Czytajac wasze wypowiedzi widze kilka niejasnosci: mianowicie nie wiem co znaczy FF i chyba FB, oraz co to jest i na czym polega ta cala kalibracja po zakupie tej sigmy, ktora mnie zainteresowała w ostatnim czasie.
Czytajac wasze wypowiedzi widze kilka niejasnosci: mianowicie nie wiem co znaczy FF i chyba FB, oraz co to jest i na czym polega ta cala kalibracja po zakupie tej sigmy, ktora mnie zainteresowała w ostatnim czasie.
Przepraszam, że zrobię offtopa ale wkur.... się właśnie na maxa... zadzwoniłem do serwisu sigmy aby ponownie umówić się na kalibrację szkła i co się okazało od 1.03.2010 roku za wysyłkę do kalibracji obiektywu na gwarancji płaci się z własnej kieszeni ! ! ! więc osobą chcącym kupywać szkła sigmy zdecydowanie ODRADZAM ---> bo sam już w przeciagu roku muszę odesłać szkło po raz 2gi do serwisu na '' kalibrację'' która trwa (ostatnio w moim przypadku prawie 4 tygodnie).I jeszcze za to zapłacic.
Pozdrawiam;MicSzu.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
ale nie dowiedzialem sie jeszcze o co chodzi z ta kalibracja?. Skoro kupuje obiektyw dedykowany do olympusa to po co mam jeszcze go kalibrowac?
Jeszcze dzisiaj rano zdecydowany bylem na sigme 50, bo ten ZD nawet wizualnie gorzej wyglada, a i "suche" parametry ma gorsze.
Nie wiem nic o Sigmie, poza faktem, że jest działkę jaśniejsza od Zuiko, co trudno przecenić, ale z drugiej strony ZD 50/2 to taka perełka - trudno do obiektywu mieć jakieś "ale" - "żyletka" od pełnej dziury, AF bezbłędny, chociaż dość głośny i wolny bo to szkło makro.
Jeszcze dziś robiłem małe porównanie na moje potrzeby - ZD 50/2 kontra 35-100/2 - oba szkła na 50mm F2. ZD 50/2 wymiata...