Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: PEN-y a fotografia IR

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Robiąc 2 rawy tej samej sceny z różnymi ustawieniami WB w puszce, daje na przykładzie ( e-300 e-510 ) zdjęcia z rożnymi od siebie balansem.

Wywołując w/w rawy z takimi samymi wartościami WB i Tint daje nam taki sam obraz.

Lecz w dalszym procesie obróbki, bez modyfikacji rawa ( wywołując na wartościach takich jak ustawiliśmy w puszce ) dalej, autolevels - channelmixer otrzymujemy dwa różne obrazy.

http://img824.imageshack.us/i/65593997.jpg/

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marylka Zobacz posta
    Wywołując w/w rawy z takimi samymi wartościami WB i Tint daje nam taki sam obraz.
    CDBO.

Lecz w dalszym procesie obróbki, bez modyfikacji rawa (wywołując na wartościach takich jak ustawiliśmy w puszce) dalej, autolevels - channelmixer otrzymujemy dwa różne obrazy.
    No tak, skoro w wywolywarce ustawiasz taki WB jak w puszce to nie dziwne ze ma wplyw

Ale czy nie uwazasz, ze skoro -- jak sama napisalas wyzej -- ustawienie WB w wywolywarce daje dobry obraz niezaleznie od ustawienia w puszce, lepiej po prostu zalozyc ze od WB jest program od rawow i zapomniec w ogole ze jest takie cos jak WB w korpusie?

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    CDBO.

No tak, skoro w wywolywarce ustawiasz taki WB jak w puszce to nie dziwne ze ma wplyw
    W wywoływarce wcale nie muszę ustawiać WB takiego jak w puszce. Jeżeli ustawiam w aparacie na np: 2700k, to przy wywołaniu zostaje on bez zmian. Nie zmieniam nic suwakami. Nie ma takiej potrzeby zmieniać.

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    W wywoływarce wcale nie muszę ustawiać WB takiego jak w puszce. Jeżeli ustawiam w aparacie na np: 2700k, to przy wywołaniu zostaje on bez zmian. Nie zmieniam nic suwakami. Nie ma takiej potrzeby zmieniać.
    Szczerze mowiąc przestaję juz cokolwiek rozumieć. Ja temat WB puszka/wywolywarka wyczerpalem w https://forum.olympusclub.pl/showpos...1&postcount=50 i nie chce mi sie klepac w kolko tego samego.

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Więc temat można zamknąć.

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Moje pierwsze hmm IR ? Dajcie mi jakieś porady, wskazówki co do obróbki
    No i co to jest ta plama w centrum kadru ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20100708--7089387.jpg
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	449,1 KB
ID:	36326   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20100708--7089388.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	352,1 KB
ID:	36327  
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ta plama w środku kadru to Hot Spot. Jeżeli robiłeś na 12mm całkiem możliwy jest hot spot. Spróbuj na większych ogniskowych a powinien efekt ten ustąpić. Hot spota można usunąć w programie graficznym. Spróbuj też ciut dłużej naświetlać, zapis plików w raw -orf. Obróbka na przykładzie photoshopa to auto poziomy lub ręcznie levele, mieszanie kanałów. Jeżeli wywołujesz rawa w ACR klikasz na adjustment brush i ustawiasz średnice pędzla do wielkości hot spota klikasz na hot spota i suwakiem np: exsposure zmniejszasz.