Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 77

Wątek: Który wybrać - tylko nie bijcie;)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez a_wykrota Zobacz posta
    Albo jeszcze lepiej przekonać młodych, że jednak to będzie lipa z takiej małpki.

Nie rozumiem ludzi, którzy np. wynajmują fontannę czekoladową za 2500zł z której może ze 3 osoby na weselu skorzysta lub zamawiają inne "odjechane" atrakcje na weselu tylko dla szpanu.

Nawet za 1500zł można znaleźć dobrego fotografa.

Bardzo lubię cytat :

“Tort zjedza goscie, kwiaty zwiedna, suknia powedruje do kufra na strychu, zostana tylko zdjecia…”
    Joe Buissink

W pełej rozciągłości się z Tobą zgadzam.. ale cóż zrobić? Znam wiele osób które nie biorą/brały fotografa.. albo szukali fotoziutka za 500 zł którego zdjęć nie będe komentował. Dla kogoś kto chce się nauczyć to bardzo dobra okazja do ćwiczenia warsztatu bez wyrzutów sumienia.(robiąc do za darmo) Moim zdaniem lepiej zrobić to za free, niż brać 300 zł za coś gdzie jest duże ryzyko spieprzenia. Zdjęcia raczej będa lepsze niż te z małpek, biorąc pod uwagę że skupisz się na zdjęciach i będziesz tam tylko po to.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Qben Zobacz posta
    W pełej rozciągłości się z Tobą zgadzam.. ale cóż zrobić? Znam wiele osób które nie biorą/brały fotografa.. albo szukali fotoziutka za 500 zł którego zdjęć nie będe komentował. Dla kogoś kto chce się nauczyć to bardzo dobra okazja do ćwiczenia warsztatu bez wyrzutów sumienia.(robiąc do za darmo) Moim zdaniem lepiej zrobić to za free, niż brać 300 zł za coś gdzie jest duże ryzyko spieprzenia. Zdjęcia raczej będa lepsze niż te z małpek, biorąc pod uwagę że skupisz się na zdjęciach i będziesz tam tylko po to.
    Nie no pewka - to jest wyjście. Jednak bardziej skłaniam się ku asyście - zobaczysz sobie jak ktoś pracuje - kiedy np. w kościele można robić zdjęcia a kiedy niekoniecznie - jak się tam zachować itp.

Inna sprawa to kurs, który trzeba przejść, żeby móc fotografować w kościele - ostatnio ciągle księża pytają mnie o legitymacje z pozwoleniem. Gdy jesteś jako asystent to raczej przejdzie - gdy chcesz sam focić i nie masz to jest problem.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Zawsze można powiedzieć, że to wnuś Antek z aparatem i czy ksiądz nie pozwoli mu zrobić zdjęć bez legitymacji.. ew pozostaje "cołaska"

Co do asysty, ciężko znaleźć kogoś kto weźmie Cię na ślub.. Sam szukałem, niestety nikt nie jest zainteresowany taką współpracą. Chyba profesjonalista woli robić to sam, a nie z kimś kto będzie go ciągle o coś pytał, błyskał, właził w kadr. Chyba, że to stary znajomy..

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Hm mnie jakoś para młoda przemyciła do kościoła, ksiądz tylko przed mszą powiedział, żeby nie wchodzić przed ołtarz.
    Ponieważ mam tylko D200 to robiłem z lampą i odbijałem światło od sufitu.
    Zresztą kamerzysta latał z takim przenośnym halogenem i trochę przeszkadzał
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Co wy z tymi ślubami. Kolega wspomniał jedynie, że:

Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    Bardzo proszę o Waszą pomoc! Pojawił mi się projekt, w którym nie dam rady kompaktem muszę kupić lustro, jest fotografia wnętrz, kompozycje kwiatowe i wystrój wnętrz a do tego w najbliższym czasie rodzinne wesele a nawet dwa z którego się nie wywinę:/ mam do dyspozycji +/-4k idealnie gdybym kupił cały new zestaw puszka + szkło, ewentualnie nowa puszka i używane szkło (sam bardzo szanuję sprzęt i używany jest już po rozpakowaniu pudełka irytuje mnie jak mi ktoś mówi że "ślady normalnego użytkowania" a są rysy pęknięcia i ogólny syf ;p)
    Jak widać wspomniane są jedynie 2 śluby i nie ma nic o prowadzeniu biznesu w tym kierunku (może jest to jakoś sprytnie przemycone w tekście, ale ja tego nie widzę). A gdzie pozostałe zastosowania? Obiektywy o minimalnej ogniskowej 28 mm do wnętrz? A gdzie głowica panoramiczna w polecanych zestawieniach? Nie mówię, że konieczna, ale przydatna. Choć licho wie co to za "fotografie wnętrz" kolega miał na myśli. Generalnie robicie koledze przysługę... że hej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hades, nie ucinaj jakże twórczego offtopu.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    No dobra, ale nikt nie bierze pod uwagę, że nie wszyscy biorący ślub to dojne krowy? Dla mnie nawet 1500zł to po prostu duża kwota jest. Podkreślam - dla mnie. Jeśli ktoś robi skromny ślub, to wierzcie mi - czasami taka kasa na fotografa jest nie do pokonania. I tyle. I może poprosić o pomoc rodzinę. Fotograf to nie chirurg, nikt nie umrze jak on się pomyli... i jeśli ktoś prosi o pomoc, to widocznie ma powody.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

kowalikster
    Gość
    Oj zgadzam się z Mysikrólikiem na całej linii.
    Myślę, że nie ma sensu trollować tutaj samym fakcie robienia zdjęć na ślubie czy na koncercie i czy ktoś ma pojęcie o tym czy nie, czy się sprawdzi czy nie.
    Pytanie jest raczej sprzętowe i chyba warto by się było na tym skupić - jest podany budżet, jest podane najbliższe wykorzystanie sprzętu więc może guru sprzętowi niech się wypowiedzą w tym temacie a guru kotleciarscy może niech zwolnią z pisaniem, że amator nie zrobi dobrych zdjęć.
    Pamiętajcie, że pamiątką będzie też nieartystycze zdjęcie z takiej ceremonii - więc lepiej mieć kogoś kto przyjdzie i zrobi zdjęcia niż liczyć na to, że wujek Heniek nie zapije pały i zaśpi na oczepiny.
    Sam chętnie posłucham rad dotyczących sprzętu dla początkującego kotleciarza. Zresztą chyba każdy z nas zaczynał zabawę z lustrem, choćby się z nim urodził.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dla początkującego kotleciarza: C30D lub C40D + Tamron 17-50 2,8 + 50-ka 1,8 + lampa 430ka (stara) + dużo kart 2GB.
    Lub cokolwiek podobnego o tej szumności, jasności i ogniskowych.
    Alleluja, idźcie i nie grzeszcie dalej

PS. Amator zrobić znośne zdjęcia na jednym ślubie na pięcdziesiąt - kiedy wszystko zagra mu tak jak powinno

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Dokladnie jak pisze Mariusz -jako amator robilem wlasnie na jednym slubie (tylko na jednym), piecdziesiatka (mm) i jakos to zagralo
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!