Trotka, zajrzyj tutaj jak masz trochę wolnego czasu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686
pooglądaj też galerię Kasprzyka, na pewno pomogą w wyborze obiektywu.
Pozdrawiam.
Trotka, zajrzyj tutaj jak masz trochę wolnego czasu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686
pooglądaj też galerię Kasprzyka, na pewno pomogą w wyborze obiektywu.
Pozdrawiam.
"pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"
Za kolegami - 70-300 nie nadaje się do portretów (głównie ze względu na długość, ale również na światełko), dla mnie czasem nawet 50 jest za długa... Obiektywy o których napisałaś raczej bardziej nadają się na fotografowanie ptaków. Ogólnie chyba jednak ciężko będzie znaleźć coś zarówno do portretu jak i przyrody - są to jednak dwa tematy dość znacznie odbiegające od siebie, ja np ostatnio fotografując przyrodę (miałem ochotę zapolować właśnie na ptaki) zacząłem rozglądać się w torbie za czymś dłuższym od kitowej 150, niestety nie znalazłem![]()
heh mam jeszcze podstawowy kit 14-42 , szykuje mi sie slub w rodziniei myslalam ze 70-300 sie nada
chyba sie zdecyduje na dluzszy kit poniewaz co weekend laduje na wsi i bywalo tak jak piszesz ze brakuje w plecaku ogniskowej
dziekx i niebawem jak nafoce cos ciekawego to zapodam
![]()
Mi właśnie dłuższy kit nie starczył ostatniopomyśl może o używce starszej wersji 40-150 o lepszym świetle. Na ślub natomiast chyba jednak 14-54 lub 12-60 będzie bardziej optymalne, choć niestety już cenowo dość znacznie różniące się od kita czy choćby 70-300...
Ale w sumie to temat o zdjęciach więc dawaj fotki![]()
hey !
mam takie pytanko , posiadam obecnie oprogramowanie OLYMPUS MASTER 2 i nie wiem jaka wybrac rozdielczosc dla Rawow ? Ustawilam 2000 piksele/ cal ,nie wiem czy dobrze zrobilam![]()
Eee a po co tm sobie glowe zawracac. Toz to nie ma znaczenia (ani na jakosc zdjecia, ani na jego wymiary w pixelach). To paramert wirtualny, umozliwiajacy szybkie, automatyczne zwymiarowanie zdjecia w rzeczywistosci (w cm na wydruku). Ja zostawiam 300 dpi, bo chyba taki standard jest.
Jak bedzie powiedziane, ze odbitki robia z rozdzielczosci 300 dpi to jak sobie przeliczysz 4000x3000 pikseli to Ci wyjdzie ze fotka bedzie miala w rzeczywistosci wymiary 33cm x 25cm. Jak lab bedzie naswietlal z rozdzialka 2000 dpi to fota by miala wymiary 5cm x 3,75cm. Jasne?
Tom
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Witam
przed chwilka bylam rowerem na moscie Milenijnym .
a to z mojej kolekcji![]()
No wlasnienajpierw musze oddac do renowacji bo niestety kupilam walnieta (nie dziala kolo nastaw dlugich czasow
a tak to smiga ) ,jeszcze szczerze mowiac nie zrobilam nim ani jednego zdjecia ,ale jak cos to dodam
pozdr