Tak jak piszesz '' De gustibus non disputandum est '' jednakże zachęcam do zabawy z channel mixer , color balance .
Tak jak piszesz '' De gustibus non disputandum est '' jednakże zachęcam do zabawy z channel mixer , color balance .
Używałem przerobionej E-1 z filtrem Schott RG780. Uważam, że jego transparencja nie jest najlepsza, bo wycina całe światło widzialne, a gotowy obraz jest monochromatyczny (jak na załączonym obrazku - JPEG prosto z aparatu). Moim zdaniem, trzeba użyć filtra, który przepuszcza widmo od ok. 650 - 720 nm, aby "złapać" trochę kolorów widma widzialnego, celem ożywienia obrazu. Filtr Schott RG780 do E-1 zamówiłem w firmie Optel w Opolu (http://www.optel.opole.pl/ - kilka lat temu, był to koszt 190,- Zetów) według załączonego szkicu i dostałem dokładnio to, co zamówiłem. Wymiany filtrów dokononał OK Serwis w Gdańsku.
Pozdrawiam
Jack
Faktycznie nic bardzo z tego zdjęcia nie da rady wyciągnąć. Tak jak piszesz filtr nie może pochłonąć całego spektrum światła widzialnego. 720nm to dobra długość fali światła.
Ja bym się pokusiła o docięcie nowego filtru np: Cokin IR 720nm i wymianę.
Ja też mam ogromną pokusęNa razie zbieram kasę, żeby "wyjąć" korpus E-510, który czeka na mnie w jakichś "spadach" po serwisie. Korpus ma walnięty kompletnie AF, co nie przeszkadza w pracy, bo nastawianie ostrości MF na LV jest właściwie jedyną dostępną opcją przy fotografii IR. Po wymianie filtra IR-Cut na IR cały układ AF (przesunięcia fazowego) jest całkowicie niecelny.
Pozdrawiam
Jack
E-510 i bez modyfikacji fajnie spisuje się w IR
https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=417&pos=5
Cześć,
Podłączę się do tego wątku![]()
Mam filterek Marumi IR, czy z moją E520 i ZD12-60 da się powalczyć? Oczywiście bez modyfikacji body![]()
Da radę. Tylko się nie przejmuj jak coś nie będzie ci wychodziło. Jak by co to pisz, pomożemy. Co do szkła 12-60 możesz mieć hot spoty na 12 mm.
Statyw, ręczna ostrość, nakręcamy filtr, przysłona f/5.6-8, iso 100 - 400max, czas naświetlania od 1s w zależności od zastanego światła.