Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 102

Wątek: Zuiko Digital 7-14 - moje wrażenia / jaki szeroki kąt sobie kupić

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Jestem na etapie szukania szerszego szkła niż 11-22,które w wielu sytuacjach okazało się nie sprostać moim zamierzeniom,gł.w terenie;brakuje mi tych kilku stopni aby pokazać to co chciałbym.
    Cały czas myślę o 7-14 ale waham się,bo to jest raczej obiektyw z tej wyższej cenowo półki i nie wiem czy warto tyle inwestować w to kasy.
    mnie ciekawi dlaczego skreślasz ZD8mm fisheye z krajobrazów?
    ZD7-14 jest genialnym szkłem ale wielkim i drogim, prawdę mówiąc głównie rozmiar zaważył, że nie wszedłem w D300, bo E-3+ lampa był w tej samej cenie

Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Moje wahanie ma głębszy wymiar - gdyby ktoś powiedział mi dzisiaj,że Olek poprawi w znaczący sposób DR a najlepiej wejdzie w pełną klatkę,to bym się nie wahał i kupował od ręki,bo z pewnością te szkiełko warte jest każdej złotówki czy pensa. ...
    co do DR mam ten sam problem ale nie rozumiem dlaczego hipoteczne wejście Olka w FF mogło ci w czymś pomóc bo najwyżej współużyjesz baterię i lampę ale nie obiektywy.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    wada jest tylko jedna - ten obiektyw musi zarabiać na siebie...
    eeeeeeeeeeee tam raz musi zarobić. Jedno dobre zlecenie i szko ma racje bytu

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    może ktoś wstawić sample z 7-14 wykonane w ciasnych pomieszczeniach, np łazienki albo pokoje... zależy mi na tym żeby się przekonać jaka jest różnica w krzywiznach w porównaniu do 9-18 jaki posiadam z którego nie do końca jestem zadowolony

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    może ktoś wstawić sample z 7-14 wykonane w ciasnych pomieszczeniach, np łazienki albo pokoje... zależy mi na tym żeby się przekonać jaka jest różnica w krzywiznach w porównaniu do 9-18 jaki posiadam z którego nie do końca jestem zadowolony

Z jakiego powodu jesteś niezadowolony z 9-18mm?

Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    w krajobrazie jest ok, ale czasami zdarzy mi się zrobić jakiś pokój, lub łazienkę w celach np. reklamowych i wtedy już jest za ciasno, generalnie chciałem dowiedzieć się jak ta różnica wygląda w małych pomieszczeniach jeśli chodzi o szerszy kąt widzenia oraz czy zniekształcenia są mniejsze...

| OlyJedi Awatar Candela
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ostatnio zakupiłem 9-18 za nieduże pieniądze i uważam, że jest to bardzo przyzwoity sprzęt. Mógłby być jaśniejszy no ale trudno, może taki być jaki jest. Jeżeli kupił go ktoś aby zarabiał na siebie to ten obiektyw jest w stanie to zrobić. Tylko też zlecenie trzeba mieć albo je umieć wykorzystać. A że nie zadowala no trudno to jak z tym kawałem z góralem w sądzie na sprawie rozwodowej, że jemu żona nie odpowiada seksualnie, ale całej wsi odpowiadała
    EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,

| OlyJedi Awatar szamotl
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mnie też bardzo spodobał się ten obiektyw (po ujrzeniu zdjęć epicura) i postanowiłem stać się jego właścicielem w przeciwieństwie do "górala" jestem z niego bardzo zadowolony, większość fotek z wakacji zrobiłem nim właśnie.
    Ostatnio edytowane przez szamotl ; 3.08.10 o 20:46
    Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon

Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dobrze że ja niskopienny góral, bo bym pomyślał że do mnie pijecie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dwie uwagi:
    1. W tekście są drobne niedociągnięcia gramatyczne, co nie wpływa na zrozumiałość całości, ale ...
    2. Warto sprawdzić czy 9mm w 9-18mm to rzeczywiście to samo co 9mm w 7-14mm, pożyteczne byłoby takie porównanie tego samego kadru dodać.

Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Dwie uwagi:
    1. W tekście są drobne niedociągnięcia gramatyczne, co nie wpływa na zrozumiałość całości, ale ...
    2. Warto sprawdzić czy 9mm w 9-18mm to rzeczywiście to samo co 9mm w 7-14mm, pożyteczne byłoby takie porównanie tego samego kadru dodać.
    Przypomniało mi się dzisiaj, że prosiłeś o porównanie obu szkieł na 9mm.
    Parametry identyczne, aparat ze statywu nie ruszany, przekręciłem tylko obiektywy.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7-14x.jpg
Wyświetleń:	293
Rozmiar:	871,2 KB
ID:	39965   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9-18x.jpg
Wyświetleń:	285
Rozmiar:	900,6 KB
ID:	39966