Jak napisał kowal - nie ma systemu idealnego. Ja sobie Olka zostawiam, bo go po prostu lubię. Planuje również zakup puszki z innego systemu co by sobie pomóc na ślubach.
Tak sobie czytam i przeglądam i mam wrażenie, że o ile Nikon ma świetne puszki to ze szkłami im idzie średnio. Z kolei Canon ma kapitalne szkiełka, ale wsadzając AF ze starego 5D do nowego jakoś mnie zniechęcił.
I co tu teraz wybrać ?![]()
Witam !
Mam E-620 i dobre szkla i foce tym amatorsko wszystko co chce i
jestem zadowolony.
(Krajobrazy, Ludzie, Sluby, Nocne sesje, Zwierzeta, Makro)
Wczesniej mialem Canona 10D ktorego po 5 latach sprzedalem.
Pentaxa K10D prawie nie uzywam - Wiec to tez pewnie sprzedam.
Czytam to co piszesz i mozesz mi wytlumaczyc dlaczego
mi Olek odpowiada ? Przeciez 4/3 szumi i jest nierozwojowy a
jak to sie dzieje, ze mi wychodza miodzio odbitki 21x15 oraz
powiekszenia na sciane bez szumu i pixelozy ?
Jak to sie dzieje, ze mi ISO wypada od 100-400 ISO a nie 1600 ?
Jak robilem sluby z lampa to wystarczalo mi max. 400 ISO wiec
co jest... czy jestem jakis dziwny, ze mi takie iso pasuje czy
musze koniecznie windowac do 1600 aby powiedziec ludziom, ze 4/3 jest do bani bo jest wiekszy szum ?
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Przestań wierzyć w bajki i zacznij używać tego "starego AF" a przekonasz się, że nie jest gorzej niż w sprzęcie, którego aktualnie używasz. Przynajmniej na ślubach.
Co do wyboru systemu to odradzam olka każdemu kto chce wyjść poza kity. Nie ma sensu tracić czasu i oszukiwać się, że jest lekko, dobrze i tanio. Co z tego, że "optycznie rewelacja", czy że "w innym systemie nie ma 14-54", że "według testów....".
Po jakimś czasie zacznie brakować czułości, szerokości. A obiektywy, które chciałoby się mieć kosztują kosmiczne pieniądze.
Owszem, świadomie można kupić olka i mieć wszystko czego do szczęścia trzeba ale mało kto kupuje świadomie, szczególnie w początkowej fazie fotografowania.
Szkoda, że tak zażartych dyskusji nie ma w wątkach w ocenie zdjęć.
Jak maja być, skoro Olkiem nie da się robić zdjęć nadających się do pokazania komukolwiek..
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra