Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: GF1 i ZD 14-54 II - ktos probowal tego zestawu?

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

GF1 i ZD 14-54 II - ktos probowal tego zestawu?

Teoretycznie przez adapter Olka na 4/3 powinno dzialac. Ale jak w praktyce? Chodzi mi glownie o pomiar ekspozycji i AF. Czy AF dzial tylko z punktem centralnym? Czy w innych trybach tez?

I pytanie: adapter Olka czy Panasa?
    Ostatnio edytowane przez PiterM ; 21.03.10 o 18:17

jungli
    Gość
    Puknij do robuhoo, zdaje sie, ze ma wlasnie taki zestaw...

pozdroofka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Puknij do robuhoo, zdaje sie, ze ma wlasnie taki zestaw...
    zablokował sobie privy

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Jakbys chcial, to moge cos wrzucic z GH1 + 14-54mk2...

Jakies konkretne probki Cie interesuja?
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To proszę o kilka przeglądowych...

A poza tym BARDZO zależy mi na informacji na temat ich współpracy. W jakich trybach działa AF, czy pomiar ekspozycji dobrze działa we wszystkich trybach (szczególnie w manualu czy dobrze w miarę pokazuje) itp. Podobno Panasy są "wybredne" jesli chodzi o obiektywy ZD i Leica pod "pełne 4/3".

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Odnosnie wspolpracy z obiektywami, oraz pracy AF - wszystkie te informacje znajdziesz tutaj:

http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g1.html

Jak widzisz wazne jest, zeby 14-54 byl w wersji II - w wersji pierwszej pelny manual wylacznie...

Co do fotek to postaram sie cos przygotowac do weekendu i wrzucic na forum - takze jesli chodzi o wideo.
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    Co do fotek to postaram sie cos przygotowac do weekendu i wrzucic na forum - takze jesli chodzi o wideo.
    byłbym mega wdzięczny... bo jestem na etapie wyboru zooma do GF1 i walczą u mnie dwie opcje:
    a) G 14-45 (przemawia: stabilizacja, rozmiar, cena)
    b) ZD 14-54 II + DMW-MA1 (przemawia: optyka, zakres, "prawie macro", jasność)

w zasadzie już dziś chętnie zakupiłbym tą pierwszą opcję, ale wcale nie wykluczam zamiany w czerwcu na opcję b) jeśli daje to lepsze efekty na zdjęciu. Przed czerwcem opcja b) raczej się nie uda finansowo :/
    Ostatnio edytowane przez PiterM ; 6.04.10 o 15:47

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PiterM Zobacz posta
    byłbym mega wdzięczny... bo jestem na etapie wyboru zooma do GF1 i walczą u mnie dwie opcje:
    a) G 14-45 (przemawia: stabilizacja, rozmiar, cena)
    b) ZD 14-54 II + DMW-MA1 (przemawia: optyka, zakres, "prawie macro", jasność)

w zasadzie już dziś chętnie zakupiłbym tą pierwszą opcję, ale wcale nie wykluczam zamiany w czerwcu na opcję b) jeśli daje to lepsze efekty na zdjęciu. Przed czerwcem opcja b) raczej się nie uda finansowo :/
    Posiadam zestaw z 14-54 II, wszystko działa, i ekspozycja i AF, w przypadku AF mogę powiedzieć ze jest znacznie wolniejszy w porównaniu z 20/1.7 (ale niespodzianka to raczej nie jest ), jeżeli chodzi o ekspozycje powiem tylko tyle ze działa, nie zauważyłem różnicy, ale nie twierdze ze jej nie ma. Obiektyw jest dość duży w stosunku do body, ale to już jak kto woli, a używam adapteru panasa.