Różnica prawie żadna.
Różnica prawie żadna.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Myślę że różnica wyjdzie na długich liniach, przetestuje kiedyś np. na wysokich budynkach. A może poddacie jakiś pomysł w jakich warunkach najlepiej przeprowadzić taki teścik tych szkieł...
Różnica w kącie widzenia powinna być widoczna niezależnie od warunków. Byleby statyw był w dokładnie tym samym miejscu.
nie wiem jaki jest kąt widzenia dla zuiko 7-14 na 9mm ale prawdopodobnie zbliżony do 9-18 na 9mm...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wydaję mi się że chyba nie zrozumiałeś tego porównania zuiko 7-14 nie był na pełnej szerokości tylko na 9mm... Różnic jakich można się doszukać są w krzywiznach... 9-18 ma nawet delikatnie większy kąt widzenia na tej ogniskowej...
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 12.10.10 o 21:35 Powód: Automatyczne scalenie postów
Zrozumiałem. Różnice w kącie widzenia spowodowane są po prostu dystorsją, która w ZD 9-18 jest większa.
dla mnie różnica jest oczywista i widać to dokładnie na ściance szafy z prawej strony. Przy ZD 9-18 jest wyraźny łuk a przy ZD 7-14 linia prosta i chyba własnie to jest ta zasadnicza różnica. Statyw był dokładnie wypoziomowany.
Macie problemy... 7-14 to absolutnie genialny obiektyw, tylko trzeba się z nim obchodzić ostrożnie jak z jajkiem. Jeśli ktoś biadoli, że drogi, to po prostu go nie potrzebuje.
Szkoda że w 4/3 nigdy nie było i nadal nie ma do czego go przypiąć. Moim zdaniem największy sens miał 7-14 podpięty do E-3 (100% w wizjerze oraz IS), ale wciąż nie był wykorzystany w pełni.