Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 133

Wątek: Sigma 50mm f/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jestem po ślubie, weselu i plenerze ślubnym z Sigmą. Znaczy nie brałem z nią ślubu, tylko nią fociłem Na razie przygotowuję zdjęcia, więc jestem zarobiony, ale wkrótce zdam relację, jak ten obiektyw sprawdza się w boju. Na razie takie szybkie spostrzeżenia:

- f/1,4-2,0 + iso 400-800 i można zapomnieć o lampie w kościele - jest niepotrzebna;

- AF w takim nie za dobrym "kościelnym" świetle jest równie wolny, co w kicie ZD 40-150, podczas gdy ZD 14-54 ustawia ostrość błyskawicznie nawet na długim końcu (f/3,5); w dobrym świetle Sigma jest dość szybka;

- fotki w słabym świetle wydają się mniej ostre, niż na zewnątrz w świetle słonecznym, więc AF chyba lubi sobie trochę spudłować w ciemnicy - ale wszystko w granicach, które da się zaakceptować;

- muszę jeszcze trochę posiedzieć nad kalibracją AF, bo albo obiektyw zaczyna już wyraźnie mydlić na pełnej dziurze w mocnych punktach kadru, albo każdy punkt AF wymaga osobnej korekcji; środkowy skalibrowałem i jest OK - o pozostałych nie pomyślałem;

- dwa razy niechcący przełączyłem przełącznik AF-MF i zanim się zorientowałem, strzeliłem kilka kompletnie spudłowanych zdjęć; jednak jestem przyzwyczajony do przełączania AF-MF z poziomu puszki - może użycie kombinacji "przycisk + rolka" wymaga nieco więcej czasu, ale przynajmniej wyklucza przypadkowe przełączenie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Bo? Poprostu człowiek ma dość jak kupuje coś za ciężko zarobioną kasę i musi z tym ''latać'' co chwilę do serwisu a w dodatku do tego wszystkiego serwis działa jak ŚLIMAK.
    Dziwne - jakoś setki i tysiące osób na innych forach tak nie narzekają. Zwłaszcza na serwis który jest ogólnie chwalony.

Ja kupuje Sigmy nowe i używane - jakoś nie mam takich dramatycznych przeżyć jak Ty. Zwłaszcza, że opisujesz "Sigmy jako złomy" na podstawie jednego obiektywu, który widocznie jest padaką (egzemplarz).

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Dziwne - jakoś setki i tysiące osób na innych forach tak nie narzekają. Zwłaszcza na serwis który jest ogólnie chwalony.

Nie tak TYSIACE i nie tak ''nie narzekają'' bo wystarczy zerknąc na inne fora i co krok gdzieś jest ''problem''.

Ja kupuje Sigmy nowe i używane - jakoś nie mam takich dramatycznych przeżyć jak Ty. Zwłaszcza, że opisujesz "Sigmy jako złomy" na podstawie jednego obiektywu, który widocznie jest padaką (egzemplarz).
    Nie jedynego szkła.. a co do waszych dogryzek ( was innosystemowców co tylko na ''kundlach'' jadą bo... i dlatego ich tak bronicie...) Pozatym nie mówie, że serwis jako tako jest zły (bo ostatnio zrobili wszystko w miarę OK) tylko, że sę nie w porzadku wobec klienta poniewarz skazują go na dodatkowe koszty. Bo juz jaki sprzęt spędzi w serwisie te 3-4 tygodnie można przeboleć (choc na tle serwisu olka jest to PORAŻKA). Pozatym jaka przyjemność miec szkła które nie ze wszystkimi korpusami współpracują jak powinny?
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    ( was innosystemowców co tylko na ''kundlach'' jadą bo... i dlatego ich tak bronicie...)
    Cieszę się, że tak doskonale znasz moją szklarnie

Ostatnio edytowane przez S4INT ; 1.06.10 o 19:00

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To taka szybka podpowiedz (oprocz Micsza, bo widze ze jest oponentem do calej reszty) kupic sigme czy ZD? Chodzi mi o 50mm
    Ostatnio edytowane przez blair7 ; 1.06.10 o 22:15

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blair7 Zobacz posta
    To taka szybka podpowiedz (oprocz Micsza, bo widze ze jest oponentem do calej reszty) kupic sigme czy ZD? Chodzi mi o 50mm
    Do czego - do portretu, czy również do makro? Jak również do makro to Zuiko, jak do portretu to sam nie wiem. Zuiko można kupić w ciemno, Sigmę wolałbym wypróbować lub mieć możliwość zwrotu. Poza tym Sigma to stosunkowo nowe szkło, niewielu ludzi jej używa, szczególnie z 4/3.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Raczej do portretu, ew jako bardzo jasny obiektyw do reporterki, tudziez czegokolwiek innego (czyt. zabawy)

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Oba są dobre. Jeżeli Sigme to tylko z gruntownym przetestowaniem przed zakupem (albo ze świadomością możliwości pożegnania się z nią na jakiś czas po zakupie ). ZD50 to naprawdę świetny obiektyw.
    Testowałem go dzięki uprzejmości Romka przed sprzedażą systemu i jedyne do czego mogę się doczepić do dość wolny AF co akurat przy zdjęciach, które nim robiłem w niczym mi nie przeszkadzało.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kup ZD w Olyjedi... zaoszczędzisz 450zł (co najmniej bo słanie sprzętu do serwisu na własny koszt jest drogim rozwiazaniem) I będziesz miał pewniaka a tą działkę w jasności i szybkości AF napewno nadrobi jego celność i inne walory ZD
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Alleg_pl
    Gość
    Ja bym wzial Sigmę, z ZD50 mam srednie doswiadczenia, chociaz szklo jest naprawde ok.
    a juz wogole jesli w gre wchodzi np wycieczka do sigma pro center i wybranie sobie z np 4-5 sztuk tej "najlepszej"

tak zdaje sie postapilo paru forumowiczów, i oidp oni nie narzekaja ze szkło złe, ze kalibrowac, ze to ze tamto.

Micszu, do Krakowa masz niecala godzinke. Kupujac szklo za 2k chyba warto poswiecic chwile, zeby potem nie marudzic ze złe, niedobre, ze sie rozjezdza i wogole ze to co napisales wyzej... Troche rozsadku, i po problewmie.