w dosc ciemne miejce i patrzylem jak ostrza, za kazdym razem gaszac kolejne lampki, zeby zrobilo sie ciemniej.
    prosze zauwazyc, ze canon mial jasniejsze szklo (f4), nikon ciemniejsze (f4.5)
    kiedy 30D z L-ka juz wymiekal i biegal po zakresie - nikon ostrzyl w punkt jeszcze po zgaszeniu kilku zarowek - sprawdzalem z wylaczona lampka wspomagania
    nie mialem w tym czasie przy sobie E1, wiec nie odniose sie do tego, jak E1 pracowalby w takich warunkach

obraz - nikon przy tych samych parametrach iso/migawka/przyslona daje obraz ciemniejszy - musialem korygowac parametry +1/3 EV (np z 1/40 robic 1/30), zeby bylo podobny jasnoscia tego do E1 - zeby nie bylo - porownywalem rawy wolane tak samo w dcrawie jak i lightroomie. czyli np iso 1600 nie jest prawdziwym 1600 a takim 1250 ...

prosze kolege Robina o sprawdzenie tego podpunktu z posiadanym E300, grunt to stale oswietlenie, target moze byc dowolny

to tyle moich wrazen
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

robin102
    Gość
    No nie wiem nie wiem z tą błyskawicznoscia AF to bym podyskutował . Mnie tak na kolana nie rzucił, a porównywałem bezposrednio ze swoim E300+14-45 dobrze działajacym camuniem 350D +18-55 oraz z camuniem 5D z tym samym słiokiem co Ty sie bawiłeś . Do kamunia nikusiowi daleko , oj daleko a robiłem to w napraweę różnych warunkach.
    Napisze coś tez subiektywnie o tym D80 , oczywiście o wadach przeze mnie wyłapanych i uciażliwych dla MNIE. Niestety nie będzie tego dużo.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    To i ja się dopiszę. Może jutro, bo od kilku dni mam też d80 (kolega nogę złamał i aparat na wszelki wypadek do mnie podrzucił).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    To i ja się dopiszę. Może jutro, bo od kilku dni mam też d80 (kolega nogę złamał i aparat na wszelki wypadek do mnie podrzucił).

Pozdrawiam
    Licze na Twoją obiektywność wszak Twoje Olki razem z Nikonem w jednym stoją domku ,a spryciarz i dobry z Ciebie fchowiec to powinnieneś nam tu coś porzadnego zapodać.

ps.
    Fajny myk z tą złamaną przedostatnią nogą kolegi. Nie możesz po prostu napisać , że żona sobie kupiła -przecież Cię nie zbanujemy. Wiemy ,że Ona lubi Nikony.
    he he he

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Fajny myk z tą złamaną przedostatnią nogą kolegi. Nie możesz po prostu napisać , że żona sobie kupiła -przecież Cię nie zbanujemy. Wiemy ,że Ona lubi Nikony.
    he he he
    Robin! zrobimy ankietę, hehehehe!
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    he he he
    Nie ściemniam, wczoraj po wernisażu wystawy Marka Wyszomirskiego, Sławek Osiak zostawił mi swoje nowe dzieciuszko. Złamał nogę na plenerze i jak mniemam sprzęt podrzucił, by go nie kusiło.

Ja tam nie ukrywam, że jeszcze jest w domu Nikon d70, ale dni już są jego policzone. Zbieram kasę na pełną klatkę, dla żony artystki, więc Nikon niestety jest na straconej pozycji.

Jeżeli przed kupnem Canona zdążę dopaść S5, może nie będę musiał sprzedawać szklarni z bagnetem F.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    RadioErewan:

jeśli S5 nie będzie zamulał i dadzą mu ludzki wizjer, to się nam ekipa wykruszy lekutko.
    FUJI ma chyba ciut inny crop factor niż najkon nie?

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    RadioErewan:

jeśli S5 nie będzie zamulał i dadzą mu ludzki wizjer, to się nam ekipa wykruszy lekutko.
    FUJI ma chyba ciut inny crop factor niż najkon nie?
    23 x 15,5 Fuj,
    23,7x15,5 żółty pasek
    Chyba, że miałeś na myśli inny od Olka - tak APS-C .

Jeżeli Fuji nie będzie zamulał, to i tak kogo z Was będzie stać na 8-9 tysięcy za korpus?
    Żonka taki wydatek odpracuje w kamieniołomie, ale ona na fotografii zarabia.

Pozdrawam

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    he he he
    Nie ściemniam, wczoraj po wernisażu wystawy Marka Wyszomirskiego, Sławek Osiak zostawił mi swoje nowe dzieciuszko. Złamał nogę na plenerze i jak mniemam sprzęt podrzucił, by go nie kusiło.

Ja tam nie ukrywam, że jeszcze jest w domu Nikon d70, ale dni już są jego policzone. Zbieram kasę na pełną klatkę, dla żony artystki, więc Nikon niestety jest na straconej pozycji.

Jeżeli przed kupnem Canona zdążę dopaść S5, może nie będę musiał sprzedawać szklarni z bagnetem F.
    Pozdrawiam

Dobra dobra pożarciłem sobie trochu .
    Dobry ruch z tym S5 byś zrobił . Kupa kasiory by się przyoszczedziła tak , że na piwak byś miał za co przyjechać.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dobry ruch z tym S5 byś zrobił . Kupa kasiory by się przyoszczedziła tak , że na piwak byś miał za co przyjechać.[/b]
    Nie sądzę by w lutym różnica między S5 i 5d wynosiła więcej jak 1000 złotych (kto wie, w którą stronę).

Pozdrawiam