Strona 36 z 42 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Do Rafała Czarnego,

E-500, to mój faworyt w dzisiejszej klasie cenowej używek (+14-54 i 40-150). Moim zdaniem jego największa siła, jesli chodzi o fotografie socjalną i makro, jest kolor.
    Dobrze wychodzą zarówno twarze (ciepło), zieleń, jak i kwiaty.
    Oczywiście każdy aparat fałszuje kolory, ale E-500 czyni to wyjątkowo wdzięcznie, odpłaca sie solidnie, jeśli fotograf sie przyłoży.
    Dorobiłem do tego nastepującą teorię - a może to matryca Kodaka?

Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Do Rafała Czarnego,

E-500, to mój faworyt w dzisiejszej klasie cenowej używek (+14-54 i 40-150). Moim zdaniem jego największa siła, jesli chodzi o fotografie socjalną i makro, jest kolor.
    Dobrze wychodzą zarówno twarze (ciepło), zieleń, jak i kwiaty.
    Oczywiście każdy aparat fałszuje kolory, ale E-500 czyni to wyjątkowo wdzięcznie, odpłaca sie solidnie, jeśli fotograf sie przyłoży.
    Dorobiłem do tego nastepującą teorię - a może to matryca Kodaka?

Pzdr, TJ
    Świetny aparat, choć wykonany trochę badziewnie. To była pierwsza (i na szczęście ostatnia) puszka Olka wykonana z odpustowego plastiku. Mój egzemplarz skrzypiał jak zemsta Honeckera, czyli enerdowski trabant. Co dziwne, z czasem przestał skrzypieć. Serio. Ale foty robi pierwsza klasa. Niech się nowe puchy Olka schowają jeśli chodzi o kolory i rozpiętość tonalną.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Witam
    Nie piję do nikogo konkretnie i jakieś prywatne wojenki mnie nie interesują, ale zauważyłem że już od jakiegoś czasu istnieje na forum grupka osób którzy tylko czekają na jakiś ruch w którymś z wątków sprzętowych i natychmiast zaczynają udowadniać że sprzęt olka jest do niczego, a najdziwniejsze jest to że ich obecność na tym forum sprowadza się w sumie tylko do tego.
    Przecież są fora innych systemów.
    Jednocześnie mam wrażenie, że to forum ostatnio zubożało.
    każdy ma swój rozum i oczy które mu mogą podpowiedzieć czy różnice na plus czy minus są istotne czy nie.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    qbic: Oglądam od dawna Twoje zdjęcia i powiem Ci coś, czego może nikt inny Ci jeszcze nie powiedział. Zdjęcia jakie robiłeś olkiem były o niebo lepsze niż te z nowego aparatu. Artystycznie były znacznie lepsze, a technicznie nie zauważam żadnych różnic. W związku z tym zastanawiające są Twoje wypowiedzi mówiące o męczeniu się olkami, skoro jak na dłoni widać, że jakoś olkiem lepiej Ci szło.

Pomijam oczywiście wszystkie przytyki i epitety jakimi mnie uraczyłeś w swoim poście, zwyczajnie nie ten poziom kolego.

To jest forum marki Olympus. Zarejestrowali się tu i czynnie uczestniczą ludzie posiadający sprzęt ww firmy. Skoro go kupili, znaczy wiedzą co czynią, a Ty wyzywasz ich od idiotów, którzy nie wiedząc co czynią na własne życzenie kupili sprzęt z którym się męczą ? Wiedz więc, że ja na ten przykład się nie męczę. Wacek Wantuch także się nie męczy, a wręcz chwali sobie, wielu innych fotografujących olkami ma tak samo, są zadowoleni, bo robią zdjęcia, nie ważne czym, ważne że sprzęt który mają im w tym pomaga. Popatrz sobie na Fatmana, na mariusha i wielu innych super gości bywających na tym forum. Oni robią zdjęcia i nie wdają się w żadne dyskusje sprzętowe. Jeśli już to robią, to od tego mają fora zrzeszające użytkowników sprzętu marek jakie posiadają.

Niestety lekarstwa na rozbuchane ego kolegi q nie posiadam, więc spodziewam się odpowiedzi takiej jak zwykle (czyli ostro i ad personam).

Do autora pierwszego posta: Od poszukiwania sprzętu są fora niezależne, na nich masz spore spektrum użytkowników różnych aparatów i tam dowiesz się czegoś sensownego. Na forum danej firmy z zasady nie pyta się co wybrać pośród oferty różnych firm, bo odpowiedzi mogą być mocno stawiające na sprzęt firmy jakiej forum schlebia. Jest fotorecenzja, fotopolis, świat obrazu, optyczni. Tam szukałbym odpowiedzi, jeśli oczywiście Ci na niej zależy. Tak naprawdę to pooglądaj obrazki z tych aparatów idź do sklepu "dla idiotów" czy też euro i weź je do ręki. Gwarantuję, że wybierzesz najlepiej, bez niczyjej wojenki i wskazywania co jest najlepsze. Mój poprzedni post właśnie taki miał sens (niezrozumiały przez niektóre osoby), że wybór to indywidualna sprawa i nic nam do tego. Pozdrawiam.

