Strona 30 z 76 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez osiołek Zobacz posta
    właśnie o tym myslę
    (teoretycznie tylko, nie planuję zakupu SHG ale HG w przyszłości albo taka Sigma 105 czy Sigma 150, kto wie...)
    korpus z aku waży: 360 g, kit natomiast 160g, ale Olek sprzedaje go też w podwójnym kicie z ZD 40 -150 i adapterem 4/3 na Mikro- ważących łącznie koło 350 - 400g- więc sam korpus będzie bardzo podobnym bezproblemowym obciążeniem dla bagnetu , przy założeniu trzymania za szkło .

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Trochę bazarowo ta skóra wygląda.
    Wolałbym chyba okładzinę z gumy, poprawiającą chwyt.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam serdecznie,
    to mój pierwszy post na tym forum.

Od tygodnia jestem szczęśliwym właścicielem E-PL1.
    Dość długo się wahałem przy zakupie E-P1. Bardzo mi się podobał, fajny ciężki sprzęt wyglądający bardzo przyjemnie. Olek pokazał*E-P2 z wizjerem i tak mi styczeń minął na dywagacjach czy wydać*4tyś na drugi aparat (używam lustrzanki Nikona). Potem premiera E-PL1...
    Kupiłem z kitowym obiektywem 14-42 i powiem szczerze, że jestem bardzo miło zaskoczony.
    Opanowanie aparatu zajęło mi chwilę, brak rolki nie jest problemem - menu jest bardziej przemyślane niż w E-P1/2. Bardziej intuicyjne. Można zrobić wszystko to samo co w E-P2 (miałem go na testy 2 dni), ale o wiele szybciej. Nawet moja żona bardzo szybko opanowała podstawowe funkcje.
    Może dla was - osób od lat używających Olka jest to przeszkodą, ale zaręczam, że to tylko kwestia przyzwyczajenia. Nawigacja jest bardzo intuicyjna.

Przy okazji odkryłem, że całkiem miło ta maszynka nagrywa film. Znowu dostęp funkcji, zmiana np. na MF to momencik. Piękna sprawa. Od tygodnia nie ruszyłem kamery HD jaką*mam... oczywiście kamera ma o wiele więcej funkcji i lepszą*jakość, no ale filmowanko "przy okazji zdjęć" to bardzo dobrze wychodzi temu E-PL1. Jeszcze tylko czekam na dobry jasny obiektyw i może jeszcze bardziej jakość filmu się*podniesie. Ostrzę sobie ząbki do Noktor HyperPrime 50 mm f/0.95 - w sam raz do filmowania (dostępny od połowy kwietnia)

Wracając do zdjęć, cytowane były źródła z przykładowymi fotkami, od siebie powiem, że bardzo, ale to bardzo dobrej jakości są zdjęcia, zaszumienie oczywiście jest, ale znośne, wręcz akceptowalne. AF też*nie nastręcza trudności, nie jest to może klasa mojego Nikona ale nie oczekuję od takiego małego aparaciku za ułamek ceny (kupiłem za 1700zł EPL1) rewelacji na miarę profesjonalnej półki.

Dziękuję za uwagę.
    Stawiający pierwsze kroki w maszynkach Olympusa
    QDS.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Witaj na forum. A powiedz, jak się sprawuje AF w pomieszczeniu oświetlonym, dajmy na to, nocną lampką.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez QDS Zobacz posta
    Witam serdecznie,
    to mój pierwszy post na tym forum.

