Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: E-P1 - gorące piksele przy krótkich czasach

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

E-P1 - gorące piksele przy krótkich czasach

Witam,

od całkiem niedawna (2 tygodnie) jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem E-P1. Jeszcze w dniu zakupu - po oględzinach w domu - okazało się bowiem, że na zdjęciach wykonanych aparatem widoczne są - nawet przy bardzo krótkich czasach naświetlania - trzy gorące piksele (przy czasach rzędu kilku sekund jest już ich więcej no ale rozumiem, że to już kwestia właściwości matrycy). Sklep (Fotojoker) wypiął się na mnie odmawiając wymiany aparatu lub zwrotu pieniędzy. Serwis Olympusa zaproponował natomiast mapowanie lub przesłanie aparatu. Pytanie do Was. Czy opisana usterka jest według Was rzeczą błahą i nie zawracając już sobie dłużej tym głowy mapować. Czy może jest oznaką poważniejszej wady matrycy i należy sprzęt serwisować?

p1010717oznaczone.jpg
    migawka 1/125 sek. ISO 100

p1010525oznaczone.jpg
    migawka 1/100 sek. ISO 100

Jeszcze jedna rzecz. Zauważyłem, że w pewnych warunkach - tj. w pomieszczeniach przy sztucznym świetle - wyświetlacz aparatu przekłamuje kolory (kolory są przesycone - bardzo duża ilość pomarańczowego). Na pierwszy rzut oka wygląda to tak jakby E-P1 miał problem z balansem bieli jednak zdjęcia wykonywane są poprawnie. Czy LCD w waszych PENach zachowują się podobnie?

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wyślesz do serwisu, oni wykonają mapowanie i Ci odeślą a Ty będziesz bez aparatu 2 tygodnie... więc odpowiedź chyba prosta. Jeżeli to nie pomoże - wtedy serwis.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez insane Zobacz posta
    Jeszcze jedna rzecz. Zauważyłem, że w pewnych warunkach - tj. w pomieszczeniach przy sztucznym świetle - wyświetlacz aparatu przekłamuje kolory (kolory są przesycone - bardzo duża ilość pomarańczowego). Na pierwszy rzut oka wygląda to tak jakby E-P1 miał problem z balansem bieli jednak zdjęcia wykonywane są poprawnie. Czy LCD w waszych PENach zachowują się podobnie?

pozdrawiam
    Ja robię dwoma penami filmy 3d. Kilka razy już wpadałem w panikę dotyczącą WB. Na filmie niestety to trzeba dobrze ustawić, bo to nie RAW. No więc dwa aparaciki obok siebie i na każdym obraz w innych kolorach... Niestety odcienie zmieniają się zależnie od kąta patrzenia na wyświetlacz.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Sam sobie zrób mapowanie pikseli, pewnie masz taką funkcję. I włącz redukcję szumów na "auto", to przy długich czasach będzie się włączać odejmowanie gorących pikseli.

Acha, i jeszcze jedno: jak fotografujesz, to zdejmij dekielek.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Wyślesz do serwisu, oni wykonają mapowanie i Ci odeślą a Ty będziesz bez aparatu 2 tygodnie... więc odpowiedź chyba prosta. Jeżeli to nie pomoże - wtedy serwis.
    dokładnie - tam w serwisie nic innego nie zrobią - więc zrobił bym sam i potem poobserwował.
    Natomiast parametry wyświetlacza są w pewnym stopniu ustawialne - poczytaj w instrukcji jest opisane jak.
    Napisz jak sobie poradziłeś.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mapowanie rawy też poprawia?

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    dokładnie - tam w serwisie nic innego nie zrobią - więc zrobił bym sam i potem poobserwował.
    to też przeszło mi przez myśl ale, gdy argumentowałem, że mapowanie tylko maskuje wady matrycy, których nowy aparat powinien być pozbawiony w odpowiedzi serwis napisał: Jeśli mapowanie pikseli nie jest dla Pana rozwiązaniem proponuję wysłać aparat do serwisu. pomyślałem więc, że w sposób kompleksowy sprawdzą aparat i w razie potrzeby wymienią matryce.. no ale może macie racje i zbyt dużo naczytałem się o tym jaki to serwis olympusa świetny

Natomiast parametry wyświetlacza są w pewnym stopniu ustawialne - poczytaj w instrukcji jest opisane jak.
    Napisz jak sobie poradziłeś.
    próbowałem korekty ustawień temperatury wyświetlacza ale niestety na niewiele się to zdaje

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Ja robię dwoma penami filmy 3d. Kilka razy już wpadałem w panikę dotyczącą WB. Na filmie niestety to trzeba dobrze ustawić, bo to nie RAW. No więc dwa aparaciki obok siebie i na każdym obraz w innych kolorach... Niestety odcienie zmieniają się zależnie od kąta patrzenia na wyświetlacz.

Pozdrawiam
    niestety nie jest to kwestia kątów widzenia, na innym wyświetlaczu tj. na e-410 czy nawet kompakcie mju 1010 kolory tego samego zdjęcia wyświetlane są poprawne
    wyczytałem również, że na podobną przypadłość skarżą się użytkownicy e-30 i e-620, a tam zdaje się wyświetlacze są takie same

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Acha, i jeszcze jedno: jak fotografujesz, to zdejmij dekielek.
    to tylko na potrzeby testu

pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    niestety nie jest to kwestia kątów widzenia, na innym wyświetlaczu tj. na e-410 czy nawet kompakcie mju 1010 kolory tego samego zdjęcia wyświetlane są poprawne
    wyczytałem również, że na podobną przypadłość skarżą się użytkownicy e-30 i e-620, a tam zdaje się wyświetlacze są takie same
    Ustaw temperaturę barw wyświetlacza na najniższą i będzie lepiej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ustaw temperaturę barw wyświetlacza na najniższą i będzie lepiej.
    jest nieco lepiej ale nadal wyświetlane kolory są nieciekawe (tzn dotyczy to tylko tego konkretnego przypadku)

przy jakich czasach włącza się redukcja szumów ustawiona na auto? (tzn od jakiego rzędu wielkości)
    w instrukcji piszą tylko, że przy długich

rodzyn
    Gość
    jest nieco lepiej ale nadal wyświetlane kolory są nieciekawe (tzn dotyczy to tylko tego konkretnego przypadku)

przy jakich czasach włącza się redukcja szumów ustawiona na auto? (tzn od jakiego rzędu wielkości)
    w instrukcji piszą tylko, że przy długich
    a może to suma złego balansu bieli w tej sytuacji zdjęciowej i dopieszczenia ustawień wyświetlacza?