PS @arthus: zubożało ponieważ sporo osób zauważyło, że to już nie jest forum olympusa.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 19.06.10 o 10:05

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    qbic: Oglądam od dawna Twoje zdjęcia i powiem Ci coś, czego może nikt inny Ci jeszcze nie powiedział. Zdjęcia jakie robiłeś olkiem były o niebo lepsze niż te z nowego aparatu. Artystycznie były znacznie lepsze, a technicznie nie zauważam żadnych różnic.
    Napisalem to kiedys, oczywiscie w moim stylu - czytaj bardziej dosadnie. Dostalem malego warna od morderatorki
    Rolleicord, Canon
    flickr

qbic
    Gość
    qbic: Oglądam od dawna Twoje zdjęcia i powiem Ci coś, czego może nikt inny Ci jeszcze nie powiedział. Zdjęcia jakie robiłeś olkiem były o niebo lepsze niż te z nowego aparatu.
    Wszystko jest względne, ja mam na ten temat inne zdanie.

Pomijam oczywiście wszystkie przytyki i epitety jakimi mnie uraczyłeś w swoim poście, zwyczajnie nie ten poziom kolego.
    Możesz zacytować drogi kolego?

To jest forum marki Olympus. Zarejestrowali się tu i czynnie uczestniczą ludzie posiadający sprzęt ww firmy. Skoro go kupili, znaczy wiedzą co czynią, a Ty wyzywasz ich od idiotów
    Z pewnością mam jakaś chorobę psychiczna gdyż nie pamiętam reklamowania media marktu.

Niestety lekarstwa na rozbuchane ego kolegi q nie posiadam, więc spodziewam się odpowiedzi takiej jak zwykle (czyli ostro i ad personam).
    To nie moja wina ze tak to odczytujesz.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Napisalem to kiedys, oczywiscie w moim stylu - czytaj bardziej dosadnie. Dostalem malego warna od morderatorki
    jesteś wiec moim małym bohaterem!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Wacek Wantuch także się nie męczy, a wręcz chwali sobie, wielu innych fotografujących olkami ma tak samo, są zadowoleni
    opad rąk i nie tylko
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 19.06.10 o 11:06 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    opad rąk i nie tylko
    widzę, że kolega zna lepiej Wacka (zazdraszczam), jakoś ze mną w prywatnej rozmowie twierdził to co ja napisałem. Powiedział też jedną fajną rzecz (nie jeden raz zresztą), że po co ma zmieniać, jak to co ma mu pasuje. To jest właśnie idealne podejście. Nie gonić za króliczkiem, robić to co się ma środkami które do tego wystarczają. Wacek ma także Linhofa, zapytaj czemu nim zdjęć nie robi.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dzemski,odpuść - tak jak inni odpuscili.Karmisz trolla

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    dzemski,odpuść - tak jak inni odpuscili.Karmisz trolla
    masz rację voovoo2. Plują w twarz, a niektórzy uważają, że pada deszcz

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Rozsądna, rzeczowa wypowiedź Dżemskiego, jeśli chodzi o problem sprzęt/focenie.

Dzisiejsze lustrzanki sa bardzo zaawansowanym sprzętem, stawka jest zarówno w segmencie amatorskim, jak i semi pro wyrównana.
    Jesli chodzi o początkujących, to generalna zasada jest taka - na każdym sprzęcie z trybami PASM da się uczyć.
    Polecanie na początek wypasionej aparatury mija sie z celem.
    Jesli chodzi o ambitnych, to poczynając od DSLR entry level, każdym aparatem w 95 % tematów można wykonać powalającą fotkę. Tylko trzeba chcieć.
    Na luminous-landscape.com da się zobaczyć zdjęcia i poczytać o foceniu kompaktami "uzupełniajacymi" DSLR (G10, G9, ostatnio Samsung EX1 24-72 mm, 1,8-2,4, RAW). Autorzy zawsze podkreślają, że przy niskim ISO oraz nie bardzo specjalistycznym fotografowaniu (streetphoto, krajobraz, fotografia socjalna) da się zrobić tymi "zwykłymi" kompaktami fotki nie odbiegające od lustrzankowych. np. portret we wnętrzu przy świetle zastanym (prawie). Naturalnie trzeba wiedzieć kiedy i gdzie przyłożyć obiektyw. To jest wiedza, którą sie zdobywa własną pracą (zwykle trwa to lata) i do tego nie jest potrzebny wyrafinowany sprzęt.

Na koniec wyrażę przekonanie, ze Olkami można robić dokładnie tak samo dobre fotki, jak innymi C, czy S. Pewne zmitologizowane niedostatki olków, jak nieznacznie mniejsza dynamika lub nieznacznie mniejszy S/N (sygnał/szum) na lewej gałęzi krzywej, w niektórych modelach lub wydziwianie (brak obiektywów z shiftem??) nie mają żadnego znaczenia w fotografii amatorskiej. Można nawymyślać wiele wad, lecz żadna z nich nie będzie niczym więcej niż rąbkiem spódnicy przeszkadzającym złej baletnicy.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 19.06.10 o 11:38