matowka - duza, jasna i czytelna, milo, ze mozna sobie wlaczyc np linie trojpodzialu, ale przeszkadzalo nieco takie czerwonawe podswietlenie. ma nieco nizszy punkt oczny (niz E1) i w okularach musialem sie troszke przyciskac, zeby zobaczyc cala (w 30D tylko bez okularow - porazka jak dla mnie)
klawiszologia, menu itp - dosc intuicyjnie rozmieszczone klawisze skrotow - brakowalo mi robienia powiekszenia zdjecia za pomoca pokretla (tam sie robi za pomoca dwoch klawiszy z lupka), histogram RGB, bardzo fajnie dzialajace programowalne AutoISO - mozna ustawic do jakiej wartosci ISO ma isc i po jakim przekroczeniu czasu migawki - miod malina, kiedy nie ma czasu na zmiane tego parametru recznie a biega sie na zewnatrz i do srodka pomieszczenia
obudowa - jak na plastik solidna, ale pozostal mi pewien niesmak, poniewaz miodnie sciska mi sie E1 i takie skrzywienie mi zostanie, ale rownie miodnie sciskalo mi sie 1Ds Mk2, tyle, ze wole kupic autko ehhe
AF - zabojczo szybki i precyzyjny (sprawdzalem z kitowcem 18-70 3.5-4.5), tak jak wspominal Radek - mozna psioczyc na nikona, ale AF ma najlepszy w amatorskich puszkach w porownaniu do innych
pokusilem sie o drobny test: do Canona 30D zapialem 24-105L/4 a D80 mial kita wymienionego wyzej. wyciag w nikonie ustawilem na 70mm, co dalo swiatlo 4.5, L-ke canona ustawilem, zeby dawala niemal identyczny kadr. celowalem w dosc ciemne miejce i patrzylem jak ostrza, za kazdym razem gaszac kolejne lampki, zeby zrobilo sie ciemniej.
prosze zauwazyc, ze canon mial jasniejsze szklo (f4), nikon ciemniejsze (f4.5)
kiedy 30D z L-ka juz wymiekal i biegal po zakresie - nikon ostrzyl w punkt jeszcze po zgaszeniu kilku zarowek - sprawdzalem z wylaczona lampka wspomagania
nie mialem w tym czasie przy sobie E1, wiec nie odniose sie do tego, jak E1 pracowalby w takich warunkach
obraz - nikon przy tych samych parametrach iso/migawka/przyslona daje obraz ciemniejszy - musialem korygowac parametry +1/3 EV (np z 1/40 robic 1/30), zeby bylo podobny jasnoscia tego do E1 - zeby nie bylo - porownywalem rawy wolane tak samo w dcrawie jak i lightroomie. czyli np iso 1600 nie jest prawdziwym 1600 a takim 1250 ...
prosze kolege Robina o sprawdzenie tego podpunktu z posiadanym E300, grunt to stale oswietlenie, target moze byc dowolny
to tyle moich wrazen