Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: E-P1 - gorące piksele przy krótkich czasach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez insane Zobacz posta
    jest nieco lepiej ale nadal wyświetlane kolory są nieciekawe (tzn dotyczy to tylko tego konkretnego przypadku)
    Idealnie mieć nie będziesz.

przy jakich czasach włącza się redukcja szumów ustawiona na auto? (tzn od jakiego rzędu wielkości)
    w instrukcji piszą tylko, że przy długich
    W E-30 od 8 s.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    a może to suma złego balansu bieli w tej sytuacji zdjęciowej i dopieszczenia ustawień wyświetlacza?
    pytanie tylko co można jeszcze zrobić - oprócz zmiany temperatury barw LCD - żeby tą sytuację poprawić? no chyba, że są jakieś zaawansowane możliwości ustawień wyświetlacza, o których nie wiem

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Idealnie mieć nie będziesz.
    chciałbym mieć przynajmniej tak jak w e-410, wtedy takich przekałamań nie odczuwałem

W E-30 od 8 s.
    rzeczywiście w E-P1 redukcja włącza się również od osmiu sekund tyle że przy 6sciu mam już 6eść hotów

rodzyn
    Gość
    pytanie tylko co można jeszcze zrobić - oprócz zmiany temperatury barw LCD - żeby tą sytuację poprawić? no chyba, że są jakieś zaawansowane możliwości ustawień wyświetlacza, o których nie wiem

chciałbym mieć przynajmniej tak jak w e-410, wtedy takich przekałamań nie odczuwałem

rzeczywiście w E-P1 redukcja włącza się również od osmiu sekund tyle że przy 6sciu mam już 6eść hotów
    chdzi o balans bieli samej foty WB- może masz na słońcu a foty w pomieszczeniu- najlepiej ustaw teraz na auto- źle dobrany w konkretnej sytuacji - źle wygląda na LCD.
    A co do hotów to zrób mapowanie i wtedy testuj(bo rozumiem , że jeszcze nie mapowałeś).
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 10.03.10 o 23:10

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    chdzi o balans bieli samej foty WB- źle dobrany - źle wygląda na LCD
    rzecz w tym, że to samo zdjęcie na wyświetlaczu e-410 wygląda dobrze tj podobnie do tego co widzę na monitorze

rodzyn
    Gość
    rzecz w tym, że to samo zdjęcie na wyświetlaczu e-410 wygląda dobrze tj podobnie do tego co widzę na monitorze
    jeśli w 410 masz WB na auto a w E-P1 na słońcu to obraz z pomieszczenia oświetlonego żarówkami-na E-P1 będzie mocno pomarańczowy a na 410 OK

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    jeśli w 410 masz WB na auto a w E-P1 na słońcu to obraz z pomieszczenia oświetlonego żarówkami-na E-P1 będzie mocno pomarańczowy a na 410 OK
    w obu przypadkach WB ustawiony jest na auto

podejrzewam, że to niestety najprawdopodobniej cecha wyświetlacza, chciałem się jednak upewnić czy inni posiadacze E-P1 również odczuwają ten problem

rodzyn
    Gość
    w obu przypadkach WB ustawiony jest na auto

podejrzewam, że to niestety najprawdopodobniej cecha wyświetlacza, chciałem się jednak upewnić czy inni posiadacze E-P1 również odczuwają ten problem
    Pewnie tak , na początk uwątku o E-P1 taki był odbiór pierwszych użytkowików, ale na pocieszenie , możesz poczytać jak inni mają gorzej:
    http://www.optyczne.pl/110.2-Test_ap...nalność.html

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    zrobiłem mapowanie i prawdę mówiąc jestem trochę zawiedziony.. co prawda znikł problem z hotami przy krótkich czasach ale reszta zaczyna już powoli wyłazić przy 0,5sek.. przy 6sek są już dość widoczne a auto redukcja włącza się dopiero przy 8sek

Pewnie tak , na początk uwątku o E-P1 taki był odbiór pierwszych użytkowików, ale na pocieszenie , możesz poczytać jak inni mają gorzej:
    http://www.optyczne.pl/110.2-Test_ap...nalność.html
    jakoś to mnie nie pociesza

rodzyn
    Gość
    zrobiłem mapowanie i prawdę mówiąc jestem trochę zawiedziony.. co prawda znikł problem z hotami przy krótkich czasach ale reszta zaczyna już powoli wyłazić przy 0,5sek.. przy 6sek są już dość widoczne a auto redukcja włącza się dopiero przy 8sek

jakoś to mnie nie pociesza
    I wcale się nie dziwie - jeszcze takie pytanie czy wszystko masz wybrane podobnie jak w 410 czy na kole trybów tam gdzie : M, S, A, P i programy tematyczne, ustawione masz to samo na E410 i na E-P1 , może w E-P1 jest wybrany , któryś z trybów artystycznych- musisz to wszystko dokładnie sprawdzić, E-P1 miałem (zaraz gdy wyszedł na rynek) tylko 2 godziny do testów i jakoś dramatycznie wyświetlacz nie utkwił mi w głowie , więc dociekam.

I pytanie - kupiłeś 2 tygodnie temu w Jokerze- czy poinformowali , że do końca marca jest promocja Olympusa i
    dostaniesz lampę gratis?
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 11.03.10 o 13:53

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    I wcale się nie dziwie - jeszcze takie pytanie czy wszystko masz wybrane podobnie jak w 410 czy na kole trybów tam gdzie : M, S, A, P i programy tematyczne, ustawione masz to samo na E410 i na E-P1 , może w E-P1 jest wybrany , któryś z trybów artystycznych- musisz to wszystko dokładnie sprawdzić, E-P1 miałem (zaraz gdy wyszedł na rynek) tylko 2 godziny do testów i jakoś dramatycznie wyświetlacz nie utkwił mi w głowie , więc dociekam.
    nie jestem w stanie tego dokładnie sprawdzić, gdyż e-410 przekazałem bratu z całą pewnością moge jednak stwierdzić, że nie mam włączonych żadnych filtrów w e-p1

I pytanie - kupiłeś 2 tygodnie temu w Jokerze- czy poinformowali , że do końca marca jest promocja Olympusa i
    dostaniesz lampę gratis?
    sam się doinformowałem ze względu jednak, że przez ostatnie dni ciągle walczyłem o wymiane aparatu nie wysłałem jeszcze wymaganych dokumentów