Opanowanie aparatu zajęło mi chwilę, brak rolki nie jest problemem - menu jest bardziej przemyślane niż w E-P1/2. Bardziej intuicyjne. Można zrobić wszystko to samo co w E-P2 (miałem go na testy 2 dni), ale o wiele szybciej. Nawet moja żona bardzo szybko opanowała podstawowe funkcje.
    Może dla was - osób od lat używających Olka jest to przeszkodą, ale zaręczam, że to tylko kwestia przyzwyczajenia. Nawigacja jest bardzo intuicyjna.
    Ostatnio jak oglądałem E-PL1 w MM, to zauważyłem, że zmieniając jakiś parametr i akceptując go przyciskiem jest chwilowe przyciemnienie ekranu, coś jakby mignięcie. Też tak masz?
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    po wywołaniu sobie tego rawa w RT jestem bardziej niż mile zaskoczony ilością szumu i ilością detalu. Zwłaszcza ta kołowa tabela z cyframi mnie mocno łupnęła o ziemię Oczywiście wywoływaczka ta ma swoje wady (widoczne na podziałce skali proporcji w najdrobniejszym podziale linii), ale tak czy siak, jest naprawdę dobrze.
    Wywoływałem w UFRAW - niestety (albo stety) dalej jest numer z niedoświetlaniem o 1EV, tak jak w E-620 czy E-30, no i po podciągnięciu szum jest nadal spory. Za to - przyznam - bardzo na plus zaskoczyło mnie zachowanie detali. Jakby to jeszcze tak o 1EV podrasowali i wsadzili w następcę E-620 to wiem na co mojego wymienić jak się skończy gwarancja
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Roba66 Zobacz posta
    Ostatnio jak oglądałem E-PL1 w MM, to zauważyłem, że zmieniając jakiś parametr i akceptując go przyciskiem jest chwilowe przyciemnienie ekranu, coś jakby mignięcie. Też tak masz?
    Nie, w żadnym wypadku nie ma takiego efektu - wszystko na ekranie odbywa się "life". Może ten wystawowy w MM miał włączone jakieś dodatki w porfilu usera? Ludzie może poklikali? Nie wiem, tak tylko gdybam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Witaj na forum. A powiedz, jak się sprawuje AF w pomieszczeniu oświetlonym, dajmy na to, nocną lampką.
    Dzięki za przywitanie
    Nocną*lampką? Nie jest źle, szybkość AF jest zbliżona do tego jak w normalnym oświetleniu. Oczywiście zdarzają*mu się w bardzo ciemnych fragmentach, że nie ma opcji na AF, manual zostaje...
    Ostatnio edytowane przez QDS ; 22.03.10 o 12:52 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    AF też*nie nastręcza trudności
    Lepiej niz NX10?
    http://43rumors.com/focus-test-samsu...-panasonic-g1/

nie jest to może klasa mojego Nikona ale nie oczekuję od takiego małego aparaciku za ułamek ceny (kupiłem za 1700zł EPL1) rewelacji na miarę profesjonalnej półki.
    To troche chyba nie tak. Aparat starszy, tanszy - na dole w powyzszym linku - jest o wiele bardziej zblizony do jak to nazywasz profesjonalnej polki. Wiec dlaczego nie oczekiwac tego od E-PL1?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    E-PL1 ma dużo udogodnień dla amatorów (jak wspomniałem moja żona nawet robi ładne zdjęcia), nie ma wizjera w standardzie, co mnie bardzo boli - mam silne przyzwyczajenie do oka w dziurce
    Może jak uzbieram sobie kilka szkiełek pod m43 to się*przesiądę całkiem na tego PL1, kto wie. Jakość zdjęć jednak ma trochę niższą niż D300, ale jak już*wspomniałem, nie taki był cel moich zakupów, chodziło mi bardziej na pracę uzupełniającą, przy mniejszych wymaganiach i potrzebnych mniejszych gabarytach.

Co do AF z tego filmiku dot. NX10 - nie robiłem takich testów, ale tak z miejsca wydaje mi się*że jest porównywalny w szybkości. Nie obiecuję, ale postaram się*podobne porównanie wykonać jak na filmiku który podałeś

Nie jestem zbyt wgryzający się w setne sekund itp. Kupuję rzeczy aby się nimi cieszyć i używać. Szkoda mi czasu na wielogodzinne analizowanie tabelek porównawczych. Coś*jest fajne, mam możliwość przetestować, zobaczyć jak z trwałością*i ergonomią to kupuję. E-PL1 urzekł mnie swoją*przemyślaną wyważoną konstrukcją (nie za dużo, nie za mało przycisków) i dlatego z wielką*radością*nim pstrykam.

ps. Jedynie czego mi brakuje do gripa takiego "prawdziwego" jak mam w Nikonie. Ale to kwestia przyzwyczajenia raczej. Miło, że to co ma EPL1 jest już bardziej przydatne niż*płaski znany z E1 lub E2.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów